Google+ To Φανάρι : Το 43% των ασυνόδευτων «ανήλικων» μεταναστών στη Γερμανία αποδεικνύεται ότι είναι ενήλικες

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Το 43% των ασυνόδευτων «ανήλικων» μεταναστών στη Γερμανία αποδεικνύεται ότι είναι ενήλικες

Περίπου το 43% των μεταναστών στη Γερμανία που ισχυρίζονται ότι είναι ανήλικοι είναι στην πραγματικότητα ενήλικοι, μεταδίδει η εφημερίδα Die Welt, ενώ τα στοιχεία για μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας, το Αμβούργο, είναι ακόμη υψηλότερα....

Από συνολικά 55.890 αιτούντες άσυλο που ισχυρίζονται ότι είναι κάτω των 18 ετών και αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι από τις γερμανικές αρχές, 24.116 ήταν επίσημα ενήλικοι, ανέφερε η Die Welt επικαλούμενη το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικογενειακών Υποθέσεων. Η εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι τα δεδομένα ήταν έγκυρα από τις 8 Νοεμβρίου.
Σε ορισμένες γερμανικές πόλεις, το ποσοστό των ψευδών “ανήλικων” μεταναστών φαίνεται να είναι ακόμη υψηλότερο. Το 2016 στο Αμβούργο, για παράδειγμα, 47% των 1.813 μεταναστών που ισχυρίζονται ότι είναι ανήλικοι αποδείχθηκαν νόμιμοι ενήλικες, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά. Το ίδιο μοτίβο διατηρήθηκε φέτος, καθώς το 49% των νεοαφιχθέντων 485 “ασυνόδευτων ανηλίκων” ήταν στην πραγματικότητα ενήλικες.
Αυτοί οι μετανάστες που ισχυρίζονται ότι είναι ανήλικοι εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης παιδιών και νέων (KJND) – μιας τοπικής υπηρεσίας κοινωνικής πρόνοιας που υπάρχει στις περισσότερες γερμανικές κοινότητες. Στη συνέχεια, το KJND αξιολογεί τους ισχυρισμούς τους, δίδοντας ιδιαίτερη προσοχή σε όσους δεν διαθέτουν διαβατήριο ή άλλα επίσημα έγγραφα.
Εάν η κοινωνική υπηρεσία υποψιάζεται ότι ένας “ανήλικος” μπορεί να είναι ενήλικας, στέλνει το άτομο αυτό σε ιατρική μονάδα για να καθορίσει μια εκτιμώμενη ηλικία. Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν ακτίνες Χ, υπολογιστική τομογραφία, καθώς και άλλους ελέγχους, δηλαδή την αξιολόγηση της γνάθου και των οστών των δακτύλων, που μπορούν εύκολα να προσδιορίσουν την ηλικία ενός ατόμου.
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα με τους ενήλικες πρόσφυγες που ισχυρίζονται ότι είναι «ασυνόδευτοι ανήλικοι». Στη Δανία, από το Δεκέμβριο του 2016, περίπου το 74% των “ανήλικων” αιτούντων άσυλο αποδείχθηκαν ενήλικες μετά από μια σειρά εξετάσεων οστών και δοντιών.
Στη Σουηδία, από τον Ιούλιο του 2017, πάνω από το 80% αυτών των “ανήλικων” μεταναστών των οποίων η ηλικία έθετε ερωτήματα στις αρχές, αποδείχθηκαν ενήλικες. Μόνο το 3% των 2.481 μεταναστών που ελέγχθηκαν στη χώρα για να καθορίσουν την ηλικία τους ήταν γυναίκες, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που προσποιούνταν ανηλίκους ήταν νεαροί άντρες.
Ενώ ορισμένοι μετανάστες παρέχουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την ηλικία τους, φαινομενικά προκειμένου να επωφεληθούν περισσότερο από τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας των ευρωπαϊκών χωρών, άλλοι ισχυρίζονται ότι είναι κάτω των 18 ετών σε μια προφανή προσπάθεια να δικαστούν ως ανήλικοι για εικαζόμενα εγκλήματα. Μια τέτοια περίπτωση αναφέρεται στον Αφγανό μετανάστη Χουσεΐν Χάβαρι, κατηγορούμενο για δολοφονία και βιασμό μιας 19χρονης γερμανίδας.
Ο Χάβαρι κατηγορήθηκε ότι επιτέθηκε, στραγγαλίζοντας και βιάζοντας τη Μαρία Λάντεμπεργκερ, 19χρονη φοιτήτρια ιατρικής, η οποία εξαφανίστηκε ενώ πήγαινε στο σπίτι της από ένα πάρτι στην πόλη Freiburg της νοτιοδυτικής Γερμανίας τον Οκτώβριο του 2016.
Όταν η αστυνομία συνέλαβε τον ύποπτο, εντοπίζοντας τον μέσω ενός κασκόλ και κάποιων στοιχείων DNA από τη σκηνή του εγκλήματος, ισχυρίστηκε ότι ήταν μόνο 17 ετών. Ωστόσο, αρκετές αξιολογήσεις από ιατρικούς εμπειρογνώμονες με βάση την ανάλυση των δοντιών του υπόπτου απέδειξαν ότι ήταν τουλάχιστον 20 ετών, ενώ θα μπορούσε να είναι ηλικίας μέχρι και 30 ετών.
Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, ο μετανάστης τροποποίησε την αρχική του δήλωση, υποστηρίζοντας ότι δεν γνώριζε την πραγματική του ηλικία αλλά ότι δεν ήταν πάνω από 19 κατά τη στιγμή της επίθεσης. Μια τέτοια ηλικία, αν αποδειχθεί αληθής, θα του παρείχε επίσης την ευκαιρία να δικαστεί ως νεαρός, σύμφωνα με τον γερμανικό νόμο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου