Google+ To Φανάρι : Λέσβος: «Ανεξέλεγκτες» 114 ΜΚΟ και με 7.356 εθελοντές για το προσφυγικό

Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Λέσβος: «Ανεξέλεγκτες» 114 ΜΚΟ και με 7.356 εθελοντές για το προσφυγικό

Την επιβεβαίωση πως υπάρχει ικανοποιητικό σύστημα καταγραφής, αλλά σίγουρα μη επαρκές εποπτικό σύστημα ελέγχου της δράσης των ΜΚΟ και των εθελοντών που δραστηριοποιούνται στη Μυτιλήνη για το προσφυγικό, έδωσαν οι απαντήσεις σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπου Αθανασίου των Υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ναυτιλίας....

Το μεν Υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε προχθές τα στοιχεία του συνόλου των εθελοντικών οργανώσεων και των εθελοντών που δραστηριοποιήθηκαν από το 2016 ως σήμερα στο νησί και το δε Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής από τον περασμένο Απρίλιο τον αντίστοιχο των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σήμερα εντός το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μόριας.
Το πρόβλημα ωστόσο που προκύπτει από τις δύο αυτές απαντήσεις, είναι το γεγονός πως τα δύο Υπουργεία μεταθέτουν την ευθύνη της εποπτείας των ΜΚΟ το ένα… στο άλλο. Ενισχύοντας έτσι τους προβληματισμούς που υπάρχουν για την διαχείριση του προσφυγικού, αλλά και τις φωνές, πως ίσως και με υπερβολή, κάνουν λόγο εδώ και καιρό «για ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ».
Στην απάντηση της υπ΄αριθμ. 4989/05-04-2018 Ερώτησης του κ. Αθανασίου λοιπόν, σχετικά με τον αριθμό και τη δράση των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εκτός του ΚΥΤ Μόριας, το συνερωτώμενο Υπουργείο Ναυτιλίας απάντησε τα εξής:
«[…]Από τη Συντονιστική Επιτροπή Καταγραφής, Συντονισμού και Αξιολόγησης ΜΚΟ της Γ. Γ. Αιγαίου και Ν. Π., στη νήσο Λέσβο έχουν καταγραφεί, από τον Φεβρουάριο του 2016 μέχρι σήμερα, 114 ΜΚΟ, οι οποίες δραστηριοποιούνται εκτός Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, καθώς και 7.356 εθελοντές.

Ένας αριθμός που για να μην δημιουργούνται παρερμηνείες και λανθασμένες εντυπώσεις, δείχνει το σύνολο των ΜΚΟ και των εθελοντών που καταγράφτηκαν από τον Φεβρουάριο του 2016 ως σήμερα.Αρμόδιες υπηρεσίες για τον έλεγχο (απασχολούμενο προσωπικό, προσωπικά στοιχεία, υλικοτεχνική υποδομή, οικονομικός – διαχειριστικός έλεγχος) των εν λόγω ΜΚΟ είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και άλλοι, κατά περίπτωση, δημόσιοι φορείς».
Αθανασίου: «Ποιος είναι τελικά ο υπεύθυνος εποπτείας»;
Για τον κ. Αθανασίου όμως, που πριν από έναν μήνα είχε εξασφαλίσει απάντηση και για το σύνολο των ΜΚΟ και των εθελοντών που δραστηριοποιούνται σήμερα εντός του ΚΥΤ Μόριας (περίπου 18 ΜΚΟ, με τους αντίστοιχους εργαζομένους τους), το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως αλλού.
Αφού όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Θυμόμαστε όλοι την απάντηση του κ. Βίτσα, αλλά και στο παρελθόν του κ. Μουζάλα, στην εν λόγω ερώτηση. Συγκεκριμένα, αναφέρει το Υπουργείο Ναυτιλίας ως το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο για την εποπτεία των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εκτός των κέντρων ενώ το ίδιο αποτελεί το καθ’ ύλην αρμόδιο για τις ΜΚΟ που δρουν εντός των κέντρων. Σήμερα, λάβαμε την απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας το οποίο μεταθέτει την ευθύνη εποπτείας των ΜΚΟ τόσο εντός όσο και εκτός των ΚΥΤ στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Τελικά, ποιος είναι αρμόδιος για το ζήτημα αυτό; Προκαλεί μεγάλο προβληματισμό η ανεξέλεγκτη δράση των 114 ΜΚΟ και των 7.356 «εθελοντών» τους στο νησί μας και στα άλλα ακριτικά νησιά, ελλείψει παρουσίας του Κράτους όπως διαφαίνεται από τις απαντήσεις των δύο Υπουργείων. Μας εμπαίζουν ή πρόκειται για άλλο ένα δείγμα κακής πολιτικής; Τι αντίκτυπο έχουν τα ανωτέρω στην ασφάλεια των πολιτών, την κοινωνική μας συνοχή και την οικονομία του τόπου μας;», γράφει μάλιστα χαρακτηριστικά στη σχετική με το θέμα ανακοίνωσή του και καταλήγει πως όλα τα ζητήματα που προκύπτουν πια, θα τα θέσει κατά τη συζήτηση για το μεταναστευτικό την ερχόμενη εβδομάδα, όταν αυτή προσδιοριστεί

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου