Google+ To Φανάρι : Ενοχοποιούν (πάλι) τα κινητά για καρκίνο

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Ενοχοποιούν (πάλι) τα κινητά για καρκίνο

Διπλασιάστηκαν στη Βρετανία τα κρούσματα γλοιοβλαστώματος
Διπλάσια ποσοστά καταγράφει τις δύο τελευταίες δεκαετίες στη Βρετανία το γλοιοβλάστωμα και, συγκεκριμένα, μία επιθετική μορφή του, το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, υποστηρίζει νέα μελέτη....
Από 1.250 περιστατικά τον χρόνο εν έτει 1995, τα περιστατικά γλοιοβλαστώματος στη Βρετανία άγγιξαν τα 3.000 το 2016.
Με δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος καρκίνος εμφανίζεται στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου, οι συντάκτες της μελέτης απέδωσαν την αύξησή του στη χρήση των κινητών και των ασύρματων τηλεφώνων - προκαλώντας συναγερμό αλλά και σοβαρές αντιδράσεις.
Αντιδράσεις
Πολλοί επιστήμονες έσπευσαν να απορρίψουν τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι η αύξηση στους αριθμούς του συγκεκριμένου καρκίνου μπορεί να οφείλεται σε άλλους παράγοντες, όπως, για παράδειγμα, οι μαγνητικές τομογραφίες, οι πολλές ακτινογραφίες, ακόμη και οι διαρροές από τις δοκιμές ατομικών βομβών!
«Τα ευρήματά μας δείχνουν την ανάγκη να εξετάσουμε προσεκτικότερα και να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τους μηχανισμούς πίσω από αυτές τις αυξητικές τάσεις στην εμφάνιση του συγκεκριμένου καρκίνου, αντί να κρύβουμε τους αιτιολογικούς παράγοντες κάτω από το χαλί και να εστιάζουμε μόνο στις θεραπείες» τόνισε ο Ντένις Χένσοου, επικεφαλής της ΜΚΟ Children with Cancer UK και μέλος της πρωτοβουλίας PHIRE (Physicians' Health Initiative for Radiation and Environment), που πραγματοποίησε τη μελέτη. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Public Health and Environment».

Το 2015 η Επιστημονική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους Αναδυόμενους και τους Πρόσφατα Αναγνωρισμένους Κινδύνους Υγείας είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι επιδημιολογικές μελέτες σχετικά με την έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων δεν αποδείκνυαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης όγκων στον εγκέφαλο ή άλλων καρκίνων στην περιοχή της κεφαλής και του λαιμού, παρότι μόλις έναν χρόνο νωρίτερα μία μακρόχρονη μελέτη για τη χρήση των κινητών και των ασύρματων τηλεφώνων είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τριπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου στον εγκέφαλο.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου