Google+ To Φανάρι : Προειδοποίηση: Το Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες είναι ακόμη χειρότερο από το Σύμφωνο Μετανάστευσης! Και τα δύο θα υπογραφούν τον Δεκέμβριο

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Προειδοποίηση: Το Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες είναι ακόμη χειρότερο από το Σύμφωνο Μετανάστευσης! Και τα δύο θα υπογραφούν τον Δεκέμβριο

Παρά το γεγονός οτι έχει δεχθεί έντονη κριτική για το σύμφωνο της μετανάστευσης, ο ΟΗΕ έχει επίσης ετοιμάσει ένα νέο σύμφωνο υπερ των προσφύγων . Και οι δύο αυτές συνθήκες πρόκειται να υπογραφούν κατά τη διάσκεψη στο Μαρόκο στις 10-11 Δεκεμβρίου....


Ακόμη και αν το σύμφωνο δεν είναι νομικά δεσμευτικό, αναφέρεται σε υποχρεώσεις. Έτσι, διαμορφώνεται ένα είδος από γενικόλογους νόμους που περιορίζουν όμως την εθνική κυριαρχία των χωρών. Μερικά από τα σημεία που περιλαμβάνονται στο Σύμφωνο των προσφύγων έχουν ως εξής:

• Η έννοια του πρόσφυγα επεκτείνεται σε άτομα που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος (παράγραφος 12).

• Κάθε τέσσερα χρόνια αρχής γενομένης το 2019, ένα παγκόσμιο φόρουμ προσφύγων θα ελέγχει και θα παράγει ένα δείκτη για το τρόπο με τον οποίο κάθε χώρα τήρησε τις υποχρεώσεις της(παράγραφοι 17-19).

Θα δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο ακαδημαϊκό δίκτυο με πανεπιστήμια, ακαδημαϊκές ενώσεις και ερευνητικά ιδρύματα που θα δημιουργούν ευκαιρίες για τους πρόσφυγες για εκπαίδευση, έρευνα και υποτροφίες (παράγραφος 43).
 
Προώθηση μιας θετικής στάσης απέναντι στους πρόσφυγες που μεταφέρονται από τη μια χώρα στην άλλη (παράγραφος 90).

Δεν είναι μόνο ο ΟΗΕ που εργάζεται ενεργά για να επιφέρει αλλαγές σε θέματα μετανάστευσης, αλλά και την ΕΕ και άλλους φορείς. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι το έγγραφο της ΕΕ που αφορά την προώθηση της μετεγκατάστασης των προσφύγων στα κράτη μέλη.


Το έγγραφο χρησιμοποιεί όρους όπως "υποχρεωτικό μέτρο", "νομικό μέσο" και "έντονη πίεση", γεγονός που υποδηλώνει δεσμευτικό χαρακτήρα και ότι οι συντάκτες του εγγράφου αναγνώρισαν τη δυσκολία να πείσουν το κοινό τις προτάσεις.
 
Σε αυτό το έγγραφο, η ΕΕ έχει υπολογίσει επίσης τη μέγιστη ικανότητα απορρόφησης κάθε χώρας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, για παράδειγμα, εκτιμάται ότι η Γερμανία έχει χωρητικότητα 274 εκατομμυρίων ανθρώπων και η Σουηδία 440 εκατομμύρια (Πίνακας 12).

Το κείμενο της Συνθήκης του Συμφώνου ΟΗΕ για τους πρόσφυγες μπορεί να διαβαστεί στο σύνολό του εδώ.
  voiceofeurope 
 Το Φανάρι
  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου