Google+ To Φανάρι : Οι Ιταλοί θα γίνουν ξένοι στην ίδια τους τη χώρα

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Οι Ιταλοί θα γίνουν ξένοι στην ίδια τους τη χώρα

Από την Δόξα στην απελπισία
Ιταλία. Ένα από τα πιο παλιά πολιτισμένα κράτη στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Σε ένα μακρινό παρελθόν, η Ρώμη κυριάρχησε στην Ευρώπη, οι πόλεις της άκμασαν και ήταν γεμάτες ζωή.
Σήμερα, τα χωριά της Ιταλίας είναι χωρίς ζωή. Οι νέοι μετακινούνται στις πόλεις ή αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό. ...
Οι λίγοι που μένουν απλά δεν έχουν αρκετά παιδιά για να διατηρήσουν τον πληθυσμό. Ο Δήμαρχος σε μία από αυτές τις μικρές πόλεις, του Domenico Lucano, βρήκε μια ενδιαφέρουσα λύση σε αυτό το πρόβλημα του αποπληθυσμού. Το χωριό του, Riace, κάλεσε τους μετανάστες να αναζωογονήσουν την πόλη.
Επί του παρόντος, περίπου το ένα τέταρτο των δύο χιλιάδων κατοίκων είναι μετανάστες, κυρίως από την Αφρική και την Ασία. Οι γηγενείς Ιταλοί που εξακολουθούν να ζουν εκεί είναι κυρίως οι ηλικιωμένοι. Σύμφωνα με τον Guardian, η πόλη έχει «εξασφαλίσει το δικό της μέλλον»..
Αν και είναι πιο εύκολα ορατό στα μικρά χωριά, είναι μια τάση που συμβαίνει σε εθνικό επίπεδο.
Ο πληθυσμός της Ιταλίας
Για να κατανοήσουμε την αλλαγή, πρέπει να κατανοήσουμε πρώτα το παρόν. Η Ιταλία έχει πληθυσμό λίγο πάνω από 60 εκατομμύρια, αριθμός που ήταν σχετικά σταθερός κατά την τελευταία δεκαετία. Τα τελευταία χρόνια, από το 2015, ο πληθυσμός της Ιταλίας συρρικνώνεται ελαφρά.
Η σταθερότητα του μεγέθους του πληθυσμού οφείλεται στους μετανάστες που καλύπτουν τα κενά. Το ποσοστό γονιμότητας της Ιταλίας είναι πολύ χαμηλότερο από το ποσοστό αναπλήρωσης του 2,1, που βρίσκεται στο 1,37. Ο συνολικός πληθυσμός έχει μέσο όρο ηλικίας τα 44,9 έτη και σχεδόν ένας στους τέσσερις Ιταλούς είναι ηλικίας άνω των 65 ετών. Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό, η Ιαπωνία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο με υψηλότερο ποσοστό 65 ετών και άνω.
Για λόγους σύγκρισης, η πρώην αποικία της Ιταλίας η Αιθιοπία έχει μέσο όρο ηλικίας τα 17,6  έτη. Παρά το γεγονός ότι ποσοστό γονιμότητας της Αιθιοπίας έχει μειωθεί,   εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένα τεράστιο νούμερο με 4,6 παιδιά ανά γυναίκα. Αρκετά για να διπλασιάσει το μέγεθος της επόμενης γενιάς.
Αντί να διπλασιάσει το μέγεθος του πληθυσμού, ο ρυθμός γονιμότητας της Ιταλίας καταλήγει σε κάθε γενιά να είναι ένα τρίτο μικρότερο από το τελευταίο. Κάθε νέα γενιά θα είναι κατά 30% μικρότερη από την προηγούμενη. Μια γενιά 10 εκατομμυρίων Ιταλών σήμερα, θα έχουν συνολικά 6.850.000 παιδιά. Θα έχουν 4,7 εκατομύρια εγγόνια και μόλις πάνω από 3 εκατομμύρια δισέγγονα.
Με ένα ποσοστό γονιμότητας του 1,37, εντός τεσσάρων γενεών 10 εκατομμύρια έχει μετατραπεί σε 3 εκατομμύρια. 
Η Ιταλία δεν έχει δει μια τέτοια μείωση του πληθυσμού της, δεδομένου ότι η Μαύρη Πανώλη ρημάξει τα εδάφη της.Η μόνη διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά, αντί να πεθαίνουν άνθρωποι, δεν γεννήθηκαν ποτέ ....
Οι Ιταλοί μετανάστες
Υπάρχουν 5,4 εκατομμύρια Ιταλοί που ζουν στο εξωτερικό, εκ των οποίων πάνω από 1.5 εκατομμύρια μετακόμισαν στο εξωτερικό μετά την οικονομική κρίση του 2008. Το σύνολο αντιπροσωπεύει σήμερα σχεδόν το 10% του συνόλου των κατοίκων της Ιταλίας, και ένα δυσανάλογο ποσοστό  νέων Ιταλών μεταναστών .
Παρά την πρόσφατη ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας, η σχετικά υψηλή ανεργία της απομακρύνει τους νέους και τους απελπισμένους. Το ποσοστό ανεργίας στην Ιταλία βρίσκεται στο 10,8%, με την ανεργία των νέων πάνω από 30%.
Η εύκολη μετανάστευση εντός της ΕΕ έχει οδηγήσει πολλούς Ιταλούς να αναζητήσουν ένα καλύτερο και πιο ακμάζον μέλλον στο εξωτερικό. Οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που παραμένουν.
Σε μια χώρα που είναι ήδη εκτός ισορροπίας λόγω της έλλειψης των μωρών που γεννιούνται, η μετανάστευση περαιτέρω συμβάλλει στη μείωση του πληθυσμού.
Οι ορδές των αλλοδαπών μεταναστών
Το 2002 ο συνολικός αριθμός των αλλοδαπών που ζουν στην Ιταλία αριθμούσε πάνω από 1 εκατομμύριο . Από το 2015 υπάρχουν πάνω από 5 εκατομμύρια αλλοδαποί, πλησιάζοντας το 10% του συνολικού πληθυσμού. Οι αλλοδαποί υπήκοοι αποκλείουν εκείνους που απέκτησαν την ιταλική υπηκοότητα, καθώς και τους παράνομους μετανάστες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ήμισυ των ξένων υπηκόων προέρχονται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στη Ρουμανία. Περίπου οι μισοί από τους Ευρωπαίους προέρχονται από χώρες μη μέλη της ΕΕ , όπως την Αλβανία και την Ουκρανία. Το άλλο μισό προέρχεται κυρίως από την Αφρική και την Ασία.
Η εισροή πολιτών εκτός ΕΕ στην Ιταλία μόνο το 2016 ανήλθε σε 226.000. Η πλειοψηφία αυτών προέρχεται από οικογενειακή επανένωση (45%), ενώ ο δεύτερος πιο σημαντικός λόγος είναι οι ανθρωπιστικοί λόγοι και το άσυλο (34%). Μόνο το 5,8% έδωσε ως λόγο μετακίνησης  στην Ιταλία την εργασία! 
Από τους ξένους υπηκόους, 185.000 απέκτησαν την ιταλική υπηκοότητα μόνο κατά το 2016 και έτσι έπαψαν να ανήκουν στην κατηγορία των αλλοδαπών. Από τότε και μετά θα υπολογίζονται ως μέρος του τακτικού ιταλικού πληθυσμού. Τις 185.000 εισερχομένων αποτελούν κυρίως Μαροκινοί και Αλβανοί, καθώς επίσης και αρκετές χιλιάδες  Ινδών, Μπαγκλαντεζιανών και Πακιστανών
Οι παράνομοι μετανάστες
Πριν από την έναρξη της μεταναστευτικής κρίσης, το 2008, εκτιμάται πως υπήρχαν ήδη   670.000 παράνομοι μετανάστες στην Ιταλία. Αν και το 2016 και μόνο συνολικά 180.000 λαθρομετανάστες έφθασαν το ιταλικές ακτές από τη Λιβύη? ο αριθμός που υπάρχει στην Ιταλία θα μπορούσε να παραμείνει σχετικά σταθερός, καθώς οι περισσότεροι συνέχισαν την πορεία τους προς τη Γερμανία και τη Σουηδία.
Παρ 'όλα αυτά, η αφαίρεση του μισού εκατομμυρίου παράνομων μεταναστών εξακολουθεί να είναι ένα καυτό θέμα στην ιταλική πολιτική σκηνή. Πέρυσι, η ιταλική ακτοφυλακή  κατέσχεσε πλοίο ΜΚΟ που ανοικε σε μια γερμανική οργάνωση, υποστηρίζοντας ότι βοηθούσε την παράνομη μετανάστευσηαπό την ακτή της Λιβύης στην Ιταλία. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να παρακάμψει τη Μεσόγειο Θάλασσα όλα μαζί και υποσχέθηκε να φέρει 10.000 Λίβυους στη Ρώμη με αεροπλάνο.
Το Ισλάμ στην Ιταλία
Επί του παρόντος 4,8% των Ιταλών είναι μουσουλμάνοι, κοντά στα τρία εκατομμύρια. Σύμφωνα με την Pew Research αυτό θα είναι μεταξύ 8% και 14% μέχρι το 2050. Το εύρος κυμαίνεται από 8% με μηδενική μετανάστευση, στο 14% με ένα σενάριο υψηλής μετανάστευσης, όπως έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί αποκλείουν τους παράνομους μετανάστες, από τους οποίους θρησκευτική κλίση τους δεν είναι γνωστή. Παρά το γεγονός ότι είναι άγνωστο, θα μπορούσε κανείς να κάνει μια εκπαιδευμένη εικασία με βάση τις χώρες προέλευσης και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ένα μεγάλο ποσοστό των παράνομων μεταναστών είναι μουσουλμάνοι.
Αν και νότια Ιταλία ήταν προσωρινά υπό τον έλεγχο του Χαλιφάτου, ότι η Ισλαμική εποχή τελείωσε με την εισβολή Norman της Σικελίας. Οι μουσουλμάνοι είτε διέφυγαν ή μετατρέπονται σε Χριστιανισμό. Η ανανεωμένη παρουσία του Ισλάμ στην Ιταλία, το σπίτι της Καθολικής Εκκλησίας, που ξεκίνησε τον περασμένο αιώνα με Σομαλοί φθάνουν. Η σημερινή παρουσία του Ισλάμ είναι καθαρά λόγω των μεταναστών που φτάνουν από ισλαμικές χώρες .
Γεννήσεις και θανάτοι
Το σύνολο γεννήσεων το 2016 ανήλθαν σε 474.000 , ενώ οι θάνατοι κατά το ίδιο έτος ανήλθαν σε 608.000. Μια διαφορά 134.000. Ο συνολικός πληθυσμός μειώθηκε κατά 86.000. Η διαφορά μεταξύ των 134.000 και 86.000 μπορεί να εξηγηθεί από την καθαρή μετανάστευση. Με 115.000 Ιταλοούς μετανάστες στο εξωτερικό κατά το ίδιο έτος, ένας απλός υπολογισμός μπορεί να μας δείξει τη συνολική μετανάστευση. Η ολική απώλεια ήταν 608.000 (θάνατοι) συν 115.000 (μετανάστευση), συνολικά 723.000. Τα συνολικά κέρδη ήταν 723.000 μείον την συρρίκνωση των 86.000, φτάνουμε στους 637.000. Από αυτές τις 637.000, οι γεννήσεις αντιπροσώπευαν 474.000. Αυτό αφήνει 163.000 μετανάστες για να συμπληρώσουν τον πληθυσμό.
Ο αριθμός των 163.000 αντιστοιχεί περίπου τον αριθμό που δίνεται παραπάνω. Θα διαπιστώσετε ότι, όταν πρόκειται για αυτά τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη μετανάστευση, διαφορετικές πηγές συχνά αναφέρουν ελαφρώς διαφορετικούς αριθμούς, αλλά πάντα προς την ίδια κατεύθυνση.
Όπως φαίνεται από τον υπολογισμό μας, το ένα τέταρτο της αντικατάστασης του πληθυσμού προέρχεται σήμερα από τη μετανάστευση. Πολλές από τις γεννήσεις, ωστόσο, θα είναι επίσης από μη-ιταλούς γονείς, καθώς έχουν κατά μέσο όρο μικρότερη ηλικία και υψηλότερο ποσοστό γονιμότητας.
Το μέλλον της Ιταλίας
Αναφέραμε παραπάνω ότι οι γενιές συρρικνώνονται. Με τη γονιμότητα των 1.37, τα 474.000 μωρά που γεννήθηκαν το περασμένο έτος θα γεννήσουν  μόνο 325.000 παιδιά και τα εγγόνια θα είναι το απελπιστικό νούμερο των 222.000. Αλλά εδώ έρχεται και κάτι που αξίζει να θυμόμαστε: θα έχουν μόνο περίπου 150.000 δισέγγονα. Εάν η τρέχουσα κατάσταση της γονιμότητας συνεχίζει, η οποία μέχρι τώρα ήταν μάλλον σταθερή, και η μετανάστευση συνεχίζεται σε μια παρόμοια τάση. Στη συνέχεια μέσα σε τέσσερις γενιές η πλειοψηφία των νέων Ιταλών δεν θα είναι μωρά Ιταλών που γεννιούνται, αλλά οι μετανάστες που έρχονται στη χώρα.
Στο παραπάνω σενάριο, αυτό θα σημαίνει ότι από αυτό το σημείο και μετά, οι Ιταλοί θα μετατραπούν σε μειονότητα στην ίδια τους τη χώρα. Αν μια γενιά διαρκεί περίπου είκοσι πέντε χρόνια, θα φτάσει αυτό το σημείο καμπής μέσα σε έναν αιώνα.


Ποια μωρά είναι Ιταλών;
Ωστόσο ... έχουμε χάσει ένα πράγμα στον υπολογισμό μας. Αυτά τα 474.000 μωρά δεν είναι πραγματικά όλα  Ιταλών. Το δέκα τοις εκατό της χώρας είναι αλλοδαποί, και άρα περίπου 426.000 μωρά γεννιούνται από Ιταλούς υπηκόους. Θα έχουν μόνο 200.000 εγγόνια και 137.000 δισέγγονα.
 Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Από αυτούς τους Ιταλούς πολίτες, πολλοί θα έχουν ένα μεταναστευτικό υπόβαθρο. Δυστυχώς, τέτοιοι αριθμοί δεν παρακολουθούνται και θα πρέπει να μαντέψουμε. Παρόλα αυτά, οι αλλοδαποί θα αντιπροσωπεύουν 22.000 εγγόνια και 15.000 δισέγγονα, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσοστό γονιμότητά τους είναι ίδιο με αυτό του μέσου Ιταλού. Αυτή είναι μια αυθαίρετη ​​παραδοχή και είναι εξαιρετικά απίθανη, οπότε οι 22.000 θα είναι μάλλον μια χαμηλή εκτιμήση.
Ποια μωρά είναι μουσουλμάνων;
Τώρα, να θυμάστε ότι το 4,8% της Ιταλίας είναι μουσουλμάνοι. Σε όλη την Ευρώπη, το μέσο ποσοστό γονιμότητας για τους μουσουλμάνους είναι 2,6, σε αντίθεση με των Ιταλικών το  1.37. Πρώτα απ 'όλα, αυτό θα σήμαινε ότι οι μουσουλμάνοι υπερ-εκπροσωπούνται σε σύγκριση με 4,8% τους στις 474.000 γεννήσεις,καθώς οι μουσουλμανικές γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν παιδιά.
Για λόγους απλότητας, ας υποθέσουμε ότι το 5% των γεννήσεων είναι μουσουλμάνοι. Μια χαμηλή εκτίμηση. Αυτό κάνει 23700 γεννήσεις μουσουλμάνων. Λάβετε υπόψη ότι ο αριθμός των μουσουλμάνων γεννήσεων συμπίπτει με τις γεννήσεις των αλλοδαπών. Επειδή οι μουσουλμάνοι έχουν ένα ποσοστό γονιμότητας, που είναι υψηλότερο από το ποσοστό αντικατάστασης, αυτοί οι 23.700 μουσουλμάνοι θα έχουν 40.000 εγγόνια και 52.000 δισέγγονα.
Τα αποτελέσματα
Έτσι, μέσα σε τέσσερις γενιές θα δούμε 137.000 μωρά με την ιταλική εθνική καταγωγή. Θα δούμε 22.000 μωρά με αλλοδαπή καταγωγή. Και από αυτό το σύνολο των 150.000, ένας στους τρεις θα είναι μουσουλμάνοι με προγόνους που ζουν στην Ιταλία σήμερα.
Αυτά είναι τα μωρά που γεννιούνται σε ένα σενάριο ZERO μετανάστευσης. 
-Αν αποκλείει όλα τα μωρά που γεννιούνται από τους μετανάστες  που πρόκειται να φτάσουν στην Ιταλία.. 
-Αποκλείει τα μωρά από παράνομους μετανάστες. 
-Περιλαμβάνει τα μωρά από τους Ιταλούς πολίτες, που είναι πιθανόν να μεταναστεύσουν.
Προσθέτοντας  όλους τους παράγοντες για τους οποίους τα δεδομένα δεν είναι διαθέσιμα ή οι υπολογισμοί υπερβαίνουν τις δυνατότητές μας, θα οδηγούσει σε πιο ακριβή και συγκλονιστικά αποτελέσματα.
Μόνο 222.000 εγγόνια θα γεννηθούν από τα παιδιά ου 2016, εκ των οποίων 40.000 μουσουλμανοι είναι τα μωρά   που γεννήθηκαν στην Ιταλία από τον σημερινό μουσουλμανικό πληθυσμό.
Επιπλέον, η ετήσια μετανάστευση προσθέτει 160.000 νεοεισερχόμενους το χρόνο. Ήδη οι μη-ισλαμιστές Ιταλοι υπήκοοι της γενιάς που γεννήθηκε σήμερα θα αποτελέσουν ένα μειοψηφικό μέρος της πληθυσμιακής ανάπτυξης της Ιταλίας. 

Δεδομένου ότι μια γενιά υπολογίζεται γενικά ως είκοσι πέντε χρόνια, έτσι τα εγγόνια που μιλάμε είναι μόλις πενήντα χρόνια από τώρα. Το σενάριο που περιγράψαμε είναι το σενάριο του 2070.
Οι Ιταλοί μπορούν να διατηρήσουν την πλειοψηφία για λίγο περισσότερο, αλλά η κυριαρχία τους θα είναι στην κατηγορία των 65+, παρά στη νεολαία και τη μεσήλικα που ελέγχουν το έθνος. 

Οι Ιταλοί θα γίνουν ξένοι στη χώρα τους.

 Ακόμη και σήμερα, το 52% των Ιταλών  συμφωνεί με τη δήλωση "Υπάρχουν τόσοι πολλοί ξένοι εδώ που δεν αισθάνεσαι πια σαν το σπίτι σου" ...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου