Google+ To Φανάρι : Είναι fake news οι λίστες της φοροδιαφυγής;

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Είναι fake news οι λίστες της φοροδιαφυγής;

Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Η κυβέρνηση κατέθεσε μαζί με τον προϋπολογισμό του 2018 στοιχεία των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στο 8μηνο του έτους, δύο λίστες φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου και διάφορες άλλες λίστες ελέγχων (εικονικών και πλαστών τιμολογίων, μη απόδοσης ΦΠΑ κ.λ.π.). ...

Ωστόσο, σε καμία λίστα δεν αναφέρεται εάν έχει εισπραχθεί έστω και ένα ευρώ. Δηλαδή δεν αποδεικνύονται σε καμία περίπτωση αυτά που υποστηρίζει στη βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος για την πάταξη της φοροδιαφυγής που χρηματοδοτεί το κοινωνικό μέρισμα. Εάν είναι όμως όπως τα λέει ο υπουργός γιατί δεν δίνονται τα αναλυτικά στοιχεία. Είναι fake news, κινήσεις εντυπωσιασμού ή έχει αποδυναμωθεί τόσο ο οικονομικό ιστός της χώρας με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να πληρώσει τα πρόστιμα που επιβάλλονται;

Στις 5 λίστες που κατατέθηκαν περιλαμβάνεται και η υπόθεση της ΣΕΚΑΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία κάποιος χρωστάει 28,1 εκατ. ευρώ. Το ποσό έχει εισπραχθεί; Πρόκειται να εισπραχθεί και από ποιόν; Μήπως και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να δώσει εξηγήσει η κυβέρνηση; Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο της ΣΕΚΑΠ με τροπολογία που είχε κατατεθεί τον περασμένο Μάιο στη Βουλή απάλλαξε την τωρινή διοίκηση. Θα πρέπει λοιπόν να ενημερώσει η κυβέρνηση ή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εάν το ποσό αυτό έχει εισπραχθεί ή εάν έχουν κινηθεί οι σχετικές διαδικασίες. Στη λίστα περιλαμβάνεται και η Αγία Ζώνη για λαθρεμπόριο καυσίμων στην εταιρεία.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία:

1. Στους 44 ανέρχονται οι παραβάτες της τελωνειακής νομοθεσίας. Το υψηλότερο πρόστιμο αφορά την ΣΕΚΑΠ το οποίο επιβλήθηκε από το τελωνείο Ξάνθης και ανέρχεται στο ποσό των 28,1 εκατ. ευρώ. Το πρόστιμο στην Αγία Ζώνη για λαθρεμπόριο καυσίμων. Το πρόστιμο που επιβλήθηκε ανέρχεται στο ποσό των 411.171 ευρώ. Εισπραχθέν ποσό άγνωστο.

2. Στα 2,2 δισ. ευρώ ανέρχονται τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε 898 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα για φοροδιαφυγή μεγάλης έκτασης. Όπως προαναφέρθηκε οι περισσότεροι έχουν προσφύγει στην επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών. Εισπραχθέν ποσό άγνωστο.

3. Στα 153,7 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα πρόστιμα που επέβαλε ο ελεγκτικός μηχανισμός σε 918 υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Συνολικά τα εικονικά και πλαστά φορολογικά στοιχεία που διακινήθηκαν φθάνουν στο ποσό των 297,9 εκατ. ευρώ. Εισπραχθέν ποσό άγνωστο.

4. Σε 342 επιχειρήσεις δεσμεύθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία καθώς δεν αποδόθηκαν παρακρατούμενοι φόροι και ΦΠΑ ύψους 604,3 εκατ. ευρώ. Εισπραχθέν ποσό άγνωστο.

5. Σε 165 επιχειρήσεις μπήκε λουκέτο το 2016 για μη έκδοση αποδείξεων. Εισπραχθέν ποσό από τον καταλογισμό των προστίμων άγνωστο.

Άγνωστες οι εισπράξεις και από τους φετινούς ελέγχους:

-Από το Κέντρο ελέγχου μεγάλων επιχειρήσεων 287 έλεγχοι με τα πρόστιμα να φθάνουν τα 627,03 εκατ. ευρώ.

- Από το κέντρο ελέγχου φορολογούμενων μεγάλου πλούτου 269 έλεγχοι με τα πρόστιμα να ανέρχονται στα 146,37 εκατ. ευρώ

- Από όλες τις ΦΑΕ πραγματοποιήθηκαν 1.464 έλεγχοι και τα ποσά που καταλόγισαν έφθασαν τα 713 εκατ. ευρώ

- Από τις εφορίες πραγματοποιήθηκαν 14620 έλεγχοι με τα πρόστιμα να ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Προκειμένου να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του δημοσίου ο ελεγκτικός μηχανισμός απέστειλε σε 742.922 ληξιπρόθεσμους οφειλέτες ηλεκτρονικά μηνύματα. Από αυτούς συμμορφώθηκαν 442.711 φορολογούμενοι (59,59%) οι οποίοι χρωστούσαν 670,63 εκατ. ευρώ. Το ποσό που εισπράχθηκε ανέρχεται στα 274,76 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου