Google+ To Φανάρι : Το Βέλγιο αφήρεσε από τη Σ. Αραβία τον έλεγχο του Μεγάλου Τζαμιού

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Το Βέλγιο αφήρεσε από τη Σ. Αραβία τον έλεγχο του Μεγάλου Τζαμιού

Oι Bελγικές αρχές αναλαμβάνουν τον έλεγχο του Μεγάλου Τζαμιού των Βρυξελλών από τα χέρια της Σαουδικής Αραβίας, καταργώντας τη μίσθωση τουςμε άμεση ισχύ, ύστερα από ισχυρισμούς για την προώθηση του εξτρεμισμού αντί της λατρείας, ανέφερε το Reuters το Σάββατο....

Ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών Jan Jambon ανακοίνωσε την εφαρμογή σειράς μέτρων που προέκυψαν από την κοινοβουλευτική έρευνα για τρομοκρατικές επιθέσεις που συνδέονται με το Μεγάλο Τζαμί, σύμφωνα με κυβερνητική δήλωση την Παρασκευή.
Ένα τέτοιο μέτρο ήταν να τεθεί αμέσως τέρμα στην «ξένη παρέμβαση» στον τρόπο με τον οποίο διδάσκεται το Ισλάμ στο Βέλγιο, δήλωσε η δήλωση.
Η δήλωση αποτελεί την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση των ευθυνών, η οποία φέρεται να έρχεται μετά από μήνες διπλωματικών προσπαθειών πίσω από κλειστές πόρτες, προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση των ευθυνών, σύμφωνα με το Reuters.
Οι ανησυχίες για το Μεγάλο Τζαμί πρωτοεμφανίστηκαν αφού ανακαλύφθηκε ότι οι δράστες των επιθέσεων του Παρισιού το 2015 και οι επιθέσεις των Βρυξελλών τον επόμενο χρόνο τις σχεδίασαν στην πρωτεύουσα του Βελγίου.
Η Σαουδική Αραβία είχε μια ασυνήθιστη μίσθωση 99 χρόνων χωρίς μίσθωμα, του κτιρίου που ξεκίνησε το 1969. Η αρχική συμφωνία επέτρεψε στους ιμάμηδες που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία να συνεργαστούν με την αυξανόμενη μουσουλμανική κοινότητα των Βρυξελλών που αποτελείται κυρίως από μετανάστες από το Μαρόκο και την Τουρκία, με αντάλλαγμα την προμήθεια φθηνού πετρελαίου για τη βελγική βιομηχανία.
Ο Jambon – μέλος της συντηρητικής φλαμανδικής συμμαχίας –έγραψε στο tweeter την Παρασκευή ότι η απόφαση για το τζαμί είναι ο τρόπος της κυβέρνησης να «αντιμετωπίσει τις σαλαφιστικές, βίαιες εξτρεμιστικές επιρροές».
Η παράδοση του τζαμιού συμβαδίζει με τη βούληση της Σαουδικής Αραβίας, να μεταρρυθμίσει την εικόνα της ως υποκινητή μιας πιο μετριοπαθούς μορφής Ισλάμ, καθώς εφαρμόζει φαινομενικά «σύγχρονες» μεταρρυθμίσεις, επιτρέποντας στις γυναίκες να οδηγούν και να χαλαρώνουν κάποιους δρακόντειους περιορισμούς στην ανδρική κηδεμονία γυναίκες.
Κάποιοι κατηγόρησαν το Βέλγιο – σύμφωνα με την εθνικιστική φλαμανδική συμμαχία – για την ισλαμοφοβική χάραξη πολιτικής, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας επικεντρώνονται δυσανάλογα στους νεαρούς άνδρες αραβικής και αφρικανικής καταγωγής.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Koen Geens είπε στο Reuters ότι το συγκρότημα του Μεγάλου Τζαμιού θα αποτελέσει τη βάση για το επίσημο όργανο που εκπροσωπεί τους Βέλγους Μουσουλμάνους, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εγγραφεί ως τόπος λατρείας.
Περιέγραψε την κίνηση ως τρόπο προώθησης του «Ευρωπαϊκού Ισλάμ», τον οποίο ορίζει είναι υποτίθεται ευθυγραμμισμένο με τις «ευρωπαϊκές αξίες», αν και δεν εξήγησε ποιες εννοεί.
«Από εδώ και στο εξής, το τζαμί θα πρέπει να εδραιώσει μια διαρκή σχέση με τις βελγικές αρχές, σεβόμενη τους νόμους και τις παραδόσεις της χώρας μας, οι οποίες μεταφέρουν ένα ανεκτικό όραμα για το Ισλάμ», δήλωσε ο Geens στο Reuters.
Πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμιση θα προωθήσει περισσότερη «ποικιλομορφία και διαφάνεια» μέσα στην κοινότητα των τζαμιών, ελπίζοντας ότι θα γίνει μια «σχολή» κατάρτισης για ιμάμηδες. Επίσης, πρότεινε στο τζαμί να παρουσιάσει μια πολιτιστική έκθεση σχετικά με τα «επιτεύγματα του μουσουλμανικού πολιτισμού».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου