Για ακόμη μία χρονιά θα εξαιρεθούν από τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος νοικοκυριά, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας διότι έχουν Ι.Χ. αυτοκίνητο άνω των 1.928 κ.ε..
Ο νόμος ορίζει ως κριτήριο των καταθέσεων τις 9.000 ευρώ κατ’ άτομο, προσαυξανόμενες κατά 50% για κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας και 25% για κάθε ανήλικο μέλος.
Όμως αντίθετα στο περιουσιακό κριτήριο θέτει ως όριο τις 120.000 ευρώ, προσαυξανόμενες μόνο κατά 12,5% για κάθε επιπλέον μέλος και μέχρι τις 180.000 ευρώ, δηλαδή μέχρι τρία ανήλικα τέκνα.
Αυτό το κριτήριο έχει αποδειχθεί πως αποκλείει μαζικά τους πολυτέκνους από το μέρισμα, αφού μία πολύτεκνη οικογένεια έχει μεγαλύτερης αξίας ακίνητη περιουσία για να στεγάζεται.
Σήμερα το 40% των φορολογουμένων έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, αλλά εμφανίζουν υψηλότερα τεκμαρτά εισοδήματα.
Πέρυσι δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι με χαμηλές συντάξεις που διέθεταν μικρά διαμερίσματα και φιλοξενούσαν τα άνεργα παιδιά τους που διάθεταν αυτοκίνητα δεν έλαβαν το μέρισμα.
Πολλοί συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών θα χάσουν και φέτος το μέρισμα, καθώς οι τόκοι που είναι προσυμπληρωμένοι στη φορολογική δήλωση τους αφορούν στο σύνολο του κατατεθειμένου ποσού. Δεν θα το χάσουν μόνο εάν είχαν προβλέψει να συμπληρώσουν στη φορολογική δήλωση το ποσό που επιμερίζεται σε κάθε δικαιούχο.
Οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα εφόσον έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται από άλλον φορολογούμενο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του έτους 2017, ακόμα και αν σήμερα δεν διαμένουν στο νοικοκυριό που είχαν δηλώσει.
Τα εισοδηματικά κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα θα παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι:
Δηλαδή έως 9.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και
έως 27.000 ευρώ για νοικοκυριό µε δύο ενήλικα και πέντε ή περισσότερα ανήλικα µέλη.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Λαμβάνεται υπόψη το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού που δηλώθηκε φέτος στο Ε1 για το 2017, πραγματικό ή τεκμαρτό, από κάθε πηγή προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών.
Αλλαγές αναμένονται, ωστόσο, στα περιουσιακά κριτήρια όπου θα υπάρξει βελτίωση των περσινών ορίων, ώστε να µη βρεθούν εκτός μερίσματος οικογένειες λόγω αλλαγής των αντικειμενικών αξιών.
Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη λήψη του κοινωνικού μερίσματος (όπως ίσχυαν το 2017)
Ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα ενήλικο μέλος,
13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη,
15.750 ευρώ για δύο ενήλικα μέλη κι ένα ανήλικο,
18.000 ευρώ για δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη,
20.250 ευρώ για δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη κι ένα ανήλικο τέκνο,
22.250 ευρώ για δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα ή με τέσσερα ενήλικα μέλη
27.000 ευρώ για πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα.
Περιουσιακά κριτήρια (όπως ίσχυαν το 2017)
Η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό θα πρέπει να είναι συνολικής φορολογητέας αξίας μέχρι 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος,
Το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ,
Κινητή περιουσία: Κριτήριο αποτελεί και το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού ή/ και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων, κλπ.
dikaiologitika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου