Google+ To Φανάρι : Βροντοφώναξαν (και πάλι) για τη Μακεδονία, παρά τη βροχή!

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Βροντοφώναξαν (και πάλι) για τη Μακεδονία, παρά τη βροχή!

Χιλιάδες Θεσσαλονικείς με σημαίες και ομπρέλες διαμαρτυρήθηκαν χθες βράδυ έξω από το υπουργείο για την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών
Ρεπορτάζ Βαγγέλης Στολάκης
Χιλιάδες Θεσσαλονικείς -παρά τη δυνατή βροχή- βρέθηκαν χθες το βράδυ στην οδό Αγίου Δημητρίου, έξω από το Διοικητήριο, όπου στεγάζεται το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, για να διαμαρτυρηθούν για τη Συμφωνία των Πρεσπών και να φωνάξουν πως η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική...


Παρά την ισχυρή βροχή που έπεφτε από νωρίς το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, ο κόσμος συγκεντρώθηκε μπροστά από το ιστορικό κτίριο, ανταποκρινόμενος στο διαδικτυακό κάλεσμα για νέο συλλαλητήριο υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας.

Με δάκρυα στα μάτια
Κρατώντας στο ένα χέρι ομπρέλα και στο άλλο την ελληνική σημαία αλλά και λάβαρα σωματείων, χιλιάδες παιδιά, νέοι και νέες αλλά και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας φώναξαν άλλη μία φορά «ΟΧΙ» στη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, απαίτησαν την ακύρωσή της και ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκειμένου ο κυρίαρχος λαός να αποφασίσει για την αποδοχή ή όχι της χρήσης του όρου «Μακεδονία» από την ΠΓΔΜ. Στα διάφορα πηγαδάκια άκουγε κανείς το «Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα...», που γρήγορα μεταφερόταν από στόμα σε στόμα, με αποτέλεσμα να το τραγουδούν οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι με δάκρυα στα μάτια.

Το κάλεσμα διοργανώθηκε μέσω facebook από πολίτες. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με ψήφισμά του κάλεσε τα μέλη του να παρευρεθούν στο χθεσινό συλλαλητήριο, ενώ και μέλη διαφόρων σωματείων της Θεσσαλονίκης έδωσαν επίσης το «παρών».

Στην οδό Αγίου Δημητρίου, που παρέμεινε κλειστή, βρέθηκαν και πολίτες γειτονικών νομών (με πούλμαν που ναύλωσαν γι' αυτό τον λόγο). Στον απόηχο των επεισοδίων που σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας έξω από τη νότια πύλη της ΔΕΘ με διαμαρτυρομένους και δυνάμεις των ΜΑΤ, οι αστυνομικές Αρχές αυτή τη φορά έλαβαν αυστηρά μέτρα προστασίας: τοποθετήθηκαν κιγκλιδώματα πέριξ του ΥΜΑΘ, ενώ οι παρακείμενοι δρόμοι έκλεισαν με κλούβες των ΜΑΤ. Σε αντισυγκέντρωση είχαν καλέσει μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Διεξαγωγή δημοψηφίσματος (εδώ και τώρα) ζήτησαν δήμαρχοι, ιεράρχες, περιφερειάρχες
Σύσσωμη η Αυτοδιοίκηση της Μακεδονίας μαζί με τους ιεράρχες της ζητά δημοψήφισμα, προκειμένου ο ελληνικός λαός να εκφραστεί για τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με το γειτονικό κράτος των Σκοπίων.
Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας των 38 δήμων της περιοχής, παρουσία του προέδρου της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστα Αγοραστού, του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, καθώς και εκπροσώπων της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλης της Μακεδονίας.

Μητροπολίτες
Στο πλευρό τους και μητροπολίτες, μεταξύ των οποίων ο Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος και ο Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας. Αίσθηση έκανε η παρουσία του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη, ο οποίος επίσης εξέφρασε την αντίθεση του περιφερειακού συμβουλίου του στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Δημοψήφισμα ζήτησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Δεν θα σταματήσουμε στιγμή να αναδεικνύουμε την ιστορικότητα, τη μοναδικότητα και την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Δεν δεχόμαστε τετελεσμένα. Δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση και για κανέναν λόγο να παραδώσουμε στα Σκόπια μακεδονική ταυτότητα, εθνικότητα, γλώσσα, και όνομα» είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του προέδρου της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας Κ. Αγοραστού ότι «η Ιστορία δεν λέει ποτέ “αντίο”, αλλά “θα σε δω αργότερα”». Δημοψήφισμα ζήτησε και ο πρόεδρος της ΠΕΔ-Κ.Μ. κ. Κυρίζογλου, τονίζοντας ότι η συμφωνία είναι στον αέρα. Οι δεκάδες αυτοδιοικητικοί που συνεδρίασαν χθες εξέδωσαν ψήφισμα ζητώντας δημοψήφισμα, αλλά και τα κόμματα να ψηφίσουν ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν εισαχθεί προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.
Μικροένταση σημειώθηκε όταν ο πρόεδρος της Εγνατία Οδός Α.Ε. και επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη, Απόστολος Αντωνούδης, υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τέλος, να σημειωθεί ότι με δήλωσή της η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) κυρία Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά τόνισε ότι «η συμφωνία με τα Σκόπια, αν έρθει, θα έρθει στην ελληνική Βουλή μετά το τέλος του 2018. Και τότε η Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα είμαστε εκεί για να ψηφίσουμε “Οχι” και να την ακυρώσουμε με κάθε τρόπο».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου