Οι τράπεζες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε κοινή αντιμετώπιση των δανείων δανειοληπτών με οφειλές σε περισσότερα από ένα πιστωτικά ιδρύματα. Πότε θα εκδηλωθεί η κίνηση. Τι προβλέπει για στεγαστικά και καταναλωτικά χρέη...
Με κοινή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, πρόταση για τη ρύθμιση δανείων 13,5 δισ. ευρώ που ανήκουν σε 115.000 δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη, θα κατέβουν σε δύο μήνες (σ.σ. αμέσως μετά τη θέσπιση του νέου πλαισίου για τον νόμο) οι τράπεζες.
Πρόκειται για δανειολήπτες που έχουν δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά, σε περισσότερα από ένα πιστωτικά ιδρύματα -υπάρχουν περιπτώσεις που ο ίδιος δανειολήπτης έχει πάρει δάνεια και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες-, και για τους οποίους οι τράπεζες έχουν έρθει σε μεταξύ τους συμφωνία, με στόχο την κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος.
«Με τον τρόπο αυτό εκτιμούμε ότι σε έξι μήνες το μεγαλύτερο μέρος του δανειακού χαρτοφυλακίου που βρίσκεται σήμερα υπό την νομική ομπρέλα προστασίας του νόμου Κατσέλη θα έχει μπει σε τροχιά ενεργητικής διαχείρισης, με θετικό αντίκτυπο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.
Τα αρμόδια επιτελεία των τραπεζών βρίσκονται ήδη σε ανοικτή γραμμή μεταξύ τους, ξεσκονίζουν τα κοινά δάνεια των 115.000 δανειοληπτών και επεξεργάζονται τους βασικούς άξονες της πρότασης για κοινή ρύθμιση των εν λόγω δανείων.
Η πρόταση
Πηγή με γνώση του θέματος αναφέρει στο Euro2day.gr ότι η δομή της κοινής ρύθμισης που θα φέρουν οι τράπεζες για τα συγκεκριμένα δάνεια δεν θα απέχει σημαντικά από τη ρύθμιση που θα αποφάσιζε η δικαιοσύνη.
«Δεν υπάρχει περιθώριο άλλης καθυστέρησης, καθώς η δικαστική οδός είναι χρονοβόρα, εξού και θα τους καλέσουμε να ρυθμίσουν με γενναίες προτάσεις το δάνειό τους, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος», αναφέρουν.
Όπλο στα χέρια των τραπεζών θα αποτελέσει ο ουσιαστικός όρος που θα ενσωματωθεί με τις επικείμενες αλλαγές στον νόμο, βάσει του οποίου ο δανειολήπτης (είτε έχει ενταχθεί είτε θα ενταχθεί) πρέπει να συναινέσει στην άρση του τραπεζικού του απορρήτου.
Για τα στεγαστικά δάνεια, η ρύθμιση αναμένεται να προβλέπει κούρεμα έως και 50%-60%, ανάλογα με το συνολικό οικονομικό προφίλ του δανειολήπτη, αλλά και από προβολή της οικονομικής του κατάστασης σε βάθος χρόνου. Εφόσον διαθέτει δύο στεγαστικά σε δύο τράπεζες, το ποσοστό του κουρέματος θα είναι το ίδιο και στα δύο δάνεια.
Στα καταναλωτικά, δεδομένου ότι το ύψος του δανείου είναι εκ των πραγμάτων χαμηλότερο (σ.σ. απ' ό,τι στα στεγαστικά), το κούρεμα του δανείου αναμένεται να κυμανθεί από 80% έως 85%, ανάλογα κι εδώ με την οικονομική κατάσταση του κατόχου του.
Διαφορετική θα είναι η αντιμετώπιση, σύμφωνα με τον σχεδιασμό των τραπεζών, για όσους από τις 115.000 δανειολήπτες βρεθούν με κινητή και ακίνητη περιουσία. «Γι' αυτή την κατηγορία ο πέλεκυς θα είναι βαρύς και θα κληθούν να αποπληρώσουν το δάνειό τους κανονικά, με τους όρους που προβλέπει η δανειακή σύμβασή τους», αναφέρουν τραπεζικές πηγές.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου