Google+ To Φανάρι : Σταθερές πιέσεις των Γερμανών για το «Μακεδονία»

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Σταθερές πιέσεις των Γερμανών για το «Μακεδονία»

Ο καθοριστικός ρόλος της Γερμανίας ως επικυρίαρχου και μεσάζοντα στη διαμάχη με την ΠΓΔΜ, και με την Ανγκελα Μέρκελ σαν... νονά της «Μακεδονίας» (όπως πρώτη είχε γράψει η «δημοκρατία»), επισφραγίστηκε στη χθεσινή συνάντηση...

...που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο στις Βρυξέλλες.

Η κυβερνητική πληροφόρηση, αν και ελάχιστη επί της ουσίας, επιβεβαίωσε εμμέσως τις πιέσεις που δέχεται η Αθήνα να συναινέσει σε μια λύση με τη χρήση του όρου «Μακεδονία», προβάλλοντας από τη δική μας πλευρά ως βασικό αίτημα μια ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε στην κυρία Μέρκελ την «αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για μια σταθερή, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ».
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα συμπεράσματα από την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο Βερολίνο. Εκεί, δηλαδή, όπου η Γερμανίδα καγκελάριος τον καλωσόρισε προσφωνώντας τον «Μακεδόνα πρωθυπουργό», ενώ χρησιμοποίησε τον όρο «Μακεδονία»10 φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενη στη γείτονα.
Και με Μογκερίνι
Το θέμα των Σκοπίων αλλά και η κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια με τις υπό ένταξη χώρες συζητήθηκαν και στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, την άτυπη «υπουργό Εξωτερικών» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η κυρία Μογκερίνι χαρακτήρισε την Ελλάδα χώρα «κλειδί» για την Ε.Ε. στην περιοχή και είπε στον πρωθυπουργό ότι στη διάρκεια της περιοδείας που θα κάνει την επόμενη εβδομάδα στα δυτικά Βαλκάνια με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ θα αναδείξει την ευρωπαϊκή προοπτική αυτών των χωρών, αλλά με την προϋπόθεση της επίλυσης των διμερών προβλημάτων. Μια αποστροφή που αναφέρεται ευθέως στην Αλβανία, η οποία συνεχίζει να προκαλεί, αλλά και προς τα Σκόπια, που επίσης «καίγονται» να ενταχθούν στην Ε.Ε.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου