Google+ To Φανάρι : Κοινή έκκληση Επιμελητηρίων της Θράκης για το ΔΠΘ

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Κοινή έκκληση Επιμελητηρίων της Θράκης για το ΔΠΘ

"Ο επιχειρηματικός κόσμος και ολόκληρη η κοινωνία στη Θράκη είναι ανάστατοι και θεωρούν την ενέργεια σας, με τον πιο επιεική όρο, ως 'ΕΧΘΡΙΚΗ'"

Τέσσερις πρόεδροι Επιμελητηρίων της Θράκης καλούν τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να σταματήσει το "έγκλημα" εις βάρος της Θράκης και να πάρει γενναίες αποφάσεις, ενισχύοντας με χιλιάδες φοιτητές το ΔΠΘ θωρακίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την ευαίσθητη, ακριτική περιοχή μας....
Τα παραπάνω περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή των Επιμελητηρίων: Επιμελητήριο Ξάνθης, Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, Επιμελητήριο Έβρου, προς τον υπουργό:
Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Σε μια περίοδο που η Θράκη μας βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστια προβλήματα, έρχεται το υπουργείο Παιδείας και εσείς με το Νόμο 4521/2018 και την Υπουργική Απόφαση 37818/Ζ και δίνεται χαριστική βολή στην Θράκη και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ένα πνευματικό ίδρυμα που ιδρύθηκε στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης για συγκεκριμένους λόγους, εδώ και σαράντα (40) χρόνια.

Ένα Πανεπιστήμιο που προσφέρει εκτός από το πνευματικό, επιστημονικό έργο υψηλού επιπέδου, πλούτο αλλά κυρίως εθνική θωράκιση. Άλλωστε έχουν μαθητεύσει χιλιάδες επιστήμονες που διαπρέπουν σήμερα επιστημονικά στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, όλοι δε δηλώνουν υπερήφανοι που έχουν φοιτήσει στο ΔΠΘ και έχουν συμβάλλει για όλα τα παραπάνω στην ακριτική περιοχή της Θράκης μας.

Η Θράκη είναι από τις φτωχότερες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς έχει το χαμηλότερο ΑΕΠ και την υψηλότερη ανεργία στην πατρίδα μας. Εδώ και πολλά χρόνια πλήττεται από την ανάλγητη μνημονιακή φορολογία και καθώς συνορεύει με δύο χώρες, την ευρωπαϊκή πλέον Βουλγαρία και την γειτονική Τουρκία, δύο χώρες με φορολογικούς "παραδείσους" με συνέπεια οι επιχειρήσεις να κλείνουν και άλλες να μεταναστεύουν στην Βουλγαρία αδυνατώντας να αμυνθούν στον ανταγωνισμό αλλά και στο ανεξέλεγκτο και ανάλγητο λαθρεμπόριο και παρεμπόριο.

Απροστάτευτες και αδύναμες οι επιχειρήσεις της Θράκη από τις παραπάνω σύγχρονες επιχειρηματικές "μάστιγες", κλείνουν στοιβάζοντας ανέργους οι οποίοι με τη σειρά τους για να επιβιώσουν εγκαταλείπουν τη Θράκη μεταναστεύοντας, "αδειάζοντας" επικίνδυνα από κατοίκους την ευαίσθητη περιοχή μας, δημιουργώντας τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα.

Η βαριά βιομηχανία που διαθέτει σήμερα η πατρίδα μας, ο τουρισμός, η Θράκη λόγω της εγκατάλειψης των παραπάνω προβλημάτων, καθώς και της ευαισθησίας της περιοχής, μέχρι σήμερα δεν κατόρθωσε να πάρει παρά μόνο το 3% από την "πίτα" του τουρισμού. Παρόλο που διαθέτει τιτάνιο πολιτιστικό, αρχαιολογικό, φυσικό, πολυπολιτισμικό, θρησκευτικό πλούτο, ασύγκριτο με τις υπόλοιπες περιοχές της πατρίδας μας.
Η ενέργεια σας αυτή κ. υπουργέ απαξιώνει, υποβαθμίζει, μειώνει επικίνδυνα τη δυναμική του ΔΠΘ στο ελάχιστο.
Ο επιχειρηματικός κόσμος και ολόκληρη η κοινωνία στη Θράκη είναι ανάστατοι και θεωρούν την ενέργεια σας αυτή, με τον πιο επιεική όρο, ως "ΕΧΘΡΙΚΗ" όχι μόνο για το ΔΠΘ που είναι το προτελευταίο ανάχωμα θωράκισης της Θράκης αλλά και για τον πληττόμενο επιχειρηματικό κόσμο που μάχεται να κρατήσει με νύχια και με δόντια τις επιχειρήσεις του. Αφαιρείται ακόμη μια δυνατότητα που έχουν, να αξιοποιήσουν από τους χιλιάδες φιλοξενούμενους φοιτητές της πατρίδας μας, στερώντας τους κάθε ελπίδα να παραμείνουν ενεργές, "διώχνοντας" με τις πράξεις σας, χιλιάδες φοιτητές από τη Θράκη. Πλήττοντας και χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που δημιούργησαν με δάνεια, στερήσεις και κόπο προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες διαχρονικά του ΔΠΘ.

Όλα αυτά θα μείνουν ανοίκιαστα, απαξιωμένα και εύκολη λεία για τους "γύπες" που καιροφυλακτούν αλλάζοντας χέρα. Η πράξη σας αυτή "πληγώνει" το γόητρο της Θράκης, μειώνει το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή, απαξιώνει και υποβαθμίζει ένα από τα κορυφαία και σημαντικά εκπαιδευτικά, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων. Καθώς το ΔΠΘ θεωρείται "βραχίοντας" της Θράκης που εκτός από το πολύτιμο εκπαιδευτικό έργο που προσφέρει προσδίδει πλούτο και στήριξη σε χιλιάδες οικογενειακές επιχειρήσεις της Θράκης. Η παρουσία των χιλιάδων φοιτητών "μπολιάζει" τον πληθυσμό της Θράκης μας.

Κύριε υπουργέ,
Σας καλούμε άμεσα όχι μόνο να σταματήσετε αυτό το "έγκλημα" εις βάρος της Θράκης και να τροποποιήσετε το νόμο και την υπουργική σας απόφαση.

Αλλά είναι απόλυτη ανάγκη να πάρετε γενναίες αποφάσεις τις δύσκολες ώρες που περνά η πατρίδα μας και να καταστήσετε φάρο πολιτισμού και πόλο έλξης, ενισχύοντας με χιλιάδες φοιτητές το ΔΠΘ θωρακίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την ευαίσθητη, ακριτική περιοχή μας. Σε διαφορετική περίπτωση ανοίγεται κερκόπορτες.

Επιτέλους πρέπει να βρεθούν γενναίοι πολιτικοί στην πατρίδα μας που θα βλέπουν το δάσος και όχι το δέντρο και το εθνικό συμφέρον ως μέγιστο όφελος για όλους τους Έλληνες αλλά και για τους ίδιους, από το φθηνό συγκυριακό "ΡΟΥΣΦΕΤΙ" και το κομματικό συμφέρον που δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια κυριαρχεί.

Με εκτίμηση
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης
Στέλιος Μωραΐτης
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης
Ο πρόεδρος του Εμπορικού
& Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νικόλαος Αγγελίδης
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού
& Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Ανώνιος Γραβάνης

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου