Google+ To Φανάρι : Ρεκόρ ανέχειας και έπεται... συνέχεια

Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Ρεκόρ ανέχειας και έπεται... συνέχεια

Παρά τις... σαμπάνιες για το Eurogroup, 5.000.000 Έλληνες απειλούνται με φτώχεια, ενώ ακολουθούν μειώσεις στις συντάξεις
Ρεπορτάζ Νάσος Χατζητσάκος
Την ώρα που στο Eurogroup πανηγυρίζουν και στο Μέγαρο Μαξίμου ανοίγουν σαμπάνιες μετά τη συμφωνία «θηλιά» για το χρέος, περίπου ένας στους δύο Ελληνες (4.923.970 άτομα) κινδυνεύουν από φτώχεια σε σχέση με τα δεδομένα του 2008....
Λόγω της προγραμματισμένης, μεταξύ άλλων, νέας μείωσης στις συντάξεις το 2019, η πρωτοφανής για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα ανέχεια θα διατηρηθεί ή και θα διευρυνθεί. Ενα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια να ζει με «τον σουγιά στο κόκαλο και το λουρί στον σβέρκο».

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) για τη φτώχεια στην Ελλάδα το 2017, το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο ανέχειας, υπολογιζόμενο με το «κατώφλι της φτώχειας» του 2008, ανέρχεται στο 46,3%! Ακόμη και σε σύγκριση με το κατά πολύ μειωμένο «όριο της φτώχειας» του 2016 (4.560 ευρώ τον χρόνο ή 380 ευρώ τον μήνα ανά άτομο), το οποίο λαμβάνει υπόψη η ΕΛ.ΣΤΑΤ., το ποσοστό των πολιτών που κινδυνεύουν ή βρίσκονται κοντά στο φάσμα της ανέχειας ανέρχεται στο 35,6% του πληθυσμού (3.789.300 άτομα). Σημειωτέον ότι το 2009 το ποσοστό του πληθυσμού που βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας ήταν κατά πολύ μικρότερο (27,6%).

Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. η ασφυκτική κατάσταση για ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού δεν θα τελειώσει με την τυπική έξοδο από τα Μνημόνια. Οι προγραμματισμένες για το 2019 νέες μειώσεις στις συντάξεις, η μείωση του αφορολογήτου από το 2020 και τα υπέρογκα πλεονάσματα αναμένεται να συντηρήσουν ή και να διευρύνουν το ποσοστό των πολιτών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται από τα στατιστικά στοιχεία, βάσει των οποίων «το ποσοστό κινδύνου φτώχειας πριν από όλες τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (μη συμπεριλαμβανομένων επιδομάτων και συντάξεων) ανέρχεται σε 50,8%, ενώ όταν περιλαμβάνονται μόνο οι συντάξεις και όχι τα επιδόματα μειώνεται στο 24%».
Οι μνημονιακές «επιτυχίες»
Συνοπτικά ορισμένες από τις μελανές για την ελληνική κοινωνία «επιτυχίες» των Μνημονίων έχουν ως εξής:
• 1.672.082 άτομα δεν μπορούν να καλύψουν μηνιαία έκτακτη ανάγκη ύψους 384 ευρώ.
• Το 50% των φτωχών πολιτών ζει με ετήσια εισοδήματα έως 3.178 ευρώ (264,8 ευρώ τον μήνα).
• Υλικές στερήσεις σε βασικά αγαθά έχει το 21,1% του πληθυσμού.
• Το 26% των νοικοκυριών δεν έχει ικανοποιητική θέρμανση τον χειμώνα.
• Δύο στους 10 από τους φτωχούς πολίτες δεν κάνουν ιατρικές εξετάσεις επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου