Google+ To Φανάρι : Περίεργη στροφή της ΝΔ για το Σκοπιανό

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Περίεργη στροφή της ΝΔ για το Σκοπιανό

Σκοπιανό: Περίεργη «στροφή» από τη Ν.Δ.
Ορθάνοιχτο «παράθυρο» Σπυράκη  για εφαρμογή της συμφωνίας και από κυβέρνηση του κόμματός της!
Περίεργα «παιχνίδια» στη Ν.Δ. σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Παρά το γεγονός ότι διαφωνεί και, όπως δηλώνει, θα την καταψηφίσει εφόσον έρθει στην παρούσα Βουλή, εντούτοις ....
στο ερώτημα που δέχτηκε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μαρία Σπυράκη -αν στο μεσοδιάστημα πριν από την κύρωση της συμφωνίας μεσολαβήσουν εκλογές και η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση με την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία- έδωσε μια τουλάχιστον ασαφή απάντηση.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυρία Σπυράκη, επικαλούμενη το άρθρο 4 της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ, είπε τα εξής: «Καταλαβαίνω (σ.σ.: από το ερώτημα) ότι προβλέπετε εκλογές πριν από το τέλος του 2018. Για την ιστορία, θα σας διαβάσω αυτό που περιλαμβάνεται στη συμφωνία. Στο άρθρο 4, στην παράγραφο Ζ, επισημαίνεται ότι οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να φέρουν χωρίς καθυστέρηση τη συμφωνία που υπέγραψαν στα Κοινοβούλιά τους».
Στη συνέχεια διάβασε λέξη προς λέξη το άρθρο 4, το οποίο λέει ότι «μόλις η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας γνωστοποιήσει την ολοκλήρωση των συνταγματικών τροποποιήσεων και όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η παρούσα συμφωνία, η Ελλάδα θα κυρώσει χωρίς καθυστέρηση την παρούσα συμφωνία». Σε αυτό το πλαίσιο, είναι προφανές ότι η Ν.Δ. αποφεύγει να δεσμευτεί ρητά για τις προθέσεις της και προσώρας αρκείται να υπενθυμίζει αφενός την κατηγορηματική δήλωσή της ότι θα καταψηφίσει και αφετέρου την «υποχρέωση» της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου να φέρει στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών με βάση τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα. Ωστόσο, θολώνοντας με τις απαντήσεις αυτές το τοπίο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, ως μελλοντική κυβέρνηση, να αποδεχθεί την εφαρμογή της.

Την ώρα μάλιστα που είναι σαφείς οι πιέσεις του διεθνούς παράγοντα για αποδοχή και υλοποίηση της συμφωνίας, η Μαρία Σπυράκη στο ερώτημα πώς θα διαχειριστεί η Ν.Δ., όταν βρεθεί στην κυβέρνηση, την εν λόγω συμφωνία αν θα έχει τεθεί σε ισχύ, περιορίστηκε να επαναλάβει την υποχρέωση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. να τη φέρουν σε ψηφοφορία. «Η Ν.Δ. δεν θα κυρώσει τη συμφωνία που υποχρεούνται να φέρουν στη Βουλή οι κ. Τσίπρας και Καμμένος» είπε και πρόσθεσε ότι το κόμμα της «θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τη χώρα και για να βελτιώσει τη συμφωνία - μια συμφωνία που, από τη στιγμή που υπεγράφη, προκάλεσε και προκαλεί ζημιά».
Τι είπε ο Κυριάκος με τον Γερμανό πρέσβη;
Συνάντηση με τον Γερμανό πρέσβη Γιενς Πλέντερ είχε χθες το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με τη Ν.Δ. (πάντως ήταν εξαιρετικά λακωνική) κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι θεωρεί επιζήμια τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. με την ΠΓΔΜ και επανέλαβε την απόφαση του κόμματός του να μην την ψηφίσει, όταν η κυβέρνηση Τσίπρα τη φέρει στη Βουλή. Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γερμανό πρέσβη έγινε εν όψει του ταξιδιού του προέδρου της Ν.Δ. την ερχόμενη εβδομάδα, στις 27 Ιουνίου, στο Βερολίνο. Την ίδια στιγμή μαίνεται η κόντρα της Ν.Δ. με τη γερμανική εφημερίδα «FAZ» και τον δημοσιογράφο Μάρτενς, ο οποίος επιμένει ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι ως πρωθυπουργός θα τηρήσει τη συμφωνία με τα Σκόπια, παρά την τωρινή αντίθεσή του. Η Πειραιώς κατηγορεί ως υπεύθυνο των διαρροών στην εφημερίδα τον Γερμανό πρέσβη. Η Μαρία Σπυράκη τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης λέει στο εσωτερικό ό,τι ακριβώς λέει και στο εξωτερικό και η στάση του κ. Μητσοτάκη είναι σαφής και ξεκάθαρη». 
ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
Η μομφή;
Τελικά στο «βασίλειο» της Πειραιώς κάτι δεν πάει καλά. Διότι, δεν μπορεί να κάνεις πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης, γιατί -όπως υποστηρίζεις- έφερε μια συμφωνία με τη FYROM από κακή ως... κατάπτυστη, λέγοντας ότι δεν την ψηφίζεις, και από την άλλη να ισχυρίζεσαι ότι, αν πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και γίνεις κυβέρνηση, υποχρεούσαι να τη φέρεις εσύ για ψήφιση. Εάν ισχύει αυτό, τότε ως προς τι η πρόταση μομφής; Δεν μπορεί να την καταψηφίζεις ως αντιπολίτευση και να την ψηφίζεις ως κυβέρνηση! Διότι, τότε μιλάμε για πολιτική σχιζοφρένεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου