Google+ To Φανάρι : Θρηνεί το ΑΠΘ! Μέσα τα έσπαγαν, έξω πουλούσαν ναρκωτικά

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Θρηνεί το ΑΠΘ! Μέσα τα έσπαγαν, έξω πουλούσαν ναρκωτικά

Ζημιές 100.000 ευρώ προκάλεσαν οι κουκουλοφόροι στη Θεολογική! Κατέστρεψαν το αρχείο της σχολής από το 1942 και βεβήλωσαν εικόνες
Ρεπορτάζ Βαγγέλης Στολάκης
«Δεν άφησαν τίποτα όρθιο! Ξήλωσαν μέχρι και τα κουφώματα της γραμματείας. Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη, αφού καταστράφηκε το αρχείο της σχολής από το 1942».....

Με αυτή τη φράση ο αναπληρωτής κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Συμεών Πασχαλίδης περιγράφει στη «δημοκρατία», λίγες ώρες μετά τα επεισόδια της Πέμπτης που ακολούθησαν τις πορείες στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τι αντίκρισαν ο ίδιος και οι πρυτανικές Αρχές όταν οι κουκουλοφόροι και οι καταληψίες εγκατέλειψαν τον χώρο.

«Εχουν τελειώσει τα δάκρυα. Το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν υπάρχει» συμπληρώνει απογοητευμένος και αποκαλύπτει, σε μια προσπάθεια να δείξει το μέγεθος της ανομίας που επικρατεί, ότι την ώρα που έπεφταν βροχή τα δακρυγόνα και οι μολότοφ, τον προσέγγισαν στην πανεπιστημιούπολη για να του πουλήσουν... ναρκωτικά!



Οι καταληψίες της Θεολογικής Σχολής, που είχαν εισβάλει στον χώρο από το βράδυ της Τετάρτης, τα έκαναν γυαλιά καρφιά! Λεηλάτησαν γραφεία, αγιογραφίες, κατέστρεψαν προτζέκτορες, έκλεψαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σκληρούς δίσκους, ενώ κατέστρεψαν ολοσχερώς και έγγραφα του ιστορικού αρχείου του τμήματος. «Εκλεψαν μέχρι και εκπαιδευτικές ταυτότητες» υποστηρίζει ο κ. Πασχαλίδης. Το κόστος ανέρχεται στα 100.000 ευρώ, ενώ η σχολή θα παραμείνει κλειστή έως την ερχόμενη Τετάρτη. «Δεν πάει άλλο» λέει ο κ. Πασχαλίδης.
«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θρηνεί σήμερα» σχολίασε το ίδρυμα σε ανακοίνωσή του και ζήτησε από την Πολιτεία και τους θεσμικούς παράγοντες να αναλάβουν πρωτοβουλία για την προστασία του. Για «βολική απραξία» έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της η τοπική Ν.Δ., συμπληρώνοντας ότι αν γίνει κυβέρνηση «θα καθαρίσουν τα πανεπιστήμια από τις συμμορίες».

Εκαψαν εργοτάξιο του μετρό
Από τον στόχο των βανδάλων δεν γλίτωσε ούτε το εργοτάξιο του μετρό στη στάση Συντριβάνι. Από νωρίς χθες το πρωί άνθρωποι της εταιρίας βρέθηκαν στο σημείο και έκαναν αυτοψία στα καμένα. Από το περιβάλλον, πάντως, του προέδρου της εταιρίας Γιάννη Μυλόπουλου σχολίαζαν στη «δημοκρατία» ότι οι ζημιές είναι επιφανειακές και πως ο σταθμός δεν υπέστη βλάβες στο εσωτερικό του.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν, επίσης, ότι «το μετρό δεν είναι στόχος των κουκουλοφόρων» και πως το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν μεμονωμένο και συγκυριακό, «αφού πρόκειται για ένα μέσο λαϊκό που απευθύνεται στους οικονομικά αδύναμους».
«Τους βγάζαμε τις κουκούλες και βλέπαμε παιδάκια»
Ανήλικοι, παιδιά προβληματικών οικογενειών και ελάχιστοι «επαγγελματίες κουκουλοφόροι» ήταν εκείνοι που τα έκαναν γυαλιά καρφιά στη Θεσσαλονίκη. Είναι χαρακτηριστική και παράλληλα σοκάρει η λέξη που χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί οι οποίοι βρέθηκαν στον δρόμο για να προστατεύσουν την πόλη, όταν τους ρωτάμε ποιο είναι το προφίλ των βανδάλων. «Παιδάκια» απαντούν με προβληματισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», κατά τη διάρκεια των επεισοδίων το βράδυ της Πέμπτης προσήχθησαν συνολικά 52 άτομα, ενώ οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 15 συλλήψεις. Από τους 15 συλληφθέντες, οι δύο ήταν αλλοδαποί και οι 13 ημεδαποί. Τέσσερις από αυτούς ανήλικοι, ηλικίας 16 και 17 ετών (ένας 16χρονος, μία 17χρονη και άλλοι δύο 17χρονοι), ενώ ο μεγαλύτερος σε ηλικία συλληφθείς ήταν μόλις 27 ετών.

«Οταν τους βγάζαμε τις κουκούλες, βλέπαμε κάτω από αυτές να υπάρχουν παιδάκια, περιθωριοποιημένα από παρέες, που βρήκαν ευκαιρία να τα σπάσουν. Ελάχιστοι από αυτούς ήταν σκληροπυρηνικοί αναρχικοί» σχολιάζει στη «δημοκρατία» αστυνομικός που δέχτηκε δεκάδες αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ εκείνο το βράδυ. Αλλος αστυνομικός αναφέρει ότι πρόκειται για «πιτσιρίκια με γυαλιά ηλίου, τα οποία από μακριά φαινόταν ότι ήθελαν να προκαλέσουν φθορές».

Στους συλληφθέντες, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας», υπάρχει ανήλικος, ο οποίος, όπως προέκυψε από την έρευνα, ανήκει σε «προβληματική οικογένεια» και στο παρελθόν το είχε σκάσει από το σπίτι του δύο φορές. «Είδα έναν πατέρα στην Αστυνομική Διεύθυνση, εξοργισμένο, να θέλει να πλακώσει τον γιο του» μαρτυρά αστυνομικός. Ο νεαρός, που χρησιμοποίησε πιστόλι φωτοβολίδας εναντίον των ΜΑΤ, είναι αλλοδαπός, 22 ετών. «Σε γενικές γραμμές δεν πρόκειται για άτομα γνωστά στις Αρχές» λέει στη «δημοκρατία» ανώτατος αστυνομικός παράγοντας.

«Μένει να δούμε ποιες ποινές θα επιβληθούν στους συλληφθέντες» σχολιάζει δηκτικά σε ανακοίνωσή της η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι η 6η Δεκεμβρίου μετατράπηκε σε επέτειο βίας και αυθαιρεσίας.
Οι 11 από τους 15 συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα. Οι τέσσερις ανήλικοι, με προφορική εντολή της εισαγγελέως, έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι.

Β.Στ.
Μαρτύρησαν οι έμποροι
Εξαλλοι είναι οι άνθρωποι της αγοράς στη Θεσσαλονίκη, που παρακολούθησαν το εμπορικό κέντρο της πόλης να μετατρέπεται σε εμπόλεμη ζώνη. Τα περισσότερα καταστήματα έκλεισαν νωρίτερα από το ωράριό τους, αφού τα επεισόδια άρχισαν από το μεσημέρι, ενώ ο κόσμος απέφυγε να κατέβει στην αγορά.

«Ηταν μια χαμένη μέρα. Μπορεί να μην έγιναν ζημιές στα καταστήματα, όμως αυτή η ζημιά, το να μη δουλέψουμε καθόλου, είναι το ίδιο σοβαρή» λέει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης, για να προσθέσει πως κάποτε πρέπει όλα αυτά να τελειώσουν, ο εισαγγελέας να εφαρμόσει τον νόμο και οι 50 «μπαχαλάκηδες» να συλληφθούν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Ζορπίδης σημειώνει πως η αγορά δεν αντέχει άλλες τέτοιες εικόνες. «Ζήσαμε ακόμη μία φορά μια πόλη-όμηρο των “μπαχαλάκηδων” που διαθέτουν πανεπιστημιακό άσυλο! Φτάνει πια. Ηρθε ο καιρός για δραστικά μέτρα. Αλήθεια, υπάρχει υπευθυνότητα σ’ αυτόν τον τόπο;» αναρωτιέται ο κ. Ζορπίδης.

Μαρία Μαθιοπούλου
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου