Google+ To Φανάρι : Έκλεισε η αξιολόγηση με μειώσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο

Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Έκλεισε η αξιολόγηση με μειώσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο

Στην πιο δύσκολη φάση πέρασε από το Σάββατο η τέταρτη αξιολόγηση αφού η τεχνική συμφωνία (Stuff Level Agreement) έχει ακόμη πολλά κενά και «αγκάθια», ο χρόνος υλοποίησης των προαπαιτουμένων είναι λιγότερο από ένας μήνας και οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί πολλές....

Η τεχνική συμφωνία της Αθήνας θα επικυρωθεί επίσημα από το Eurogroup της Πέμπτης 24 Μαΐου και προηγουμένως στη συνάντησηεχνοκρατών του EWG πριν ξεκινήσει η φάση της υλοποίησης των δύσκολων προαπαιτουμένων που δεν παίρνουν αναβολή.
Το κλίμα μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Οκονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να γίνει μέχρι τις 21 Ιουνίου. Μερικά είναι δύσκολα τεχνικά και θα πρέπει να τρέξουμε, να είμαστε οργανωμένοι» είπε για να συνεχίσει: «για τα ζητήματα που θεωρούσαμε ως αγκάθια, θεωρούμε ότι λύθηκαν με έναν τρόπο ικανοποιητικό για την ελληνική πλευρά. Προφανώς σε μερικά πράγματα έπρεπε να βάλουμε και εμείς λίγο νερό στο κρασί μας.
Στα πιο πολλά σημεία είμαι ευχαριστημένος». Παρέπεμψε επίσης στο Eurogroup της Πέμπτης όπου εκτός από την κύρωση της τεχνικής συμφωνίας θα γίνει και συζήτηση για το χρέος η έκβαση της οποίας θα κρίνει και την παραμονή του ΔΝΤ.
Στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν λόγω των καθυστερήσεων που υπήρχαν η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα επιχείρησε να ανεβάσει τον αριθμό των μέτρων που θα υλοποιηθούν μετά το πρόγραμμα σε διψήφιο νούμερο συναντώντας την κατηγορηματική άρνηση των θεσμών.
Η βασική στρατηγική ήττα αφορούσε τα μέτρα της διετίας 2019-2020 Στο κείμενο της έκθεσης συμμόρφωσης της Ε.Ε. θα συνοδεύει το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης θα υπάρχει ειδική δέσμευση από την ελληνική μεριά για «μη αναστρεψιμότητα» στην εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου του 2020.
Τούτο παρά το γεγονός ότι στο σύνολό τους οι θεσμοί (του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου) δέχθηκαν ότι η Ελλάδα μπορεί όχι μόνο να πετύχει το στόχο για πρωτογενές 3,5% του ΑΕΠ αλλά να έχει και υπερπλεονάσματα.
Τις ημέρες που προηγήθηκαν έκλεισε το δημοσιονομικό που θα αποτυπωθεί στο αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2022 μαζί με τα μέτρα και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Το νέο ΜΠΔΣ θα ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται στη Βουλή στις αρχές Ιουνίου με όλα τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης που χρειάζεται να νομοθετηθούν.

Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μέχρι να υπάρξουν τα πρώτα οριστικά σενάρια που θα εξασφαλίζουν τον εισπρακτικό στόχο των 2,65 δισ. και το 2018 και το 2019. Το υπουργείο οικονομικών δέχθηκε τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ με τις νέες τιμές και πρότεινε τη σταδιακή προσαρμογή τους σε ορίζοντα τριετίας. Το σενάριο έγινε καταρχήν αποδεκτό από τους δανειστές οι οποίοι πλέον αναμένουν τα τελικά σενάρια για το νέο φόρο .
Σε ό,τι αφορά λοκλήρωση του επανυπολογισμού των συντάξεων και της απονομής των καθυστερούμενων συντάξεων η προσπάθεια για αναβολή της ολοκλήρωσης μετά το πρόγραμμα δεν έγινε δεκτή
Ο θεσμός της αντιπροσωπευτικότητας των εργοδοτικών οργανώσεων για τις νέες κλαδικές συμβάσεις και ο θεσμός της διαιτησίας φαίνεται ότι λύθηκε μεν αλλά με τρόπο που δεν επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις όπως θα ήθελε το υπουργείο εργασίας καθώς κρύβει πολλές παγίδες για τους εργαζόμενους .
Στην κοινωνική πρόνοια κλείδωσε το επίδομα στέγασης για 1 εκατομμύριο νοικοκυριά που θα ξεκινά από τα 70 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό και θα φτάνει έως τα 210 θα αφορά νοικοκυριά που είτε μένουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία είτε πληρώνουν στεγαστικό δάνεια. Το εισοδηματικό κριτήριο είναι 8000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό έως 24.000ευρώ για οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά .
Στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ η θεσμοί δέχθηκαν καταρχήν το σχέδιο του αρμόδιου υπουργείου για σπάσιμο της εταιρίας σε εταιρία δικτύων και εταιρία εμπορίου και την διατήρηση του δημόσιο ελέγχου στο κομμάτι που αφορά τις υποδομές. Η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ θα προχωρήσει κανονικά και θα ολοκληρωθεί το 2019.
Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων διαπιστώθηκαν καθυστερήσεις ειδικά στην σύμβασηπαραχώρησης της Εγνατίας την αποκρατικοποίηση της εταιρίας διαχείρισης του ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος και ζητήθηκε επιτάχυνση.
Στα κόκκινα δάνεια έγινε δεκτό να ενταχθούν ακόμη και εκ των υστέρων σε ρύθμιση έως 120 δόσεις και τα χρέη του 2017 ενώ για την παράταση του νόμου Κατσέλη το σχετικό αίτημα δεν υποβλήθηκε ποτέ αφού κρίθηκε ότι η επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας θα είναι πιο εύκολη μετά το μνημόνιο.

Έπαινοι από Βρυξέλλες

Σε μια συγκρατημένη κοινή ανακοίνωση οι Ευρωπαίοι δανειστές χαιρέτισαν τη συμφωνία σημειώνοντας ότι μένει ακόμη πολύ δουλειά να γίνει μέχρι και το κλείσιμο της αξιολόγησης . Περίπου τα ίδια έλεγε σε δική του ανακοίνωση το ΔΝΤ σημειώνοντας ότι ακόμη υπάρχουν ανοιχτά θέματα σε δημοσιονομικά και μεταρρυθμίσεις
Σε ανάρτηση στο Twitter, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, χαιρέτησε τη συμφωνία των θεσμών με την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι μας φέρνει «ένα βήμα πιο κοντά σε μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος», ενώ παραπέμπει στις συζητήσεις που θα γίνουν την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες.
Για «εξαιρετικό νέο» έκανε λόγο ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, σε δήλωσή του για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα.
Τάσος Δασόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου