Google+ To Φανάρι : Πετρελαϊκό φορο-σοκ βομβαρδίζει τη χώρα: Το τελεσίγραφο στο Ιράν έφερε βενζίνη στα 2 ευρώ – Πρόβλεψη για 2,5 ευρώ/λίτρο

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Πετρελαϊκό φορο-σοκ βομβαρδίζει τη χώρα: Το τελεσίγραφο στο Ιράν έφερε βενζίνη στα 2 ευρώ – Πρόβλεψη για 2,5 ευρώ/λίτρο

Η επαναφορά των κυρώσεων εναντίον του Ιράν και μάλιστα η επιβολή των ισχυρότερων κυρώσεων στην Ιστορία με τελεσίγραφο ικανοποίησης 10 τουλάχιστον όρων, οι συνεχείς επιδρομές του Ισραήλ κατά των ιρανικών στόχων στην Συρία εκτόξευσαν την τιμή του πετρελαίου. Και αυτό είναι δυστυχώς μόνο η αρχή....

Σε εκτιμήσεις σοκ για βενζίνη με 2,5 ευρώ το λίτρο και βαρέλι στα 100 δολάρια πολύ σύντομα προβαίνουν διεθνείς αναλυτές τη στιγμή που ήδη χτύπησε τα 2 ευρώ σε διάφορες περιοχές της χώρας, γεγονός που τινάζει στον αέρα τόσο τους οικογενειακούς προυπολογισμούς όσο και του κράτους.
Αν και υπήρξαν κάποιες τάσεις μείωσης στην διαμόρφωση των σημερινών τιμών του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ θα προχωρήσουν σε αύξηση της παραγωγής τους, μετά από ανησυχίες για τις εξαγωγές του πετρελαίου από την Βενεζουέλα και το Ιράν, εντούτοις οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent μειώθηκαν μόνο κατά 15 σεντς ή 0,19% στα 79,65 δολάρια το βαρέλι.
Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 10 σεντς ή 0,14% στα 71,74 δολάρια το βαρέλι.
Χτύπησε 2 ευρώ -Πρόβλημα για Ελλάδα
Σε κάθε περίπτωση οι εφετινές διακοπές θα είναι ιδιαίτερα «ακριβές» για τους πολίτες, ενώ και οι μεταφορές προϊόντων θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ανάλογο ρυθμό.
Επίσης, εκφράζονται ήδη φόβοι ότι το υψηλό κόστος καυσίμων θα αρχίσει να έχει επιπτώσεις στο τουριστικό προϊόν, αλλά και συνολικά στον ελληνικό παραγωγικό τομέα ο οποίος είναι δυσανάλογα εξαρτημένος από το πετρέλαιο.
Στη σελίδα 11 της εισηγητικής έκθεσης του προυπολογισμού για το 2018 συνειδητοποιεί κανείς ότι όλες οι προβλέψεις για τα νούμερα της τρέχουσας χρονιάς έχουν γίνει με τιμή πετρελαίου στα 52,6 δολάρια.
Η χρονιά όμως ήδη τρέχει με ένα μέσο όρο πενταμήνου πέριξ των 68,27 δολαρίων, ήτοι 29,79% υψηλότερα.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Ό,τι οι δημοσιονομικοί στόχοι τινάζονται στον αέρα καθώς σύμφωνα με μελέτες του ΔΝΤ, κάθε αύξηση 5 δολαρίων πάνω από το βασικό σενάριο τιμής, προκαλεί μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4%.
Πρόεδρος πρατηριούχων: Η βενζίνη θα φτάσει τα 2,5 ευρώ το λίτρο
Βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν οι οδηγοί οχημάτων καθώς η αμόλυβδη βενζίνη αγγίζει σε ορισμένες περιοχές τα δύο ευρώ, ενώ και στα μεγάλα αστικά κέντρα έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα ακριβή.
Στις Κυκλάδες η μέση τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται ήδη στα 1,863 ευρώ ανά λίτρο, ενώ σε άλλα νησιά αγγίζει ακόμη και τα 2 ευρώ το λίτρο..
Επίσης στα Δωδεκάνησα η τιμή αγγίζει τα 1,768 ευρώ το λίτρο. Στη Σάμο τα 1,743 ευρώ, στην Ευρυτανία 1,724 ευρώ, και στο Λασίθι 1,702 ευρώ. Το λεγόμενο «καπέλο» σε σχέση με τη μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης είναι στα 0,40 λεπτά το λίτρο.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μεταξύ των Κυκλάδων καταγράφονται μεγάλες διαφορές τιμών Είναι ενδεικτικό ότι ενώ στη Σίκινο και στην Αμοργό η τιμή της αμόλυβδης κινείται στα επίπεδα των 2 ευρώ/ λίτρο, ενώ στην Τήνο και στη Σύρο βρίσκει κανείς βενζίνη ως και 25 λεπτά φτηνότερα.
Με τις τιμές των καυσίμων να ανεβαίνουν καθημερινά, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, προειδοποιεί ότι αν δεν μειωθούν οι ειδικοί φόροι, η βενζίνη θα φτάσει τα 2,5 ευρώ το λίτρο.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου