Google+ To Φανάρι : Με αλχημείες ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή για την αναθεώρηση

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Με αλχημείες ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή για την αναθεώρηση

Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Σε νέες απίστευτες μεθοδεύσεις προχώρησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, προκειμένου η παρούσα Βουλή να δεσμεύσει την επόμενη ως προς το περιεχόμενο των αναθεωρητέων άρθρων. Ο κ. Βούτσης ούτε λίγο ούτε πολύ διεξήγαγε ψηφοφορία δια εγέρσεως(!), νομιμοποιώντας έτσι την σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του την κατεύθυνση...

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση κατήγγειλε την πρακτική του προέδρου της Βουλής και μάλιστα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την ψηφοφορία, εξαπολύοντας τα πυρά τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να θέτει θέμα «θεσμικής εκκρεμότητας κολοσσιαίων διαστάσεων», καταγγέλλοντας παραβίαση άρθρων του Συντάγματος αλλά και του Κανονισμού της Βουλής.
«Είναι κρίμα να χρησιμοποιείται η Βουλή για να επενδυθεί μία κομματική απόφαση με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, με τον βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Γκιόκα να προσθέτει ότι το ΚΚΕ δεν θα συμμετάσχει σε καμία ψηφοφορία. «Και η δική μας θέση είναι ότι δεν δεχόμαστε αυτή η Βουλή να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την επόμενη», είπε με την σειρά του ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης.
Παρά, λοιπόν, τα πυρά της αντιπολίτευσης ο Ν. Βούτσης συνέχισε κανονικά τις αλχημείες, ενώ μάλιστα νωρίτερα είχε… αδειάσει την κυβέρνηση ξεκαθαρίζοντας ότι «η επόμενη Βουλή έχει τον πρώτο και τον καθοριστικό ρόλο από τη στιγμή που παρεμβαίνει ο λαός»!
Λίγο νωρίτερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση της επόμενης Βουλή από την παρούσα λόγω εκλογών. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Βενιζέλος η χώρα οδηγείται σε θεσμική εκκρεμότητα κολοσσιαίων διαστάσεων, υπογραμμίζοντας δε ότι «η παρεμβολή του εκλογικού σώματος είναι ότι έχουμε μια διαφωνία για τις προτάσεις και γίνονται εκλογές και η επόμενη Βουλή αποφασίζει». Την ίδια ώρα, κατήγγειλε ως απαράδεκτη τη διαδικασία ψηφοφορία για τα ψηφοδέλτια και διεμήνυσε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα μετέχει στην ψηφοφορία. «Αν η πλειοψηφία θελήσει να επιβάλλει άλλη διαδικασία επί ψηφοφορίας εμείς δεν θα συμμετάσχουμε γιατί δεν νομιμοποιούμε αυτή την απόφαση που θα παραβίαζε το άρθρο 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής», τόνισε χαρακτηριστικά.
Γ. Κατρούγκαλος: Καμία δεξιά παρένθεση
Στο μεταξύ ο Γιώργος Κατρούγκαλος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, με την χθεσινή παραδοχή ήττας. Ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο δεξιάς παρένθεσης λέγοντας: «Επειδή είδα να λέγεται ότι είναι τρόπαιο το άρθρο 32  και μας παγιδεύσατε και εξουδετερώσατε, αυτό που θέλουμε να κάνουμε, δηλαδή αν έχετε την πλειοψηφία να γίνεται δεξιά παρένθεση, σας λέω το εξής: Ξεχνάτε ότι ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει πως θα ψηφίσει την επανεκλογή του κ. Παυλόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Τασούλας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αντί να παραδεχθεί ότι θα είναι η επόμενη Βουλή εκείνη που θα καθορίσει το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση διατάξεων, εφηύρε μια καινοφανή θεωρία περί δεσμευτικότητας.
Α. Λοβέρδος: Η δημοκρατική νομιμοποίηση από ουσιαστικής πλευράς έχει ρωγμές
Το ΚΙΝΑΛ, δια του Ανδρέα Λοβέρδου, τονίζει ότι η παρούσα Βουλή, η προτείνουσα, δεσμεύει την επόμενη Βουλή, την Αναθεωρητική, ως προς τα άρθρα και ειδικά ως προς τις διατάξεις που προτείνεται να αναθεωρηθούν. Η προτείνουσα Βουλή, όμως, δεν υπαγορεύει την Αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή, δηλαδή, δεν μπορεί να τη δεσμεύσει. Ο κ. Λοβέρδος έθεσε και ένα πολιτικό ζήτημα. Είπε, δηλαδή, ότι «στην τελευταία αυτή Σύνοδο της παρούσας Βουλής, η πλειοψηφία που αναδείχθηκε, με τρόπο σαφή το 2014, σήμερα είναι ασθενέστερη. Συνεπώς, η δημοκρατική νομιμοποίηση από ουσιαστικής πλευράς έχει ρωγμές».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου