Google+ To Φανάρι : Μεξικάνοι παθαίνουν διαβήτη γιατί αναγκάζονται να πίνουν Coca Cola αφού η εταιρεία τους κλέβει το νερό!

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Μεξικάνοι παθαίνουν διαβήτη γιατί αναγκάζονται να πίνουν Coca Cola αφού η εταιρεία τους κλέβει το νερό!

Η εταιρική μονοπωλιακή ασυδοσία σε όλο το μεγαλείο της: Ο διαβήτης πιάνει κόκκινο σε μια πόλη του Μεξικού, όπου η Coca-Cola χρησιμοποιείται ως πόσιμο νερό, νόμισμα και θρησκευτική προσφορά

Μια μεξικανική πόλη, δίπλα σε ένα εργοστάσιο της Coca-Cola, έχει τόσο λίγο νερό, που οι ντόπιοι στράφηκαν στο ζαχαρούχο ποτό ως εναλλακτική λύση....

Πίνεται σαν νερό, χρησιμοποιείται σε θρησκευτικές τελετές και ακόμη και ως νόμισμα, καθώς ο διαβήτης και η παχυσαρκία ανεβαίνουν.
Η Cristobal de las Casas, στην μεξικανική πολιτεία Chiapas, βρίσκεται εδώ και χρόνια σε ομηρία μεταξύ μιας ανάρμοστης τοπικής διακυβέρνησης και μιας πολυεθνικής εταιρείας που εξαντλεί την τοπική παροχή ύδατος για λογαριασμό της.
Η Coca-Cola παράγεται τοπικά στο εργοστάσιο της Femsa, το οποίο εμφιαλώνει και πωλεί το ποτό σε ολόκληρο το Μεξικό. Σύμφωνα με μια μακρόχρονη συμφωνία με τη μεξικανική κυβέρνηση,
το εργοστάσιο διαθέτει τα δικαιώματα να αντλεί περισσότερα από 300.000 γαλόνια (περίπου 1.135.623 λίτρα) νερού ημερησίως.
Οι απελπισμένοι ντόπιοι καταναλώνουν κατά μέσο όρο περισσότερα από δύο λίτρα coca cola ημερησίως, δεδομένου ότι συχνά είναι πιο προσιτά από το εμφιαλωμένο νερό, με ένα μπουκάλι Coca-Cola 1,5 λίτρων να κοστίζει περίπου 18 μεξικάνικα πέσος (0,88 δολάρια), σε σχέση με το νερό που κοστίζει 10 μεξικάνικα πέσος (0,48 δολάρια) το μπουκαλάκι.
Στο Chiapas καταγράφηκε μια 30% αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας από τον διαβήτη μεταξύ 2013 και 2016.
Ο αυτόχθονος πληθυσμός έχει τα χειρότερα ποσοστά, με πέντε στους δέκα ανθρώπους να καταναλώνουν καθημερινά το ζαχαρούχο αναψυκτικό με καφεΐνη. Η Coca-Cola είναι πλέον τόσο πανταχού παρούσα στην πόλη, που κοσμεί τα τοπικά φαρμακεία, τα εστιατόρια και τις εισόδους των χωριών, και χρησιμοποιείται ακόμα και σε ιθαγενείς θρησκευτικές τελετές.
 
 
 
Αλλά σαν να μην είναι όλα αυτά αρκετά, η Coca-Cola συχνά αντικαθιστά το πραγματικό νόμισμα μέσα στην κοινότητα.
«Όταν οι άνθρωποι πρέπει να δώσουν μια προίκα για κάποιο νέο άτομο, πρέπει να πληρώσουν με μετρητά ή το αντίστοιχο ποσό σε φιάλες της Coca-Cola», δήλωσε η Rigoberto Alfaro στο Ruptly, μια καθηγήτρια της σχολής κοινωνικών επιστημών στο αυτόνομο πανεπιστήμιο της Chiapas.
Οι ντόπιοι εμφανίζονται συχνά στο νοσοκομείο με συμπτώματα «παχυσαρκίας, υποσιτισμού, υπέρτασης και διαβήτη», σύμφωνα με τον Luis Alberto Ferrera, επικεφαλής του Τμήματος Διατροφής στο Νοσοκομείο Καλλιέργειας.
Από την πλευρά της, η Coca-Cola αρνείται τις κατηγορίες, ρίχνοντας την ευθύνη για τη χρόνια έλλειψη νερού στην τοπική αυτοδιοίκηση, την έλλειψη κρατικών επενδύσεων, τον κακό σχεδιασμό και την καταρρέουσα υποδομή, δεχόμενη καμία ευθύνη για τη δημιουργία κρίσης δημόσιας υγείας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου