Google+ To Φανάρι : Κοιμήσου ήσυχος και... η προπαγάνδα τους σε δουλεύει!

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Κοιμήσου ήσυχος και... η προπαγάνδα τους σε δουλεύει!

Όχι, δεν είναι "ψευδής είδηση", είναι προπαγάνδα: "Μην φοβάστε τα ρομπότ, λένε τα συνδικάτα!"
Το ακόλουθο δημοσίευμα είναι της real.gr με πληροφορίες από το γερμανικό DW και μετράμε τα ψέματα:
Η ενδεδειγμένη απάντηση στα ρομπότ δεν είναι ο φόβος, τονίζει ο Ράινερ Χόφμαν, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB). ...Αυτό που χρειάζεται είναι μία οργανωμένη στρατηγική, η οποία θα στηρίζει τους εργαζόμενους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα μέσω διαρκούς επανεκπαίδευσης, αλλά και θα διασφαλίζει τους κοινωνικά ασθενέστερους (ψέμα 1) 

Για να ξεκινήσουμε από τα θετικά της αποκαλούμενης «τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης» (ψέμα 2): τα ρομπότ μπορούν να υποβοηθήσουν τον άνθρωπο, αναλαμβάνοντας τις πιο κοπιαστικές ή επαχθείς εργασίες (ψέμα 3), επισημαίνει ο Ράινερ Χόφμαν, μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF).

«Ας αναλογιστούμε την κλασσική βιομηχανική παραγωγή, η οποία απαιτούσε έντονη σωματική δραστηριότητα. Με θόρυβο, με σκόνη και με άλλους επιβαρυντικούς για την υγεία παράγοντες. Πολλές από αυτές τις δραστηριότητες έχουν ανατεθεί πλέον στα ρομπότ. Με τη βοήθειά τους η εργασία εξανθρωπίζεται κατά κάποιον τρόπο» λέει ο επικεφαλής του DGB. Ως εδώ καλά. Αλλά από την άλλη πλευρά η επέλαση των ρομπότ δεν μπορεί παρά να καταργήσει θέσεις εργασίας σε κλάδους και δραστηριότητες που δεν χρειάζονται πια ανθρώπινη παρέμβαση.

Καταργούνται, αλλά και δημιουργούνται θέσεις εργασίας
Αυτό είναι αλήθεια, λέει ο Ράινερ Χόφμαν, για να επισημάνει ωστόσο: «Γνωρίζουμε ότι με τις τεχνολογικές αλλαγές όχι μόνο εκλείπουν, αλλά και δημιουργούνται θέσεις εργασίας (ψέμα 4). Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε πού ακριβώς δημιουργούνται. Το κλειδί για να δώσουμε μία απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι η συνεχής εκπαίδευση και καλλιέργεια των επαγγελματικών προσόντων». Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας θα είναι σαρωτικές. Και μάλιστα όχι μόνο στις παραδοσιακές βιομηχανικές δραστηριότητες. Είναι κάτι που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν, ίσως γιατί ο όρος «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση» οδηγεί στο παραπλανητικό συμπέρασμα ότι η επέλαση των ρομπότ περιορίζεται στη μαζική βιομηχανική παραγωγή.

Η αλήθεια είναι διαφορετική, προειδοποιεί ο επικεφαλής των γερμανικών συνδικάτων: «Μιλάμε για όλους τους κλάδους της οικονομίας, ακόμη και για την παροχή υπηρεσιών. Η ψηφιοποίηση επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Σκεφτείτε για παράδειγμα την αναγνώριση κειμένου, φωνής ή εικόνας με τη βοήθεια αλγορίθμων, εφαρμογές που ήδη χρησιμοποιούμε στα κινητά μας. Οι αλλαγές δεν περιορίζονται στη βιομηχανία…»

Πρότυπο η Σίλικον Βάλει;
Μια ματιά στη «Μέκκα της καινοτομίας» προκαλεί προβληματισμό: η αμερικανική Σίλικον Βάλει, έδρα πολυάριθμων start-ups, συγκεντρώνει βέβαια τεράστιο πλούτο, αλλά κρύβει και ανείπωτη φτώχεια. Λίγοι γνωρίζουν ότι στις ΗΠΑ ο ένας στους τέσσερις άστεγους ζει στη …Σίλικον Βάλει. Πόσο καθησυχαστική είναι αυτή η εξέλιξη για το μέλλον της καινοτομίας, της εργασίας και της διανομής του εισοδήματος; «Είναι πράγματι ένα τεράστιο πρόβλημα», λέει ο Ράινερ Χόφμαν. «Έχουμε μπροστά μας νέα ερωτήματα για την αναδιανομή του εισοδήματος, στα οποία θα πρέπει να βρούμε μία απάντηση. Στη Σίλικον Βάλει δεν έχουν ούτε συλλογικές συμβάσεις, ούτε συμβούλια εργαζομένων, δεν υπάρχουν όλα αυτά τα εργαλεία που εδώ στη Γερμανία, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη, θεωρούμε απαραίτητη προϋπόθεση για να δαμάσουμε τις τεχνολογικές αλλαγές στην αγορά εργασίας…»

Ψέμα Πρώτο : Η διασφάλιση των κοινωνικά ασθενέστερων

Ένα από τα σπουδαιότερα και βασικότερα επιχειρήματα της φιλοσοφίας "θα δουλεύουν τα ρομπότ κι εμείς θα καθόμαστε ή θα κάνουμε δημιουργικές εργασίες", είναι το ετήσιο βασικό εισόδημα.

Τον Ιανουάριο του 2017, η Φινλανδία έκανε ένα "πείραμα" που έγινε viral στα ΜΜΕ. Το "πείραμα" έληξε, αλλά μαζί... και η πληροφόρηση του κοινού!

Από τον Ιανουάριο του 2017, 2.000 τυχαία επιλεγμένοι, άνεργοι Φινλανδοί ηλικίας 25 έως 58 ετών άρχισαν να λαμβάνουν 560 ευρώ κάθε μήνα, χωρίς καμία απολύτως υποχρέωση να ψάξουν ή να αποδεχτούν κάποια θέση εργασίας.   Η ιδέα του προγράμματος ήταν να καταργήσει το «πρόβλημα του αντικινήτρου» στους ανέργους, που συχνά αρνούνταν μια δουλειά με χαμηλά εισοδήματα από φόβο μη χάσουν τα οφέλη του «γενναιόδωρου» συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της Φινλανδίας. 

Στην χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων, με ανεργία σταθερή μόλις 8%, ακόμα και όσοι από τους ωφελούμενους βρήκαν στο μεσοδιάστημα δουλειά, εξακολουθούν να παίρνουν αυτό το εισόδημα από το φινλανδικό κράτος.

Η Φινλανδία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που δοκίμασε την ιδέα του βασικού εισοδήματος άνευ υποχρεώσεων αλλά όπως ανακοίνωσε πρόσφατα, δεν σκοπεύει να συνεχίσει το οικονομικό πείραμα μετά τον Ιανουάριο του 2019 και σκοπεύει να εξερευνήσει διαφορετικές μεθόδους κοινωνικής πρόνοιας και υποστήριξης των πολιτών.  

Το πείραμα στόχευε στην παρατήρηση της εργασιακής κινητικότητας όσων λάμβαναν αυτό το βασικό εισόδημα. Οι ειδικοί ήθελαν να καταγράψουν αν αυτή η οικονομική υποστήριξη, που εξομάλυνε τις οικονομικές ανισότητες, ενεργοποιώντας τους ωφελούμενους να ψάξουν για μια δουλειά. Όπως όμως λένε οι ερευνητές, τα συμπεράσματα δεν είναι ασφαλή. 

Το πείραμα στηρίχτηκε στην ιδέα του παγκόσμιου, βασικού και άνευ όρων εισοδήματος, καθώς με την αυτοματοποίηση της εργασίας και την αντικατάσταση εκατομμυρίων εργαζομένων από εξελιγμένα ρομποτικά συστήματα, αρκετοί οικονομικοί επιστήμονες μιλούν για την αναγκαιότητα ενός επιδόματος που θα είναι αρκετό για να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.  

Ο μεγιστάνας, μηχανικός και εφευρέτης, Έλον Μασκ, CEO της Space X και της Tesla, που τάσσεται κατά των ρομπότ αλλά... υπέρ του μετανθρωπισμού, έχει δηλώσει ότι στο άμεσο μέλλον «θα είναι τόσες πολλές οι δουλειές που θα χαθούν τόσο γρήγορα», που οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να θεσπίσουν ένα γενικό βασικό εισόδημα για τους άνεργους. «Δεν νομίζω πως θα έχουμε επιλογή (...) θα γίνει απαραίτητο επειδή θα υπάρχουν όλο και λιγότερες δουλειές που ένα ρομπότ δεν θα μπορεί να κάνει καλύτερα από οποιονδήποτε άνθρωπο».  

Ψέμα Δεύτερο και Τρίτο: 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Ήταν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός που προκήρυξε την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, που σημαίνει η αντικατάσταση της ανθρώπινης εργασίας από τα ρομπότ. Ωστόσο, τα ρομπότ δεν θα δουλεύουν μόνο στη Βιομηχανία.

Σχεδόν μία στις δύο θέσεις εργασίας (48%) έχουν πιθανότητα να αυτοματοποιηθούν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, μέσα στα επόμενα δέκα έως 20 χρόνια, σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ, που έκανε εκτιμήσεις για 32 χώρες.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό είναι από τα μεγαλύτερα μεταξύ των χωρών, καθώς, σύμφωνα με τη μελέτη, ο μέσος εργαζόμενος έχει πιθανότητα 57% να δει τη θέση εργασίας του να επηρεάζεται εν μέρει ή εν όλω από την αυτοματοποίηση και τις μηχανές (τεχνητή νοημοσύνη, ρομπότ κ.α.).

Πολλές θέσεις εργασίας δεν θα αυτοματοποιηθούν πλήρως, αλλά μερικά από τα έως τώρα καθήκοντα των εργαζομένων θα γίνονται πλέον με αυτοματοποιημένο τρόπο.

Η μελέτη εκτιμά ότι σε αυτή την ομάδα υψηλού κινδύνου στις χώρες του ΟΟΣΑ ανήκουν το 14% των θέσεων εργασίας, που έχουν πιθανότητα να αυτοματοποιηθούν σε ποσοστό πάνω από 70% στο μέλλον. Ένα άλλο 32% των θέσεων εργασίας έχει πιθανότητα αυτοματοποίησης σε ποσοστό από 50% έως 70%. Στο αντίθετο άκρο, μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας (26%) αντιμετωπίζει μικρό κίνδυνο αυτοματοποίησης, σε ποσοστό κάτω του 30%.

Όμως υπάρχουν μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα. Σύμφωνα με τη μελέτη, στην Ελλάδα σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των θέσεων απασχόλησης (23%) ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, έχοντας πιθανότητα να αυτοματοποιηθούν σε βαθμό άνω του 70%. Αντίθετα, το αντίστοιχο ποσοστό στη Νορβηγία είναι μόνο 6%, στη Φινλανδία 7% και στη Σουηδία 8%. Γενικότερα, οι εργαζόμενοι των πλούσιων χωρών φαίνεται να κινδυνεύουν λιγότερο από την αυτοματοποίηση σε σχέση με τους συναδέλφους τους των φτωχότερων χωρών.

Ψέμα Τέταρτο: Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη του ΟΟΣΑ, ​Ο κίνδυνος αυτοματοποίησης διαφέρει από επάγγελμα σε επάγγελμα. Πιο «ευάλωτοι» σε μελλοντική αυτοματοποίηση είναι οι εργαζόμενοι με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο στους τομείς της μεταποίησης, της γεωργίας, των κατασκευών και των υπηρεσιών (καθαριότητα, πωλήσεις, οδηγοί κ.α.).
Αντίθετα, πιο δύσκολο να αυτοματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό είναι η εργασία επαγγελματιών με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και μεγάλη εξειδίκευση, μολονότι ούτε αυτοί θα μείνουν αλώβητοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου