Google+ To Φανάρι : Nectome: Προσφέρουμε αθανασία αφού... σας σκοτώσουμε πρώτα!

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Nectome: Προσφέρουμε αθανασία αφού... σας σκοτώσουμε πρώτα!

Το χρήμα πολλοί εμίσησαν. Την αθανασία ουδείς... Και η ελίτ που ήδη κατέχει το πρώτο, τώρα έχει μια ευκαιρία να διεκδικήσει και το δεύτερο​, αλλά... υπάρχει ένα "αλλά"!
 
Εδώ λοιπόν, έρχεται ​η Nectome, μια φιλόδοξη startup, η οποία υπόσχεται να αποθηκεύσει το μυαλό του χρήστη, δημιουργώντας ψηφιακό αντίγραφό του....

Το τίμημα, ωστόσο είναι υψηλό, και δεν εννοούμε το οικονομικό: Η εταιρεία ζητά από τους πελάτες της να υποβληθούν σε μια διαδικασία που θυμίζει υποβοηθούμενη ευθανασία και είναι νόμιμη σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ.

Η διαδικασία, όπως τονίζει ο Μακιντάιρ, είναι «100% θανατηφόρα», μα, όπως εκτιμάται, νόμιμη, βάσει των νόμων της Καλιφόρνιας που επιτρέπουν την ευθανασία με βοήθεια γιατρού.

​Το χημικό διάλυμα της εταιρείας μπορεί να κρατήσει ένα σώμα σε καλή κατάσταση για αιώνες, ίσως και χιλιετίες, ως ένα άγαλμα παγωμένου γυαλιού. Η κεντρική ιδέα είναι πως κάποια στιγμή στο μέλλον, επιστήμονες θα είναι σε θέση να προβούν σε σάρωση του εγκεφάλου του χρήστη και να τον μετατρέψουν σε προσομοίωση υπολογιστή- οπότε και ένα «αντίγραφο» του χρήστη θα μπορεί να ζήσει ξανά.

Βεβαίως, υπάρχει ένα πρόβλημα: Για να μπορέσει να δουλέψει η διαδικασία, ο εγκέφαλος πρέπει να είναι φρέσκος. Η εταιρεία λέει πως το σχέδιό της είναι να συνδέσει ανθρώπους με ανίατες ασθένειες σε μια συσκευή καρδιάς- πνευμόνων, ώστε να μπορέσει να διοχετεύσει το μείγμα χημικών της στις αρτηρίες του λαιμού τους, ενώ είναι ακόμα ζωντανοί (αν και σε ολική αναισθησία).

Η Nectome έχει λάβει μεγάλη ομοσπονδιακή χρηματοδότηση και συνεργάζεται με τον Έντουαρντ Μπόιντεν, νευροεπιστήμονα του ΜΙΤ, η τεχνική του οποίου για τη διατήρηση εγκεφάλου χοίρου κέρδισε πρόσφατα επιστημονικό έπαθλο ύψους 80.000 δολαρίων.

Ωστόσο, η υπηρεσία αποθήκευσης της Nectome δεν είναι ακόμα διαθέσιμη προς πώληση, και μάλλον θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να συμβεί αυτό- ενώ δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία ότι είναι δυνατή η εύρεση μνημών σε νεκρό ιστό. Παρόλα αυτά, η εταιρεία «δοκιμάζει τα νερά» στην αγορά, καλώντας ενδιαφερόμενους να μπουν σε λίστα αναμονής με προκαταβολή 10.000 δολαρίων, με δυνατότητα επιστροφής αν κάποιος αλλάξει γνώμη.

Στη λίστα αναμονής που έχει δημιουργηθεί βρίσκονται ήδη περίπου 25 άτομα. 

«Θεωρώ ότι ο εγκέφαλός μου θα ανεβεί στο cloud» λέει στο MIT Technology Review ο Σαμ Άλτμαν, 32χρονος επενδυτής και ένας από τους δημιουργούς του Y Combinator, ο οποίος δηλώνει σίγουρος ότι η ψηφιοποίηση μυαλών θα επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Κάποιοι, ανεγκέφαλοι προφανώς έχουν μεγάλη ιδέα για τον εγκέφαλο τους!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου