Google+ To Φανάρι : 6 χρήσιμα πράγματα που μάθαμε χτες στη Βουλή

Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

6 χρήσιμα πράγματα που μάθαμε χτες στη Βουλή

Η χτεσινή κατ επίφαση συζήτηση στη Βουλή για το τι συμφωνεί η κυβέρνηση με τους δανειστές ερήμην κομμάτων και πολιτών για τη μετά τον Αύγουστο εποχή ήταν άκρως διαφωτιστική. Γιατί από αυτά που δεν ειπώθηκαν και από τα άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε καταλάβαμε και τι μας περιμένει από τον Σεπτέμβριο.....

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
  1. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός των Οικονομικών Τσακαλώτος ξεκαθάρισαν ότι η χώρα θα βγει στις αγορές όπως πριν το 2010 χωρίς «την προστασία» των δανειστών. Χωρίς μεταβατική περίοδο. Μια κι έξω. Προς το σκοπό αυτό συγκεντρώνουν από την ενεργό οικονομία το αίμα της με φόρους για να έχουν 20 δις που θα πέσουν στην αγορά σε περίπτωση που η χώρα δεχτεί, ως απροστάτευτη, επίθεση από κερδοσκόπους. Έτσι σκέφτονται.
  2. Την τελευταία φορά που η χώρα δέχτηκε επίθεση ως αδύναμη και χρεωμένη (το 2009) έχασε περίπου 85 δις, τα οποία αναγκάστηκε να δανειστεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ και να μπει σε μνημόνιο! Κι αυτή ήταν μόνο η αρχή.
  3. Την επόμενη φορά που πιάστηκε αδύναμη να ανταπεξέλθει οικονομικά (το 2015) έχασε πάνω από 100 δις σε ΑΕΠ, τράπεζες, δάνεια, προστιθέμενες αξίες και ανάπτυξη. Θα πληρωθούν από 1η Ιανουαρίου σε περικοπές συντάξεων.
  4. Ακόμα και αν η πολιτική εξουσία των δανειστών στηρίζει θεωρητικά την Ελλάδα, εκείνος που καθορίζει την οικονομική της ύπαρξη είναι οι οίκοι αξιολόγησης, είτε μετρώντας αριθμούς και πελάτες, είτε σαν όργανα μεγαλύτερων συμφερόντων.
  5. Αν η πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν είναι υποσχόμενη σε επενδυτές, οι αγοραστές των ελληνικών ομολόγων θα είναι λίγοι και διστακτικοί και τα επιτόκια δανεισμού μεγάλα. Επίσης, αν η αδύναμη ακόμα χώρα δεχτεί επίθεση από κερδοσκοπικά κεφάλαια η ζημιά θα είναι πολλαπλάσια της ονομαστικής. Θα αντανακλά σε πρόοδο, ΑΕΠ, χρέος, δυναμική της οικονομίας.
  6. Αυτή τη στιγμή έχει η Ελλάδα το προφίλ μιας χώρας ελκυστικής για επενδύσεις ώστε να παραγάγει πλούτο ώστε να αγοράσει κανείς πρόθυμα τα ομόλογα που θα εκδώσει; Η απάντηση δόθηκε πριν λίγες μέρες. Η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές με έκδοση ομολόγου ματαιώθηκε γιατί οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές. Κι αυτό το διαπίστωσε η ίδια η κυβέρνηση.
  7. Αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κλείνει την κάνουλα της ποσοτικής χαλάρωσης. Δηλαδή κόβεται το φτηνό χρήμα. Από τον Αύγουστο αντί για 1,5% επιτόκιο θα δανειζόμαστε με 4%+. Οι υποχρεώσεις είναι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% κάθε χρόνο για την επόμενη 5ετία. Δηλαδή για πολύ υψηλή φορολογία, που θα στερεί κεφάλαια από την αγορά. Από πού θα αναπτύσσεται η χώρα;
  8. Η κυβέρνηση μας είπε προχτές ότι έχει εκπονήσει ένα σχέδιο (κρατικοδίαιτης) ανάπτυξης, που στηρίζεται (θεωρητικά) σε κεφάλαια από τα ΕΣΠΑ, το πακέτο Γιουνκέρ (αν και όποτε δοθεί) και σε κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Δηλαδή στο ευρωπαϊκό λεφτόδεντρο. Το οποίο θα γεννάει λεφτά για να τα κάνει ό,τι θέλει η, όποια, ελληνική κυβέρνηση.
  9. Η χώρα για να ορθοποδήσει χρειάζεται για αρχή τουλάχιστον 100 δις επενδύσεις και μάλιστα σύντομα. Ώστε να μπορέσει να τονώσει την εγχώρια αγορά εργασίας, την κατανάλωση και την παραγωγή προστιθέμενης αξίας στην περιουσία της και το όνομά της ως ελκυστικός οικονομικός παράγοντας. Αυτά τα κεφάλαια και οι προϋποθέσεις τους δεν φαίνονται πουθενά.
  10. Η αύξηση των επιχειρήσεων, που ανέφεραν χτες πρωθυπουργός και υπουργοί αφορά κυρίως σε σουβλακιτζίδικα, καφετέριες, μανάβικα, φαρμακεία, πρακτορεία προ- πο και άλλες αντίστοιχες επιχειρήσεις στην πλειονότητά τους. Και η μείωση της ανεργίας εμφανίζεται εξ αιτίας της προσωρινής, αναιμικής και ανασφαλούς εργασίας στον κλάδο της εστίασης και του εποχικού τουρισμού κυρίως.
Όλα τα παραπάνω αρκούν για αρχή στη συζήτησε που δεν έγινε χτες στη Βουλή για τη συμφωνία κυβέρνησης -δανειστών. Όταν ο κ Τσακαλώτος μιλάει για πρόγραμμα εποπτείας και ο διαχωρίζει από αυστηρή επιτήρηση, στην πραγματικότητα μιλάει για έναν βραχνά στο λαιμό της όποιας κυβέρνησης ώστε να μην παρεκκλίνει ρούπι από το 3ο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ και τις υποχρεώσεις του μέχρις εξοφλήσεως του 75% του χρέους. Δηλαδή μέχρι το 2055. Αν η χώρα είναι συνεπής!
Επομένως. Τι μάθαμε χτες στη Βουλή από την κυβέρνηση που χρώσταγε να απαντήσει; Από την άνευρη ομιλία του πρωθυπουργού, τους θεωρητικούς πομφόλυγες του κ Δραγασάκη και την ανάλυση του Καρλ Μαρξ Τσακαλώτου μάθαμε ότι
  1. Τα 20 δις δεν φτάνουν ούτε για ζήτω να προστατέψουν τη χώρα από κερδοσκοπική ή εκβιαστική οικονομική επίθεση. Τζάμπα τα μαζεύει ο Τσακαλώτος. Εκτός αν τα μαζεύει για να εξαγοράσει ψήφους προεκλογικά.
  2. Η χώρα θα είναι σε μνημόνιο που δεν θα το λέμε μνημόνιο, αλλά θα το λέμε ισότιμη σοσιαλιστική συνεργασία με τη Γερμανία και την Ολλανδία και την Αυστρία και τα άλλα παιδιά, που δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν δεκάρα από την Ελλάδα.
  3. Τα μέτρα λιτότητας και περικοπών θα εφαρμοστούν όπως συμφωνήθηκαν με τους δανειστές.
  4. Ο Ιγγλέσιας των Ποδέμος καλά έκανε και την πήρε τη βίλα με την πισίνα, γιατί αν δεν τον χειροκροτήσουμε πώς θα δικιολογήσουμε τη μελλοντική δική μας.
  5. Στη χώρα υπάρχει μόνο η βία της ακροδεξιάς, που την αποφυλακίσαμε και που συγκυβερνάμε με ένα άλλο κομμάτι της. Τα άλλα είναι νήπια. Πιπιλάνε ακόμα την καραμέλα της επανάστασης. Δεν ξέρουν, όπως εμείς, ότι επανάσταση είναι να έχεις την εξουσία χωρίς καμιά γνώση, να γεμίζεις το λαό με ψέματα, να κλέβεις το βιός αυτών που δουλεύουν και των πιο αδύναμων και να γεμίζεις το λογαριασμό σου στην τράπεζα με χιλιάρικα.
  6. Τέλος, μάθαμε ότι θα συνεχίσουμε να ζούμε με την ίδια ανασφάλεια σε ατομικό, εργασιακό και κοινωνικό επίπεδο και με λιγότερα λεφτά. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης. Αλλά, αυτή η βία δεν μετράει! Είναι η νόμιμη βία ενός ανάλγητου κράτους. Εναντίον μας. Για το οποίο είμαστε κι εμείς συνυπεύθυνοι. Και μόνο εμείς μπορούμε να το αλλάξουμε.

Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου