Google+ To Φανάρι : Είναι ασφαλές το αντικολλητικό λαδόχαρτο ψησίματος;

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Είναι ασφαλές το αντικολλητικό λαδόχαρτο ψησίματος;

Κάποτε το αντικολλητικό λαδόχαρτο ήταν καφέ. Τώρα κυκλοφορεί στο εμπόριο μόνο άσπρο και… όχι για καλό μας!

Εκτός από την βλάβη στην υγεία μας που μας προκαλεί η χρήση του αλουμινόχαρτου στη μαγειρική, λόγω του ένοχου για Αλτσχάιμερ αλουμινίου, τελικά εξίσου βλαβερό φαίνεται να είναι και το νέου τύπου αντικολλητικό λαδόχαρτο. Και μην το μπερδεύετε με την κοινή λαδόκολλα, καθώς αυτή είναι μόνο ανθεκτική στα λίπη, αλλά όχι στο ψήσιμο....

Γιατί το χαρτί ψησίματος μπορεί να σας βλάψει;


Υπάρχουν δύο ανησυχητικές αιτίες:
Πρώτον, κατά τη διάρκεια της παραγωγής, τα χαρτιά ψησίματος θα λευκανθούν με χλώριο. Το σύγχρονο χαρτί κατασκευάζεται με τη διεξαγωγή φύλλων χαρτοπολτού μέσα από ένα λουτρό θειικού οξέος ή μερικές φορές με χλωριούχο ψευδάργυρο. Αυτή η διαδικασία διαλύει εν μέρει ή «ζελατινοποιεί» το χαρτί.
Αυτό σημαίνει ότι όταν το χαρτί θερμαίνεται μπορεί να εκρέει διοξίνη. Η διοξίνη είναι ιδιαίτερα τοξική και μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας, όπως αναπτυξιακά προβλήματα, ορμονικές παρεμβολές ή να προκαλέσει ακόμα και καρκίνο.
Το δεύτερο θέμα είναι ότι το χαρτί είναι επικαλυμμένο με κάτι για να το κάνει αντικολλητικό. Γενικά αυτές τις μέρες χρησιμοποιείται πυρίτιο, το οποίο «πιστεύεται» ότι είναι ασφαλές για χρήση στο μαγείρεμα. Προς το παρόν, δηλαδή. Κάποιες φορές χρησιμοποιείται Quilon (κάτι σαν το Teflon), το οποίο περιέχει βαρέα μέταλλα, τα οποία στην ιδανική περίπτωση δεν πρέπει να θερμαίνονται ή να έρχονται σε επαφή με το φαγητό σας.
Αυτή η επεξεργασία σχηματίζει ένα θειωμένο διασυνδεδεμένο υλικό με υψηλή πυκνότητα, σταθερότητα και αντοχή στη θερμότητα, και χαμηλή επιφανειακή ενέργεια – προσδίδοντας έτσι καλές αντικολλητικές ιδιότητες.

Είναι επιβλαβές ΚΑΙ για το περιβάλλον

Αν υπολογίσουμε ότι λιγότερο χαρτί, άρα και λιγότερη κοπή δέντρων, άρα, σίγουρα θα καταλήξουμε ότι δεν είναι καλή η χρήση του.
Ωστόσο υπάρχει κι άλλος λόγος, γιατί όταν χρησιμοποιείται χλώριο στη διαδικασία λεύκανσης, τα απόβλητα από τον πολτό λεύκανσης περιέχουν τοξικά οργανοχλωρίδια, τα οποία  απελευθερώνονται στο περιβάλλον προκαλώντας ρύπανση.
Πολλά εμπορικά σήματα, δηλώνουν ότι το χαρτί τους είναι επικαλυμμένο με σιλικόνη. Άλλα δεν δηλώνουν τίποτα, κι απλώς αναφέρουν ότι το προϊόν τους «έχει εγκριθεί» και… ξέρουμε πως γίνονται οι εγκρίσεις.

Back to the future!

Στο μέλλον, ίσως κάποιοι αποφασίσουν να φτιάχνουν επιτέλους προϊόντα πιο φιλικά για άνθρωπο και περιβάλλον. Μέχρι τότε όμως, προφανώς είναι καλύτερο να επιστρέψουμε στις παλιές καλές πρακτικές.
Μια γάστρα για να κλείσετε το κρέας σας, ή να σπρέι με καλό βιολογικό λαδάκι και το γνωστό βουτύρωμα (+αλεύρωμα) ενός ταψιού ή πυρέξ, θα σας δώσει το ασφαλές καλό αποτέλεσμα που είχαν οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μας, όταν τα «αξεσουάρ» έλειπαν, αλλά όχι όλη η γεύση και η σωστή τροφή!


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου