Google+ To Φανάρι : Γλύτωσαν τη σφαγή οι συνταξιούχοι

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Γλύτωσαν τη σφαγή οι συνταξιούχοι

Το Euro working συμφώνησε στην οριστική κατάργηση των περικοπών

Ερχεται και πακέτο παροχών

Στεγαστικό επίδομα 400.000.000 ευρώ
Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% από το 2019
Αύξηση του οικογενειακού βοηθήματος

Σήμα για μη περικοπή των συντάξεων
Δεκτό και επισήμως στο χθεσινό Euro Working Group το αίτημα της Αθήνας να μην εφαρμοστεί το μέτρο των μειώσεων...

Την ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων από την 1η/1/2019 και τη διεύρυνση του «πακέτου» των κοινωνικών παροχών για το επόμενο έτος κατά επιπλέον 100.000.000 - 200.000.000 ευρώ πέτυχε χθες η ελληνική κυβέρνηση σε επίπεδο Euro Working Group, δίνοντας σήμα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να πάρουν αντίστοιχη απόφαση στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση επιτυγχάνει τη μη εφαρμογή του επαχθούς δημοσιονομικού μέτρου της μείωσης των συντάξεων έως 18% από το επόμενο έτος και, παράλληλα, την αύξηση του κονδυλίου για το στεγαστικό επίδομα από τα 200.000.000 ευρώ στα 400.000.000 ευρώ!

Ουσιαστικά, το «πακέτο» των θετικών μέτρων, από τα 1,1 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού, «διογκώνεται» κατά επιπλέον 200.000.000 ευρώ και φτάνει το 1,3 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του μέτρου της αύξησης των οικογενειακών επιδομάτων κατά 280.000.000 ευρώ.

Οπως έγινε γνωστό, στη χθεσινή συνεδρίαση του Euro Working Group έγινε και επισήμως δεκτό το αίτημα της Αθήνας για τη μη εφαρμογή του μέτρου περικοπής των συντάξεων. Η εισήγηση της Επιτροπής, ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει τον δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ακόμα και χωρίς την περικοπή των συντάξεων, δεν βρήκε καμιά αντίρρηση από τους εκπροσώπους των κρατών-μελών. Πλέον, απομένει να ενημερωθούν και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια του Eurogroup τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, όπου θα δοθεί το οριστικό «πράσινο φως». H πρόταση της Κομισιόν στην τελική μορφή της θα ανακοινωθεί στις 21 Νοεμβρίου μαζί με το πακέτο παροχών.
Στα μέτρα που αναμένεται να ενταχθούν σε αυτό περιλαμβάνονται:

• το πρόγραμμα επιδότησης στέγης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια,
• οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών κατά 1/3 και η εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή,
• η επιδότηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των νέων εργαζομένων,
• η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά,
• η μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων σταδιακά, από 29% σε 25%, σε ορίζοντα τετραετίας (μία μονάδα ανά έτος),
• η μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων μερισμάτων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες,
• στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» η μετατροπή του τρέχοντος εργασιακού καθεστότως 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου,
• η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής, με μονιμοποίηση 4.500 εκπαιδευτικών.
Τι γλιτώνουν, με παραδείγματα, οι απόμαχοι της εργασίας
Αγριες περικοπές, οι οποίες θα αναλογούσαν σε περίπου μία έως έξι μηνιαίες συντάξεις τον χρόνο (!), γλιτώνουν περίπου 1.700.000 συνταξιούχοι μετά το «πράσινο φως» που άναψαν οι Βρυξέλλες για να μην επανυπολογιστούν οι «παλιές» συντάξεις (όσες δόθηκαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016, δηλαδή πριν από την έναρξη ισχύος των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου) και να μην «κουρευτεί» η προσωπική διαφορά σε ποσοστό έως 18%.

Συγκεκριμένα, οι περικοπές θα άγγιζαν, από λίγο έως πολύ, περίπου τα 2/3 του συνόλου των περίπου 2.260.000 συνταξιούχων, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν έως τις 12 Μαΐου του 2016. Τις πιο σημαντικές απώλειες θα είχαν οι εξής κατηγορίες:
1 Οσοι συνταξιοδοτήθηκαν με λίγα χρόνια ασφάλισης (για παράδειγμα, με δεκαπενταετία) ανεξαρτήτως Ταμείου ή του Δημοσίου.
2 Οσοι είχαν πολλά χρόνια ασφάλισης (περισσότερα από 25) και συνταξιοδοτούνται από το τέως ΙΚΑ, τον τέως ΟΑΕΕ και το Δημόσιο.
3 Σχεδόν όλοι οι συνταξιούχοι του τ. ΤΕΒΕ.
4 Οι περισσότεροι από τους 391.000 δικαιούχους και δικαιούχες συντάξεων χηρείας (θανάτου).


Προς νομοθέτηση οι ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για τους μη μισθωτούς
Συνεχίζει η κυβέρνηση τις προσπάθειες για την επιβολή θετικής ατζέντας, καθώς το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες συζητείται στη Βουλή. Πρόκειται για το δεύτερο μέτρο του «πακέτου ΔΕΘ» το οποίο παίρνει τον δρόμο της νομοθέτησης, με την αντιπολίτευση, παρά την κριτική και τις επιφυλάξεις, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο υπερψήφισης.

Η Εφη Αχτσιόγλου επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης τα θετικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες για τη μη περικοπή των συντάξεων. «Παρουσιάστηκε ο Προϋπολογισμός από τη χώρα μας και δεν υπήρξαν ενστάσεις ούτε από την Κομισιόν ούτε από καμία άλλη χώρα, και περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και δεν περιλαμβάνει το μέτρο απομείωσης προσωπικής διαφοράς», όπως επεσήμανε. Απαντώντας δε στη σκληρή κριτική περί παροχολογίας και προεκλογικών ρυθμίσεων, υποστήριξε ότι αυτά τα μέτρα «είναι έμπρακτη στήριξη σε όλους όσοι υπέφεραν αυτά τα σκληρά χρόνια των Μνημονίων».
Εδωσε, μάλιστα, και την εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι εφεξής, σημειώνοντας πως, εκτός από το νομοσχέδιο με τις ασφαλιστικές ελαφρύνσεις που ψηφίζεται την ερχόμενη Τρίτη, θα ακολουθήσουν οι μειώσεις του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών των νέων, όπως και η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο «γαλάζιος» Γιάννης Βρούτσης, πάντως, προχώρησε σε μια καταγγελία «βόμβα», υποστηρίζοντας ότι η μείωση των εισφορών θα επιφέρει και ισόποση μείωση στη σύνταξη του ασφαλισμένου. Οπως σημείωσε, βάσει των νέων εισφορών, εργαζόμενος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ θα έχει ανταποδοτική σύνταξη μόλις 281 ευρώ τον μήνα, δηλαδή θα είναι μειωμένη κατά 33,35%.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου