Google+ To Φανάρι : Επιστήμονες: Η μελέτη μας σχετικά με τη θέρμανση των ωκεανών είναι ΕΝΤΕΛΩΣ λανθασμένη!

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Επιστήμονες: Η μελέτη μας σχετικά με τη θέρμανση των ωκεανών είναι ΕΝΤΕΛΩΣ λανθασμένη!

Οι «σημαιοφόροι» της εκστρατείας για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική ενθουσιάστηκαν πρόσφατα μετά από μια συγκλονιστική μελέτη που δημοσίευσε στο Nature, στις 31 Οκτωβρίου, η οποία έλεγε ότι οι ωκεανοί θερμαίνονται ταχύτερα από τις προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών. Αλλά τώρα οι επιστήμονες παραδέχονται ότι οι υπολογισμοί των ερευνητών… ήταν λάθος!...

Φυσικά το αρχικό άρθρο είχε παγκόσμια προβολή απ’ όλα τα ΜΜΕ, με πρώτο και καλύτερο στην Ελλάδα την Καθημερινή, ενώ το «λάθος»… μετά την απομάκρυνση από το ταμείο δεν αναγνωρίσθηκε!
Όλα ξεκίνησαν όταν η μελέτη που εκδόθηκε στο Nature, έκανε τον συγκλονιστικό και ανησυχητικό ισχυρισμό ότι «η θέρμανση των ωκεανών βρίσκεται στο πικ των προηγούμενων εκτιμήσεων, με ανησυχία ότι αυτό θα έχει τις γνωστές συνέπειες αντίδρασης της Γης στην αλλαγή του κλίματος, όπως τα αέρια θερμοκηπίου και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κ.λ.π
Πρακτικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό σημαίνει ότι η Γη είναι πιο ευαίσθητη στις εκπομπές των ορυκτών καυσίμων από ό,τι θεωρείτο μέχρι σήμερα. Άρα, η ανθρωπότητα ίσως έχει ακόμη μικρότερο χρονικό «παράθυρο ευκαιρίας» για να αποφύγει μια καταστροφική κλιματική αλλαγή.
Αυτό σημειώνει η σάλτσα της Καθημερινής (παρεμπιπτόντως, αφού αυτό το άρθρο είναι ανυπόγραφο και χωρίς λινκς, πρέπει να είναι fake news, σύμφωνα με το «συνταγολόγιο» των Ελληνικών Ηoaxes)
Χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική για τη μέτρηση της συσσώρευσης θερμότητας στους ωκεανούς, η γεωεπιστήμονας του Princeton, Laure Resplandy και η ομάδα, της υπολόγισαν ότι η ποσότητα θερμότητας που απορροφάται από τους ωκεανούς είναι πάνω από 60% υψηλότερη ετησίως από τις εκτιμήσεις που δίνει η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών, το 2014.
Αλλά όταν ο Βρετανός ερευνητής του κλίματος και ο στατιστικός  Nicholas Lewis επανυπολόγισε τους αριθμούς της μελέτης, διαπίστωσε ότι η Resplandy και η ομάδα της είχαν κάνει σημαντικά λάθη στα μαθηματικά τους.
Το περιοδικό Reasonανέφερε σχετικά με τη διαμάχη ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με την Resplandy και τους συναδέλφους της, αλλά δεν τα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής. Τώρα, σύμφωνα με την πηγή, ο συν-συγγραφέας του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps και επιστήμονας του κλίματος, Ralph Keeling, έχει αναγνωρίσει ότι ο Lewis είναι τουλάχιστον μερικώς σωστός και οι ερευνητές αρχίζουν να προετοιμάζουν μια διόρθωση στο αρχικό άρθρο τους, το οποίο προφανώς δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί.
Σύμφωνα με το άρθρο του San Diego Union-Tribune, «Κλιματολόγος αποκαλύπτει επιστημονικό σφάλμα, σχετικά με μελέτη για τη θέρμανση των ωκεανών» («Climate contrarian uncovers scientific error, upends major ocean warming study»), αναφέρει ότι ο Keeling δέχεται τώρα ότι ο Lewis έχει δίκιο και ότι τα ευρήματα της μελέτης είναι πολύ πιο αβέβαια από ό, τι ισχυριζόταν στο άρθρο του Nature.
«Όταν ήρθαμε αντιμέτωποι με την εικόνα του, έγινε αμέσως σαφές ότι υπήρχε ένα ζήτημα εκεί», είπε ο Keeling στην Union Tribune. «Είμαστε ευγνώμονες που το επισημάναμε άμεσα, ώστε να το διορθώσουμε γρήγορα».
Το πως προβλήθηκε αυτή η μελέτη, και η κάθε μελέτη που μπορεί, είτε να έγινε με βιασύνη, είτε με μόχλευση, επιβεβαιώνει δυο κανόνες:
  1. ότι τα επικρατούντα επιστημονικά αστέρια υπόκεινται σε πολύ λιγότερο έλεγχο απ’ όσο θα’ πρεπε
  2. κι ότι η αντίλογος ποτέ δεν βλέπει το φως της δημοσιότητας
Κι έναν τρίτο: Μόλις το ‘πολιτικά ορθό’ fake news βγει παγανιά, «ξεχνάει» να επιστρέψει στη θέση του, ενώ ουδείς κάνει τον κόπο να ενημερώσει ή να απολογηθεί για το λάθος. Θα δημοσιεύσουν την διάψευση η Καθημερινή και τα λοιπά παπαγαλάκια;

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου