Google+ To Φανάρι : Σοκ στην Ιταλία: Για εσχάτη προδοσία κατηγορούν τα Πέντε Αστέρια τον Πρόεδρο της χώρας

Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Σοκ στην Ιταλία: Για εσχάτη προδοσία κατηγορούν τα Πέντε Αστέρια τον Πρόεδρο της χώρας

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε σε εκπομπή της Rai ότι θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία για να κατηγορηθεί ο Ιταλός πρόεδρος για εσχάτη προδοσία.

Ο Ντι Μάιο μίλησε για το άρθρο 90 του ιταλικού Συντάγματος, που αναφέρεται την εσχάτη προδοσία και την επίθεση κατά ίδιου του Συντάγματος....


Την ίδια πρόθεση είχε ανακοινώσει, νωρίτερα, και η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ενώ ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι δεν αναφέρθηκε στο κρίσιμο αυτό θέμα.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι της Φόρτσα Ιτάλια και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, αντιθέτως, υπερασπίσθηκαν τις θέσεις και τους χειρισμούς του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματταρέλλα.

Σύμφωνα με το ιταλικό Σύνταγμα, για να κατηγορηθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για εσχάτη προδοσία χρειάζονται τα δυο τρίτα των ψήφων βουλευτών και γερουσιαστών. Κάτι που θεωρείται πολύ δύσκολο να μπορέσει να επιτευχθεί

27/05/2018 23:33 ΑΠΕ-ΜΠΕ του Θ. Ανδρεάδη – Συγγελάκη Ρώμη, Ιταλία

 Πηγή

Προς εκλογές στην Ιταλία: Οριστικό “όχι” του Ματαρέλα για τον Σαβόνα και οργή της Λέγκας


Την πορεία της σύγκρουσης επέλεξε τελικά ο Ιταλός Πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, και έτσι το βράδυ της Κυριακής αποφάσισε μετά από αλλεπάλληλους γύρους διαβουλεύσεων να πει «όχι» στην επιλογή του Πάολο Σαβόνα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Οι εξελίξεις αμέσως μετά ήταν καταιγιστικές με τον υποψήφιο πρωθυπουργό, Τζιουζέπε Κόντε, να παραδίδει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να δηλώνει πως κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια σε συνεργασία με τη Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Λίγο μετά τις 10:00 (ώρα Ελλάδος) έγινε γνωστό πως ο Ιταλός Πρόεδρος κάλεσε για αύριο Δευτέρα στο προεδρικό μέγαρο το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ, Κάρλο Κοταρέλι, στον οποίο θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ωστόσο το πιθανότερο είναι η κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο Κοταρέλι ν μην λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και απλά να διαχειριστεί τις τρέχουσες υποθέσεις και να οδηγήσει την Ιταλία σε εκλογές.

Ο Ιταλός Πρόεδρος, υπερασπιζόμενος την απόφασή του δήλωσε ότι ο υποψήφιος υπουργός Οικονομικών έχει μιλήσει υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη και ότι η επιλογή του στέλνει ένα μήνυμα για την ίδια την κυβέρνηση. Διευκρίνισε δε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τον ρόλο του εγγυητή και για τον υπουργό Οικονομικών.

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα δήλωσε ότι έπραξε ό,τι μπορούσε για διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης και ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι ο ίδιος μπλόκαρε την διαδικασία Οι απώλειες στις αγορές αφαίρεσαν οικονομίες από τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες , είπε ο Σέρτζιο Ματαρέλα προσθέτοντας ότι οφείλει να διαφυλάξει τις οικονομίες των Ιταλών.

Η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι θεμελιώδους σημασίας για την Ιταλία, είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι θα περιμένει για να αποφασίσει εάν θα προκηρύξει νέες εκλογές και ότι θα αποφασίσει σύντομα τα επόμενα βήματα.

Μετά την κατάρρευση και τις τελευταίας ελπίδας, όπως όλα δείχνουν, το πιθανότερο σενάριο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών που απλά θα αναλάβει να οδηγήσει την Ιταλία σε νέες εκλογές, με αμφίβολο και πάλι αποτέλεσμα, τη στιγμή που η χώρα πιέζεται ασφυκτικά από τους διεθνείς επενδυτές και τα επιτόκια δανεισμού της αυξάνονται κατακόρυφα.

Το θρίλερ με την υποψηφιότητα Σαβόνα είχε ξεκινήσει αμέσως μετά τη διαρροή του ονόματός του καθώς ο 81 ετών οικονομολόγος έχει εκφραστεί αρκετές φορές αρνητικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στις τάξεις της εθνικιστικής Λέγκας του Βορρά.

Η διαφαινόμενη άρνηση του Προέδρου Ματαρέλα προκάλεσε προχθές την αντίδραση του επικεφαλής της Λέγκας, Ματτέο Σαλβίνι, ο οποίος έγραψε στα social media: «Είμαι πραγματικά εκνευρισμένος».

Ως φαίνεται η επιλογή Σαβόνα ήταν εκείνη που έκαιγε περισσότερο από όλες τη Λέγκα του Βορρά καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρια έδειχνε διαλλακτικότητα στο θέμα αυτό.

Την ίδια στιγμή οι πιέσεις προς την Ιταλία αυξάνονταν με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s να απειλεί με υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, ενώ οι Financial Times σημείωναν πως η κατάσταση στην Ιταλία προκαλεί ανατριχίλα στις αγορές.

Τελικά μετά τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις σήμερα και με τον Τζιουζέπε Κόντε αλλά και τους Ντι Μάιο (Πέντε Αστέρια) και Σαλβίνι (Λέγκα του Βορρά) να περνάνε το κατώφλι του Κυρηνάλιου, δεν κατέστη δυνατό να γίνει αποδεκτή η πρόταση για τον Πάολο Σαβόνα. Ο επικεφαλής της Λέγκας, που από το πρωί φέρεται να ξεκαθάρισε πως ο Σαβονα ήταν η μία και μοναδική επιλογή του κόμματός του δήλωσε αμέσως μετά το «ναυάγιο» πως τον λόγο έχουν πλέον οι ψηφοφόροι και κατηγόρησε εμμέσως τον Ιταλό Πρόεδρο ότι υπέκυψε στις πιέσεις της Γερμανίας.

Από την πλευρά του ο Λουίτζι ντι Μάιο χαρακτήρισε ακατανόητη την απόφαση του Προέδρου και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος για εκλογές αφού είναι πολύ πρόσφατη η προηγούμενη προσφυγή στις κάλπες και ως εκ τούτου είναι πιθανό να υπάρξει το ίδιο αποτέλεσμα.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου