Google+ To Φανάρι : Γιατί η Δύση τρέμει το «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Γιατί η Δύση τρέμει το «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών

Η προσπάθεια να εγκριθεί δεν είναι εύκολη. Στη μάχη και η Μέρκελ. Αλωνίζει ο πρέσβης των ΗΠΑ στη γειτονική χώρα προπαγανδίζοντας υπέρ του «ναι»
Από τον Ανδρέα Κούτρα
Το δημοψήφισμα και οι συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια, προκειμένου να κυρωθεί η συμφωνία προδοσίας των Πρεσπών, δεν φαίνεται ότι είναι εύκολη υπόθεση για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ...
και ενισχύεται συνεχώς το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες στη γειτονική χώρα, κάτι που θα πάει πίσω τη συμφωνία. Την... αγωνία και την αβεβαιότητα του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος καταδεικνύει και η τεράστια προσπάθεια την οποία κάνει η Δύση, και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ και η Γερμανία, που «καίγονται» να γίνουν τα Σκόπια μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να κάμψουν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και να πείσουν τους Σκοπιανούς να πουν το «ναι» στη συμφωνία. 

Η Ανγκελα Μέρκελ επρόκειτο να μεταβεί χθες στα Σκόπια, σε συνέχεια της επίσκεψης και των επαφών που είχαν στη γειτονική χώρα (σ.σ.: και κατόπιν στην Ελλάδα) ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.
Καθοδήγηση

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Σκόπια αλωνίζει και προπαγανδίζει το «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών, με αξιωματούχους των ΗΠΑ να καθοδηγούν τον Ζ. Ζάεφ και, βεβαίως, να προμοτάρουν τα περί «Μακεδονίας» και «μακεδονικής γλώσσας» που εκστομίζουν προκλητικά οι Σκοπιανοί.
Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς έφτασε μάλιστα στο σημείο να καλέσει τους Σκοπιανούς να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί, όπως είπε, ρίχνοντας τη «βόμβα», μπορεί να υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα αργότερα και να απαιτηθούν άλλα 25 χρόνια έως ότου υπάρξει νέα ευκαιρία για επίλυση του ονοματολογικού.
Η προσπάθεια επίλυσης της διαφοράς με τα Σκόπια, εις βάρος της Ελλάδας, θα εντείνεται ολοένα και περισσότερο όσο πλησιάζει το δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου.
Αποκάλυψη
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αποκάλυψη «βόμβα» του εγγράφου από τα WikiLeaks, σύμφωνα με το οποίο οι Σκοπιανοί εμφανίζονται να επεδίωκαν από το 2008 το «Βόρεια Μακεδονία» και την «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα. Το έγγραφο αυτό εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Τσίπρα, που κάνει δεκτές όλες τις αξιώσεις των Σκοπιανών, αλλά έχει και δεύτερη ανάγνωση όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Την προσπάθεια εκ μέρους των ΗΠΑ να εκθέσουν τον Γκρούεφσκι και το κόμμα του (σ.σ.: ότι είχε συμφωνήσει στο «Βόρεια Μακεδονία») και να κάμψουν τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας με στόχο να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ενα δύσκολο στοίχημα, καθώς, όπως εξηγούν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, για να έχει... νομιμοποίηση το δημοψήφισμα -αν και συμβουλευτικού χαρακτήρα-, θα πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτό ποσοστό άνω του 50% των Σκοπιανών. Η τελευταία απογραφή έδειξε πως οι ψηφοφόροι είναι 1.800.000. Από αυτούς, όμως, περίπου 400.000-500.000 ζουν στο εξωτερικό και είναι αμφίβολο αν θα επιστρέψουν στη χώρα τους για να ψηφίσουν στις 30 Σεπτεμβρίου.

Αλλοι περίπου 100.000 είναι Βούλγαροι, που σε καμία περίπτωση δεν θέλουν τη συμφωνία, το αντίθετο μάλιστα, θα κινηθούν υπέρ του «όχι», ενώ υπάρχουν και οι Αλβανοί που θέτουν τους δικούς τους όρους και απειλούν με απόσχιση, καθοδηγούμενοι σε έναν βαθμό από την Τουρκία, που δεν θέλει τη συμφωνία, πιστεύοντας ότι θα χάσει τη διείσδυσή της στα Βαλκάνια.
Τα σενάρια για εκλογές από τον Ζάεφ
Καλείται, λοιπόν, η κυβέρνηση Ζάεφ να στείλει στις κάλπες για το δημοψήφισμα πάνω από 900.000 ψηφοφόρους και να εισπράξει το «ναι» από το 50% και πλέον εξ αυτών. Οχι κάτι απλό, όπως άλλωστε και η συνέχεια μετά το δημοψήφισμα.
Αν καταφέρει η κυβέρνηση των Σκοπίων και επικρατήσει το «ναι» με ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο του 50%, τότε είναι πολύ πιθανό να επιχειρήσει εκλογές με στόχο να κεφαλαιοποιήσει τη νίκη στο δημοψήφισμα και να αυξήσει τα ποσοστά και τους βουλευτές της, εν όψει των συνταγματικών αλλαγών που απαιτούν τα 2/3 των βουλευτών για να περάσουν.

Αν κερδίσει οριακά το δημοψήφισμα, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα για το Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος μπορεί να συρθεί σε εκλογές υπό το βάρος μίας... αποτυχίας. Υπάρχει και ένα τρίτο ενδεχόμενο, το οποίο μπορεί υπό προϋποθέσεις να καταλήξει και αυτό σε κάλπες. Ποιο είναι; Να κερδίσει με μια σχετικά άνετη πλειοψηφία το δημοψήφισμα, αλλά στη συνέχεια να επαναστατήσουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης και να μην μπορέσει ο Ζάεφ να περάσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα για το «Βόρεια Μακεδονία».

Στην εξίσωση, λοιπόν, μπαίνουν πολλοί παράγοντες και γίνεται περίπλοκη, αποδεικνύοντας πως τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη, όπως δείχνει άλλωστε και η μεγάλη ζέση από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία να κλείσει η συμφωνία.
Αν υπάρξουν εκλογές στα Σκόπια, αυτό σημαίνει πως το χρονοδιάγραμμα θα πάει πίσω τρεις, τέσσερις ή και περισσότερους μήνες. Δεδομένου πως ούτως ή άλλως η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει ήδη μεταφερθεί στο νέο έτος, τότε μπορεί να επιβεβαιωθούν κάποιοι στην κυβέρνηση, όπως ο Πάνος Καμμένος, οι οποίοι επιμένουν ότι δεν θα περάσει από τα Σκόπια η συμφωνία. Αν πάλι αυτό γίνει, τότε ο σκόπελος ΑΝ.ΕΛ. θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος για τον Αλέξη Τσίπρα, αφού ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να δεχτεί ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» και τον λόγο θα έχει... ο ελληνικός λαός, με δημοψήφισμα ή με εκλογές στην Ελλάδα αυτή τη φορά.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου