Google+ To Φανάρι : Ο Τσουκάτος «καίει» τον Σημίτη! Ετσι λαδώθηκε το ΠΑΣΟΚ

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Ο Τσουκάτος «καίει» τον Σημίτη! Ετσι λαδώθηκε το ΠΑΣΟΚ

«Βόμβες» του Τσουκάτου για τα αίσχη Σημίτη χθες στο Τριμελές Εφετείο
Το 1.000.000 μάρκα της Siemens έφτασε μέρα μεσημέρι στη Χαρ. Τρικούπη και ο «στρατηγός» το έστειλε μυστικά στους ταμίες. Συνολικά έλαβαν 16 δισ. δρχ.
Λειτουργούσαν όπως η μαφια! Ολη η απολογία
Τα παίρνουν και σήμερα τα κόμματα! Συγγνώμη από όσους μας ψήφισαν
Το ΠΑΣΟΚ δεν το βρίσκει κάποιος πλέον στην κοινωνία, αλλά στα εδώλια των κατηγορουμένων για οικονομικά σκάνδαλα. Αυτό συμβαίνει και με τον Θεόδωρο Τσουκάτο, το δεξί χέρι του Κώστα Σημίτη, του πρωθυπουργού της μαύρης για το έθνος περιόδου του «εκσυγχρονισμού»....


Με τις σκηνές που περιέγραψε στην απολογία του, αφενός, δίνει μια εικόνα που παραπέμπει σε μαφιόζικο λημέρι όπου καταμετρώνται τα κλοπιμαία: «Τα χρήματα ήρθαν σε δόσεις μέρα μεσημέρι στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ, με τους δημοσιογράφους απέξω και τα κατέβαζα στο ταμείο, όπου οι ταμίες -όπως κατέθεσαν- τα μέτρησαν και τα πήραν».

Δηλαδή, την ίδια ώρα που οι πασόκοι παντελόνιαζαν βρόμικο χρήμα παραβιάζοντας τη νομοθεσία έκαναν παράλληλα δηλώσεις στους δημοσιογράφους για τον... σοσιαλισμό.

Ο Τσουκάτος στην απολογία του στο Τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων για το «λάδωμα» του κόμματος με 1.000.000 γερμανικά μάρκα από τη Siemens «έδωσε» -με έμμεσο και, ομολογουμένως, έξυπνο τρόπο- το αφεντικό του. Παραδέχεται τα εγκληματικά γεγονότα (αυτό είναι το κρισιμότερο όλων σε κάθε δίκη) και αρνείται τις... κακές προθέσεις.

Από τη μια, λέει ότι ο Σημίτης «δεν ασχολούνταν με τα οικονομικά του κόμματος» (κάτι που θα αποτελούσε παγκόσμια πρωτοτυπία, μια και δεν υπάρχει πρόεδρος κόμματος στον κόσμο να μην... ασχολείται με τα οικονομικά του) και, από την άλλη, επικαλέστηκε απόσπασμα από βιβλίο του Κώστα Σημίτη, όπου ο πρώην πρωθυπουργός μιλά «για την ιδιωτική χρηματοδότηση ως πάγια πρακτική των πολιτικών σχηματισμών»!

Δηλαδή, ο Σημίτης δεν ασχολείτο με τα οικονομικά, αλλά είχε εμπεριστατωμένη άποψη για την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων, την οποία κατέγραψε σε βιβλίο. Επίσης, ο Τσουκάτος είπε ότι η Siemens χαρτζιλίκωνε το ΠΑΣΟΚ, με στόχο την «καλλιέργεια καλών σχέσεων με το κυβερνών κόμμα. Δημόσιες σχέσεις...».

Δεν είναι αυτονόητο ότι είναι αδύνατες οι καλές «δημόσιες σχέσεις» με ένα κόμμα και η σύναψη συμβάσεων με το κράτος που ελέγχει ένα κόμμα, αν δεν συμφωνεί ο αρχηγός του;

Η Siemens δεν επιδίωκε καλές «δημόσιες σχέσεις» με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη;


«Σφύριζε κλέφτικα το ΠΑΣΟΚ   για το 1.000.000»



«Βόμβες» Τσουκάτου για το δώρο της Siemens στα «πράσινα» ταμεία και την απόκρυψη της αλήθειας από την ηγεσία της παράταξης

Βολές κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που τον έστειλε στο εδώλιο «ως μαύρο πρόβατο» και εν συνεχεία «σφύριζε κλέφτικα», εξαπέλυσε ο Θεόδωρος Τσουκάτος στην απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το 1.000.000 γερμανικά μάρκα (420.000 ευρώ), που, κατά την κατηγορία, έλαβε από τη Siemens το 1999 και τα οποία κατέληξαν στα ταμεία του κόμματος.

«Την παρανομία την έκανα, δεν έδωσα μεγάλη σημασία λόγω της πίεσης της δουλειάς και της ανάγκης να έρθουν χρήματα στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ» είπε χαρακτηριστικά ο άλλοτε ισχυρός πολιτικός παράγοντας του κόμματος, ζητώντας συγγνώμη από όλους, εκτός... από την ηγεσία του κόμματος, που «απέκρυψε την αλήθεια» και τον κατέστησε αποδιοπομπαίο τράγο: «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, από τους ψηφοφόρους που μας στήριξαν, από την ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά και τους δώδεκα ανθρώπους που ενεπλάκησαν άθελά τους για να έρθουν τα χρήματα από τη Siemens στο κόμμα. Δεν ζητώ συγγνώμη από την ηγεσία του κόμματός μου, που με εγκατέλειψε και με έκανε αποδιοπομπαίο τράγο, σάκο του μποξ για τα άλλα κόμματα, και στόχο της τρομοκρατίας. Απαιτώ να μου ζητήσει συγγνώμη γιατί δεν είπε την αλήθεια».

Στη δίωρη απολογία του επανέλαβε ενώπιον της έδρας ότι τα χρήματα κατέληξαν στο ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο «των δημοσίων σχέσεων που έκανε η γερμανική εταιρία με το τότε κυβερνών κόμμα», όπως άλλωστε πιστοποιήθηκε ενόρκως και από τους ταμίες του ΠΑΣΟΚ, και αρνήθηκε κάθε σχέση με τη σύμβαση 8002 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. «Hμουν άσχετος με τη σύμβαση, ήμουν στο κόμμα, δεν είχα σχέση με συμβάσεις. Είναι γνωστό πως ο Χριστοφοράκος και η Siemens είχαν σχέση από πολύ παλιά με πανίσχυρα στελέχη του ΟΤΕ, αρμόδιους για το θέμα (χωρίς να θέλω να υπονοήσω τίποτα)» είπε ο πρώην «στρατηγός» της Χαριλάου Τρικούπη, τονίζοντας ότι «δεν είχαν ανάγκη τον άγνωστο σε αυτούς Τσουκάτο για να πάρει 420.000 ευρώ να τα δώσει σε άγνωστους υπαλλήλους». Μάλιστα, χαρακτήρισε το εν λόγω σενάριο παράλογο και υποστήριξε πως η εμπλοκή του οφείλεται ξεκάθαρα στην ανάγκη «να βρεθεί κάποια δικαιολογία». «Απλώς έπρεπε να με εντάξουν στο σκηνικό, για να δικαιολογηθεί πολιτικά αυτή η κατάσταση» είπε ο κ. Τσουκάτος, ο οποίος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έλαβε το συγκεκριμένο ποσό και με αυτό δωροδόκησε άγνωστους υπαλλήλους του ΟΤΕ ώστε να πάρει η Siemens την επίμαχη σύμβαση για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.

«Τους έδωσα πληρεξούσιο στην εξεταστική στη Βουλή να ανοίξουν όλους τους λογαριασμούς της οικογένειάς μου. Με ρώτησε η μάνα μου: “Ποιοι λογαριασμοί στο εξωτερικό, παιδί μου;” Δεν έψαξαν τίποτα. Oλο το πολιτικό σύστημα για την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων έκανε τον βλάκα» είπε οργισμένος ο κ. Τσουκάτος. «Με έστειλαν εδώ ως μαύρο πρόβατο. Το ΠΑΣΟΚ σφύριζε κλέφτικα και όλοι ήταν μια χαρά εκτός από εμένα» συνέχισε, τονίζοντας ότι ο ίδιος καταστράφηκε οικονομικά από την πολιτική. Oπως ανέφερε, εδώ και 10 χρόνια ανεβαίνει έναν γολγοθά και «θέλω να κλείσει αυτό το κεφάλαιο και να αποκτήσω την ελευθερία μου, γιατί είμαι αιχμάλωτος».

«Τα χρήματα ήρθαν σε δόσεις μέρα μεσημέρι στο γραφείο μου»

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Τσουκάτο, η πρώτη επαφή με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο (φωτό) έγινε στις 2 Απριλίου 1997 μέσω ενός διαφημιστή που αναλάμβανε καμπάνιες για το ΠΑΣΟΚ, με τον ισχυρό άνδρα της Siemens να δηλώνει εξαρχής την επιθυμία του να συμμετάσχει οικονομικά στις καμπάνιες του κόμματος. Συνολικά, όπως περιέγραψε στο δικαστήριο, οι δυο τους συναντήθηκαν τρεις φορές το 1997, τέσσερις φορές το 1998 και άλλες δύο το επόμενο έτος, ενώ έκτοτε δεν είχαν καμία απολύτως επαφή. Για το επίμαχο ποσό των 420.000 ευρώ, που δόθηκε από τον γερμανικό κολοσσό στο πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, είπε πως καταβλήθηκαν εν τέλει στις 15/12/1998 σε λογαριασμό φίλου του στο εξωτερικό, «γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να καταβληθούν από τον λογαριασμό της Siemens». Oπως εξήγησε, τα χρήματα ήρθαν μέσω τρίτων προσώπων σε δόσεις «μέρα μεσημέρι στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ, με τους δημοσιογράφους απέξω, και τα κατέβαζα στο ταμείο, όπου οι ταμίες, όπως κατέθεσαν, τα μέτρησαν και τα πήραν».

Εισαγγελέας: «Πού αποσκοπούσε η Siemens με τη χρηματοδότηση;»
Τσουκάτος: «Καλλιέργεια καλών σχέσεων με το κυβερνών κόμμα. Δημόσιες σχέσεις».
Εισαγγελέας: «Υπάρχει έγγραφο που δείχνει πως τα χρήματα πήγαν στο ταμείο;»
Τσουκάτος: «Βεβαίως. Ο ισολογισμός του 1999, που στο συνολικό ποσό περιλαμβάνει και αυτά τα χρήματα, και οι καταθέσεις των δύο ταμιών, που λένε πως ο Τσουκάτος έφερε αυτά τα χρήματα, τα μετρήσαμε και τα πήραμε. Εφερνε άλλωστε πολλά περισσότερα, είπαν».

Ερωτηθείς για τις συζητήσεις με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, τόνισε ότι αφορούσαν κατά κύριο λόγο την πολιτική κατάσταση της χώρας, αλλά και τη σταθερότητα της κυβέρνησης, ενώ, όπως είπε, «είχα την αίσθηση πως ο Χριστοφοράκος μετέφερε το πολιτικό κλίμα στο εξωτερικό ως πληροφόρηση».

«16 δισ. δρχ. από εταιρίες μόνο το 2000 λόγω εκλογών»
Αναφερόμενος ο Θ. Τσουκάτος στην ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων, για την οποία δέχτηκε βροχή ερωτήσεων από έδρας, καθώς βασικός ισχυρισμός του υπήρξε εξαρχής ότι τα χρήματα κατέληξαν από τα μαύρα ταμεία της Siemens στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως αποτελεί «πάγια πρακτική», την οποία ωστόσο κανείς δεν επιθυμεί να αγγίξει.

Επικαλέστηκε και σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του Κώστα Σημίτη που εκδόθηκε το 2015 και μιλά για την ιδιωτική χρηματοδότηση ως πάγια πρακτική των πολιτικών σχηματισμών! Κατά τη διάρκεια της απολογίας του, κάνοντας αυτοκριτική, παραδέχθηκε ωστόσο ότι ούτε ο ίδιος ύψωσε το ανάστημά του απέναντι σε αυτή την πρακτική.
«Δεν πολέμησα»
Ο πρώην «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ ομολόγησε πως ένα από τα μεγάλα λάθη του ήταν ότι εξαρχής δεν πολέμησε όπως έπρεπε την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων από εταιρίες, τονίζοντας παράλληλα πως «κανείς δεν ήθελε και δεν θέλει να ερευνήσει την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων».
Οταν ρωτήθηκε για το ύψος της χρηματοδότησης των κομμάτων από ιδιωτικές εταιρίες, επιβεβαίωσε το ποσό των 16 δισ. δραχμών για το 2000, που ήταν έτος εκλογών, διευκρινίζοντας πως ο ίδιος δεν ήταν στην αρμόδια επιτροπή. Ερωτηθείς από έδρας για τις εταιρίες που προσέφεραν οικονομική ενίσχυση στο κόμμα, αρνήθηκε να τις κατονομάσει. «Δεν μπορώ να αναφέρω ονόματα, υπάρχει κώδικας εχεμύθειας γιατί αυτές οι εταιρίες δεν ήθελαν να βγαίνουν τα ονόματά τους». Μάλιστα, όπως επισήμανε, «πολλές από αυτές χρηματοδοτούν και σήμερα πολιτικά κόμματα από κονδύλια για δημόσιες σχέσεις που έχουν».

«Δεν ήξερε για τα λεφτά ο Σημίτης, δεν ήταν... στις αρμοδιότητές του»

Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Χαριλάου Τρικούπη στην απολογία του δεν έκρυψε λεπτό την πικρία του για τη στάση της ηγεσίας του κόμματος απέναντί του, ωστόσο, όταν ρωτήθηκε αν ο Κώστας Σημίτης γνώριζε για την επίμαχη χρηματοδότηση από τη Siemens, απάντησε αρνητικά. Μάλιστα εξήγησε πως τα οικονομικά του κόμματος δεν… ενέπιπταν στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του, ενώ άφησε αιχμές για το περιβάλλον που πλαισίωνε τον τότε πρωθυπουργό.

Εισαγγελέας: Γνώριζε για τα χρήματα αυτά ο κ. Σημίτης;
Τσουκάτος: Δεν γνώριζε. Εγώ δεν του το είχα πει. Αλλωστε ο κ. Σημίτης δεν ασχολούνταν με τα οικονομικά του κόμματος.
Πρόεδρος: Χαρακτηρίσατε τον κ. Σημίτη έντιμο πολιτικό, στοχοπροσηλωμένο, που πέτυχε πολλά για τη χώρα. Μήπως είχε ανέντιμο περιβάλλον;
Τσουκάτος: Υπήρξαν και τέτοιοι. Αλλά η πλειονότητα ήταν άνθρωποι που πρόσφεραν.

Οπως είπε ωστόσο ο κ. Τσουκάτος, τόσο ο Κώστας Σημίτης όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου τήρησαν σιγήν ιχθύος όταν τους ενημέρωσε για την πρόθεσή του να πει την αλήθεια για την προέλευση και την κατάληξη των 420.000 ευρώ. «Από την πρώτη στιγμή τούς ενημέρωσα μέσω συνεργατών τους για την πρόθεσή μου να πω την αλήθεια, αλλά δεν πήρα καμία απάντηση» ανέφερε ο κ. Τσουκάτος, τονίζοντας ότι μια τέτοια παραδοχή από την ηγεσία του κόμματος θα είχε πολιτικό κόστος.

«Θεώρησα πως το κόμμα θέλει να με κάνει αποδιοπομπαίο τράγο. Δεν με κάλεσαν καν να με ρωτήσουν. Δεν ρώτησαν τους ταμίες. Δεν κάλεσαν έμπειρα στελέχη όπως ο κ. Λάμπρου να τους πει πώς γινόταν η διαδικασία» ανέφερε σε έντονη συναισθηματική φόρτιση. «Αρκέστηκαν σε μια γενική δήλωση και ο κ. Παπακωνσταντίνου (τότε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ) έλεγε κάθε μέρα πως τα χρήματα δεν πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Δεν ήθελαν να πάρουν πολιτικό κόστος, καθώς πήγαιναν τότε σε εκλογές. Αν το παραδέχονταν, θα έχαναν και την κρατική χρηματοδότηση, γιατί υπήρχε παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας» είπε ο κ. Τσουκάτος.

Κάνοντας παραλληλισμό με την περίπτωση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου που βρέθηκε στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου για τη «λίστα Λαγκάρντ», ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος από αυτό το εδώλιο για τη “λίστα Λαγκάρντ” είπε “το κόμμα μου με έριξε στα σκυλιά”. Τον καλώ να αναλογιστεί τι έλεγε για μένα, χωρίς καν να με ρωτήσει».
___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ___
ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Πάλι δεν γνώριζε τίποτα o καταλληλότερος;
Οσα είπε στην απολογία του ο πάλαι ποτέ «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να προκαλέσουν πολιτικό σεισμό, μια και ο Θόδωρος Τσουκάτος αποκάλυψε όλο το κόλπο με το «μαύρο χρήμα» που πήγαινε στα κόμματα. Eνα κόλπο που -όπως είπε- συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Ο φίλτατος Θόδωρος να μου επιτρέψει να πω ότι δεν είπε όλη την αλήθεια. Και αυτός όπως και άλλα στελέχη φρόντισαν να καλύψουν σε όλες τις υποθέσεις τον... καταλληλότερο. Ο κ. Σημίτης δεν ήξερε για όσα έκανε ο Ακης, δεν ήξερε για όσα έκανε ο Γιάννος, δεν ήξερε για τον Μαντέλη, δεν ήξερε ούτε για τα πακέτα που έστειλε η Siemens στο ΠΑΣΟΚ. Ο Θόδωρος δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να μην είχε ενημερώσει τον κ. Σημίτη για το 1.000.000 μάρκα της Siemens. Που δεν ήταν βέβαια για δημόσιες σχέσεις, αλλά για να διασφαλίσουν οι Γερμανοί τις μπίζνες τους.
Ο κ. Τσουκάτος παραμένει πιστός μέχρι τέλους στον αρχηγό του, αν και τόσο ο ίδιος όσο και οι σύντροφοί του τον άδειασαν με ελεεινό τρόπο. Αυτό τον τιμά, αν και θα έπρεπε να σπάσει τη σιωπή του. Iσως -ελπίζω- να το κάνει κάποια στιγμή. Το ερώτημα είναι εάν η Δικαιοσύνη πιστέψει πάλι ότι ο κ. Σημίτης δεν ήξερε τίποτε. Ούτε καν για τα μαύρα εκατομμύρια που έμπαιναν στο ΠΑΣΟΚ, στο οποίο ήταν αρχηγός.

Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου