Google+ To Φανάρι : Nightwatches

Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Nightwatches

Σύγχρονο μέσο προλήψεως της εγκληματικότητος οι νυχτερινές περιπολίες πολιτών
Tου Παναγιώτη Χ. Δούμα*
Mετά το περιστατικό με τον ηρωικό 88χρονο στη Γλυφάδα, ο οποίος τραυμάτισε με πυροβόλο όπλο τον έναν από τους δύο ληστές που εισέβαλαν στο σπίτι του, οι εκτενείς οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. για ανάλογες περιπτώσεις πήραν εκτεταμένη δημοσιότητα στο διαδίκτυο...
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία κατάσταση ενεργειών που δημοσιεύθηκε την 1η Μαρτίου του 2017 και όχι για μία πρόσφατη κίνηση απογνώσεως της Ελληνικής Αστυνομίας, εν όψει της ραγδαία αυξανόμενης εγκληματικότητος.

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. λοιπόν, φυσική και πολιτική, αντιλαμβάνεται εδώ και καιρό την αδυναμία της να φέρει εις πέρας την αποστολή της να προστατεύει τους πολίτες, καθώς και αυτήν της Πολιτείας να προλαμβάνει το έγκλημα. Και τι κάνει γι’ αυτό; Υποδεικνύει στους πολίτες να παριστάνουν τον ψόφιο κοριό μήπως και τη γλιτώσουν.

«Θωρακιστείτε μέσα στην κρεβατοκάμαρά σας» και «προσποιηθείτε ότι κοιμάστε» γράφει, μεταξύ άλλων, η λίστα οδηγιών στην ενότητα της ιστοσελίδος της Ελληνικής Αστυνομίας, που αφορά τις ληστείες σε κατοικίες. Αναφέρεται επίσης το εξής ενδιαφέρον: «Ενας μεγάλου μεγέθους σκύλος λειτουργεί αποτρεπτικά για τον ίδιο τον ληστή». Αλήθεια, αν ο μεγάλου μεγέθους σκύλος μετατρέψει τον ληστή σε μεζέ, γιατί δεν λέει η Αστυνομία στους πολίτες ποια θα είναι η τύχη του σκύλου και ποια του ιδιοκτήτη του; Αν δεν κάνω λάθος, ο άμοιρος σκύλος θα πρέπει ανεξαιρέτως να θανατωθεί και ο ιδιοκτήτης διώκεται για ανθρωποκτονία.

Οσο κι αν έψαξα στις αστυνομίες ευρωπαϊκών και αμερικανικών πόλεων, πουθενά δεν βρήκα οδηγίες του τύπου «προσποιηθείτε ότι κοιμάστε». Βρήκα όμως άλλες, αυτονόητες οδηγίες, όπως το απλό: «Μην ανοίγετε για κανέναν λόγο σε αγνώστους!» Για την ΕΛ.ΑΣ. αυτό είναι προφανώς ανοησία. Επιπλέον, ειδικά στις ΗΠΑ, όλες οι κατά τόπους αστυνομίες υποδεικνύουν στους πολίτες να συγκροτούν με τους γείτονές τους Nightwatches. Νυχτερινές περιπολίες πολιτών, δηλαδή.
Ολως περιέργως, η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει θέσει ποτέ το ζήτημα αυτό. Και πρόκειται για κάτι το οποίο δεν θα χρειαζόταν κανενός την άδεια για να συμβεί. Οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να περιπολούν οργανωμένα στις γειτονιές τους, όχι κατασταλτικά, αλλά για να καλούν την Αστυνομία αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Βάσει νόμου, βέβαια, δικαιούνται ακόμη και να συλλαμβάνουν. Αποτελεί μάλιστα αυτό -θεωρητικά τουλάχιστον- υποχρέωσή τους, όταν είναι εφικτό.

Σε κάθε περίπτωση, οι νυχτερινές περιπολίες πολιτών είναι ένα σύγχρονο μέσο προλήψεως της εγκληματικότητος και, αν το «κόκκινο» ελληνικό κράτος δεν θέλει να το ενθαρρύνει, δύνανται οι πολίτες από μόνοι τους να λάβουν την πρωτοβουλία. Δεν μπορεί κανείς να τους πει τίποτε!
*Eπιχειρηματίας, αντιπρόεδρος της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου