Google+ To Φανάρι : Πώς θα συμψηφιστούν οι εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Πώς θα συμψηφιστούν οι εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ

Αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία θα βρεθούν δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι, οι οποίοι θα επιδιώξουν να λάβουν τυχόν αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές, δηλαδή ποσά τα οποία κατέβαλαν από το 2017 και μετά και ήταν μεγαλύτερα από αυτά που τελικά έπρεπε να αποδώσουν προς το ταμείο τους....

Με βάση την απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου για τον «συμψηφισμό και την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών», οι δικαιούχοι, καταρχάς, θα πρέπει να μπουν «στη βάσανο» της υποβολής αιτήσεων. Στη συνέχεια τυχόν διαφορά θα συμψηφιστεί με τρέχουσες εισφορές ή θα συνυπολογιστεί για την κάλυψη των επόμενων ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους. Στον τραπεζικό λογαριασμό τους, πάντως, δύσκολα θα δουν να κατατίθεται το προς επιστροφή ποσό.

Το θέμα αφορά αυτοαπασχολουμένους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες οι οποίοι από το 2017 και μετά κατέβαλαν εισφορές μεγαλύτερες από το 27% του καθαρού αφορολόγητου εισοδήματός τους. Επίσης, αφορά εργοδότες ή μισθωτούς οι οποίοι -για οποιονδήποτε λόγο- υπέπεσαν στο ίδιο σφάλμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές στον ΕΦΚΑ συμψηφίζονται με τις πάσης φύσεως καθυστερούμενες οφειλές (ρυθμισμένες ή μη) των δικαιούχων προς τον ΕΦΚΑ. Στην περίπτωση κατά την οποία προκύπτει υπόλοιπο ποσό και ο δικαιούχος δεν έχει οφειλές, αυτό θα επιστρέφεται, αλλά άτοκα (εξαιρούνται μόνο οι περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχει αμετάκλητη δικαστική απόφαση).
Δύσκολη έως αδύνατη
Ακόμη όμως και η άτοκη επιστροφή του ποσού θεωρείται δύσκολη έως αδύνατη. Στην απόφαση δεν ορίζονται ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής του ούτε προβλέπονται ποινές για τον ΕΦΚΑ σε περίπτωση καθυστέρησης. Για τον λόγο αυτό στην απόφαση Πετρόπουλου αναφέρεται ότι οι δικαιούχοι πρέπει (με αίτησή τους, εντός διμήνου από την ημερομηνία κοινοποίησης της προβλεπόμενης διαδικασίας εκκαθάρισης εισφορών) να ζητήσουν το προς επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό να παραμείνει στον ΕΦΚΑ ως πιστωτικό υπόλοιπο... συμψηφιζόμενο με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές.


Σε περίπτωση που ο δικαιούχος των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών η οποία τηρείται, το προς επιστροφή χρηματικό ποσό συμψηφίζεται με τις τρέχουσες δόσεις της ρύθμισης.
Πώς, όμως, μπορούν οι ασφαλισμένοι να διεκδικήσουν τυχόν αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές:
• Σε περίπτωση μισθωτών, πρέπει να υποβάλλεται σχετικό αίτημα από τον δικαιούχο (ασφαλισμένο ή εργοδότη) προς τον ΕΦΚΑ.
• Κατόπιν αίτησης, θα επιστρέφονται αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους ή αγρότες.
«Σαφάρι» σε 1.300.000 οφειλέτες με στόχο την είσπραξη 1,2 δισ. €!
Αγριο κυνηγητό σε βάρος 1.300.000 οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων ξεκινά η κυβέρνηση, με στόχο την είσπραξη 1,2 δισ. ευρώ μέσα στο 2018, όπως προκύπτει από το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Σύμφωνα με τους βασικούς άξονες του επιχειρησιακού σχεδίου, το ΚΕΑΟ θα προχωρά εφεξής στη λήψη αναγκαστικών μέτρων εντός τριών μηνών από την ένταξη των οφειλετών στα μητρώα του. Στόχος είναι η είσπραξη 1,2 δισ. ευρώ μέσα στο τρέχον έτος, από το σύνολο οφειλών ύψους 26,5 δισ. ευρώ. Φυσικά, από το σύνολο των οφειλών αυτών μόνο ένα τμήμα δύναται να εισπραχθεί.

Για τον λόγο αυτό στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπεται ότι, καταρχήν, θα χαρακτηριστούν «ανεπίδεκτες είσπραξης» όλες οι οφειλές ύψους 2 δισ. ευρώ, οι οποίες εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου 4387 του 2016. «Ανεπίδεκτες είσπραξης» θα θεωρηθούν δηλαδή όσες οφειλές: προέρχονται από άτομα τα οποία δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία, οφειλές σε σχέση με τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη ή οφειλές για τις οποίες έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των υπεύθυνων φυσικών προσώπων.

Προς αναζήτηση των υπόλοιπων οφειλών, το ΚΕΑΟ θα κινηθεί σε βάρος των οφειλετών χρησιμοποιώντας δύο «όπλα»:

α) Την άμεση λήψη αναγκαστικών μέτρων κατά των οφειλετών που δεν προχωρούν σε ρύθμιση ή εξόφληση (εντός τριών μηνών από την ένταξη στο ΚΕΑΟ) και
β) τη λήξη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης εντός 70 ημερών ύστερα από απώλεια ρύθμισης.
Στο πλαίσιο αυτό άμεσα θα αποσταλούν ατομικές ειδοποιήσεις στους νέους οφειλέτες, οι οποίοι θα ενταχθούν στο μητρώο του ΚΕΑΟ, ενώ θα συσταθεί μια ειδική ομάδα υπαλλήλων για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου