Google+ To Φανάρι : Χωρίς αντίδοτο για δάγκωμα οχιάς τα νοσοκομεία, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Χωρίς αντίδοτο για δάγκωμα οχιάς τα νοσοκομεία, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Το κατάργησε από πρώτη προτεραιότητα το Υπ. Υγείας
Σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν σε αντιοφικό ορό, στο αντίδοτο για το δάγκωμα της οχιάς, στα νοσοκομεία της χώρας και ειδικά της υπαίθρου, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). ...

Η ομοσπονδία τονίζει ότι τα περιστατικά από δήγματα (δαγκώματα) φιδιών, που φέτος εμφανίζονται αυξημένα «αντιμετωπίζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών με εναλλακτική θεραπεία, και όχι με τη χορήγηση αντιοφικού ορού» και εξηγεί ότι στις περιπτώσεις που οι ασθενείς «εμφανίζουν σοβαρές επιπλοκές (π.χ., καρδιολογικές, αιματολογικές) επιβάλλεται εντός δύο ωρών η χορήγησή του». Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, εξαιτίας των ελλείψεων φέτος τέθηκαν σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων από δάγκωμα οχιάς (Κατερίνη, Πελοπόννησος και νησιά).
Συγκεκριμένα, η ομοσπονδία αναφέρει ότι «το υπουργείο Υγείας δεν φρόντισε τα νοσοκομεία να διαθέτουν το αντίδοτο», εξηγώντας ότι ο αντιοφικός ορός (για δάγκωμα από οχιές) κοστίζει περίπου 120 ευρώ, δεν πωλείται στα φαρμακεία και για την προμήθειά του είναι υπεύθυνες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.

«Ο προγραμματισμός θα έπρεπε να είχε γίνει από πέρυσι τον Οκτώβριο» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει ότι «το υπουργείο Υγείας ασχολήθηκε τώρα που εξαντλήθηκαν ή έλειψαν τα αποθέματα και υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων». Επιπροσθέτως, αποκαλύπτει ότι με νέα εγκύκλιο στις 31 Ιουλίου 2018 τροποποιείται ο κατάλογος των αντιδότων και ο αντιοφικός ορός υποβαθμίζεται στην κατηγορία 3 από την κατηγορία 2, που σημαίνει ότι το διαθέτουν μόνο κάποια νοσοκομεία αναφοράς. «Απόφαση ιδιαίτερα επικίνδυνη, λόγω των μεγάλων αποστάσεων» επισημαίνει η ομοσπονδία.

Ενδεικτικά, η ομοσπονδία αναφέρει ότι στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια (Δυτική Ελλάδα - Πελοπόννησος) το αντίδοτο θα το έχουν τρία νοσοκομεία αναφοράς (Πανεπιστημιακό του Ρίου, Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, Τρίπολη) και τρία νησιά (Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά).

Ρίτα Μελά

Το υπουργείο Υγείας θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, αφήνοντας τα νοσοκομεία χωρίς αντιοφικούς ορούς
Ρεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης
Απροστάτευτοι είναι όσοι δεχτούν τσίμπημα από φίδι στη βόρεια Ελλάδα, αλλά -όπως φαίνεται- και σε όλη τη χώρα, αφού τα φάρμακα- αντίδοτα σπανίζουν, είναι δυσεύρετα και δεν υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία (ούτε σε εκείνα των αγροτικών περιοχών), με συνέπεια οι ασθενείς να περιμένουν για ώρες αν -και κυρίως πού- θα βρεθεί ο απαραίτητος αντιοφικός ορός.

Δεν είναι λίγες δε οι περιπτώσεις που συγγενείς των ασθενών αναγκάζονται οι ίδιοι με τα Ι.Χ. τους να μεταβούν σε νοσοκομεία άλλων νομών για να πάρουν τους ορούς. Πριν από λίγες ημέρες 22χρονος από την Κονταριώτισσα Πιερίας εργαζόταν με τους γονείς του στα χωράφια όταν τον τσίμπησε οχιά στο δεξί χέρι. Ο πατέρας του τον μετέφερε απευθείας στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, όπου εισήχθη για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Για κακή του τύχη, στο νοσοκομείο δεν υπήρχε αντιοφικός ορός.

Αντίδοτο όμως δεν υπήρχε και σε κανένα άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα ή κέντρο της Πιερίας, με συνέπεια οι γιατροί να ψάχνουν το φάρμακο για το δηλητήριο της οχιάς στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας του νεαρού, σε συνεννόηση με τους γιατρούς και προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, με δανεικό αμάξι έσπευσε στο «Γεννηματάς» και στη συνέχεια στο ΑΧΕΠΑ, απ' όπου πήρε δύο ορούς που του χορηγήθηκαν.

Δεν πρόκειται για το μοναδικό περιστατικό στην Πιερία, καθώς, σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου Κατερίνης Ανέστη Μυστρίδη, σε μόλις 15 ημέρες το νοσοκομείο κλήθηκε να αντιμετωπίσει 16 περιστατικά από τσίμπημα οχιάς (στα 13 χρειάστηκε η χορήγηση αντιοφικού ορού), ενώ το νοσοκομείο διέθετε μόλις τέσσερις ορούς!

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «το υπουργείο Υγείας δεν φρόντισε τα νοσοκομεία να διαθέτουν το εν λόγω αντίδοτο». «Κάποια νοσοκομεία έχουν και κάποια όχι. Ωστόσο σε εκείνα που διαθέτουν οι οροί λήγουν στα τέλη Αυγούστου» σχολιάζει ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ από τη Θεσσαλονίκη Πέτρος Κετικίδης. «Η Πολιτεία επέδειξε μεγάλη προχειρότητα για το ζήτημα. Επειδή δεν φρόντισε να προμηθευτεί εγκαίρως ορούς από την κατηγορία 2, υποβάθμισαν το φάρμακο στην κατηγορία 3, για να μην είναι υποχρεωτικό να υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία, παρά μόνο σε νοσοκομεία αναφοράς» λέει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου