Google+ To Φανάρι : Η δέσμευση ΣΥΡΙΖΑ για μη επιστροφή των αναδρομικών

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Η δέσμευση ΣΥΡΙΖΑ για μη επιστροφή των αναδρομικών

Τον όρο του Μνημονίου που έχει υπογράψει με την τρόικα η κυβέρνηση αποκαλύπτει ο πρώην βουλευτής Αλέξης Μητρόπουλος
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί γραπτώς στους θεσμούς να μην επιστρέψει στους συνταξιούχους τις αναδρομικές διαφορές από τις διαδοχικές περικοπές των συντάξεων, οι οποίες έχουν κριθεί αντισυνταγματικές. ...

Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος, παρουσιάζοντας τη σχετική συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας, μέσα από την οποία αποκαλύπτονται οι λόγοι για τους οποίους η αρμόδια υπουργός Εφη Αχτσιόγλου (αναφερόμενη στις παράνομα παρακρατηθείσες εισφορές υπέρ ΑΚΑΓΕ) δήλωσε πρόσφατα ότι θα δοθούν πίσω στους δικαιούχους μόνο εάν οι εταίροι - δανειστές συμφωνήσουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ενωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, της οποίας πρόεδρος είναι ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος, έπειτα από συμφωνία με τους θεσμούς, στα τέλη του 2017, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι δεν θα επιστρέψει στους συνταξιούχους τα ποσά από τις περικοπές των συντάξεων που πραγματοποιήθηκαν βάσει του 2ου Μνημονίου (νόμος 4046/2012) και τις οποίες έχουν κρίνει ως αντισυνταγματικές τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας.

Το σημείο της συμφωνίας («Supplemental Memorandum of Understanding: Greece»), βάσει του οποίου δεν θα επιστραφούν τα ποσά που -παράνομα και αντισυνταγματικά κατά τα ανώτατα δικαστήρια- παρακρατήθηκαν αναφέρει:
«2.5.1 Συντάξεις. Οι Αρχές έχουν υιοθετήσει μια συνολική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, προκειμένου να ενισχυθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, αντλώντας περίπου 1% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, κυρίως από περικοπές συντάξεων, πέραν της αποφυγής της εκτέλεσης των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές του 2012, ύψους περίπου 2% του ΑΕΠ».
Ρήτρα
Με την παράγραφο αυτή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. δεσμεύεται ουσιαστικά να μην επιστρέψει κανένα από τα ποσά τα οποία είτε λανθασμένα είτε παράνομα παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις, με βάση τις μνημονιακές ρήτρες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πρόσφατα η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου δήλωσε, αναφερόμενη στις παράνομα παρακρατηθείσες εισφορές υπέρ ΑΚΑΓΕ, ότι ενδεχόμενο επιστροφής τους θα υπάρξει μόνο εάν το εγκρίνουν οι θεσμοί.

Οπως έχει αποκαλύψει η «δημοκρατία», το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται τροπολογία την οποία μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα θέσει υπόψη των θεσμών. Μόνο, όμως, εάν η τροπολογία αυτή εγκριθεί από τους δανειστές, θα επιστραφούν στους δικαιούχους τα ποσά που παρακρατήθηκαν παράνομα (συνολικά 52.000.000-57.000.000 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου