Google+ To Φανάρι : «Δεν χρειαζόμαστε πραγματικά τα τηλέφωνα»: Tο γαλλικό σχολείο που απαγόρευσε τα κινητά

Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

«Δεν χρειαζόμαστε πραγματικά τα τηλέφωνα»: Tο γαλλικό σχολείο που απαγόρευσε τα κινητά

Πώς οι μαθητές στο La Gautrais ανακάλυψαν τα παιχνίδια, τον χορό και την τέχνη της συζήτησης...


Είναι διάλειμμα σε ένα γυμνάσιο στην αγροτική Βρετάνη, και  παρέες εφήβων κουβεντιάζουν στο προαύλιο. Δύο 15χρονοι διαβάζουν μυθιστορήματα, ενώ άλλοι παίζουν μπάλα ή κυνηγητό. Ένα αγόρι κάνει μερικά πους-απς. Ο βόμβος και η αναταραχή της κίνησης έρχεται σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα γαλλικά δευτεροβάθμια σχολεία, όπου τα προαύλια μπορεί να είναι σιωπηλά, καθώς οι μαθητές κοιτάζουν τα κινητά τους τηλέφωνα. Στο La Gautrais, κανείς δεν κοιτάζει το Instagram, το Snapchat ή το YouTube. Εδώ έχουν απαγορευτεί τα κινητά τηλέφωνα. Και σε λίγους μοιάζει να τους λείπουν.
«Έχω ένα τηλέφωνο, αλλά το αφήνω στο σπίτι και δεν το σκέφτομαι πραγματικά πολύ», είπε ένα κορίτσι ηλικίας 14 ετών σηκώνοντας αδιάφορα τους ώμους μέσα από το τζιν μπουφάν της.
«Δεν βιάζομαι να το ελέγξω μετά το σχολείο. Όταν φτάσω σπίτι, πρώτα θα τσιμπήσω κάτι πρόχειρα, θα συνομιλήσω με τη μαμά μου, θα κάνω κάποια εργασία, και με θα μπορούσα να κοιτάξω το τηλέφωνό μου. Αλλά μόνο αν περιμένω ένα σημαντικό μήνυμα».
Δύο από τους φίλους της δεν έχουν καθόλου κινητά τηλέφωνα. «Δεν χρειαζόμαστε στ’ αλήθεια τα τηλέφωνα γιατί πάντα συζητάμε ο ένας με τον άλλο προσωπικά, συζητάμε όλο το χρόνο — μάλλον και με το πάρα παραπάνω — κι είμαστε πραγματικά καλοί φίλοι», είπε ένας.

Το γυμνάσιο La Gautrais στο χωριό Plouasne απαγόρευσε τη χρήση κινητού τηλεφώνου στους χώρους του πριν από τέσσερα χρόνια, πολύ πριν ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουήλ Μακρόν, δώσει την προεκλογική υπόσχεση να απαγορεύσει τα κινητά τηλέφωνα των παιδιών στα σχολεία, σε μια προσπάθεια να «απεξαρτηθούν» οι όλο και περισσότερο εθισμένοι έφηβοι στις οθόνες.
Από τον Σεπτέμβριο, όλα τα νηπιαγωγεία, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και μέσης εκπαίδευσης, θα απαγορεύσουν τη χρήση κινητών τηλεφώνων.
Περισσότερο από το 90% των ηλικιών 12 έως 17 ετών πιστεύεται ότι κατέχουν κινητό τηλέφωνο στη Γαλλία και απαγορεύθηκε στα παιδιά η χρήση στην τάξη. Αλλά, όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφέθηκε στους διευθυντές να αποφασίσουν εάν θα περιορίσουν τα τηλέφωνα στο χρόνο του διαλείμματος.
Οι 290 μαθητές του La Gautrais, ηλικίας μεταξύ 12 και 16 ετών, προέρχονται από τα γύρω χωριά της περιοχής που είναι αγροτική. Μετά την απαγόρευση, το προσωπικό παρατήρησε μεγαλύτερη κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ των παιδιών, περισσότερη ενσυναίσθηση κι ετοιμότητα για μάθηση κατά την έναρξη των μαθημάτων.
Υπάρχει λιγότερο «switching-off θυμού «που πλέον πρέπει να γίνει από το παιχνίδι των smartphones μέχρι την ώρα του μαθήματος στην τάξη.
με πληροφορίες από την Guardian — Original title: ‘We don’t really need phones’: the French school that banned mobiles
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου