Google+ To Φανάρι : Φορολογικοί Παράδεισοι: Η Κόλαση των λαών

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Φορολογικοί Παράδεισοι: Η Κόλαση των λαών

Όταν ένας απλός πολίτης κάθεται στην ουρά για να πάρει το νέο iphone, ίσως δεν συνειδητοποιεί πόσο κακοπληρωμένος είναι ο εργάτης που το συναρμολόγησε, αλλά ούτε ότι από τα κέρδη της εταιρείας δεν θα επιστρέψει ούτε ένα δολάριο στις τσέπες των καταναλωτών: Η Apple, όπως και πολλές άλλες εταιρείες έχουν εδώ και καιρό βρει τον τρόπο να φοροδιαφεύγουν. Οικονομική κρίση; Ποιος την δημιουργεί...;...
Μετά τα Panama Papers, ένα νέο πακέτο 13,5 εκατομμυρίων εγγράφων που δόθηκαν στη δημοσιότητα περιλαμβάνουν στοιχεία για 8 τρισ. ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους και offshore επενδύσεις.

Σε αυτά, περισσότερα από 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος εμφανίζονται να συνδέονται με offshore εταιρείες που εντοπίζονται στα αρχεία της νομικής εταιρίας Appleby, που ηγείται της αγοράς offshore. Mεταξύ των ελληνικών ονομάτων που αναφέρονται στα αρχεία, βρέθηκαν πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικούς.

Φυσικά από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείψει και ένας μεγάλος αριθμός εφοπλιστών, οι οποίοι υποτίθεται χρησιμοποιούν τις offshore για το στόλο τους αλλά... και "για να μειώσουν τα φορολογικά τους βάρη" - από τα πολλά που έχουν λόγω φοροαπαλλαγών! Ακόμα εντοπίστηκαν υπεράκτιες εταιρείες που έλαβαν δάνεια από ελληνικές τράπεζες και στέλεχος τράπεζας που μετείχε σε offshore fund.

Επίσης ελληνικά ονόματα που έχουν απασχολήσει τις Αρχές για φορολογικές και άλλες υποθέσεις τους στα έγγραφα-ντοκουμέντα. Ούτε μια, ούτε δυο διευθύνσεις επικοινωνίας πολιτών της χρεωμένης χώρας, αλλά 252 αφορούν στην Ελλάδα. Συνολικά 6.000 έγγραφα περιέχουν τη λέξη «Ελλάδα» σε 13 φορολογικούς παραδείσους. Η πλειονότητα των διευθύνσεων, οι οποίες είναι διευθύνσεις επικοινωνίας ατόμων που συνδέονται με offshore εταιρείες, εντοπίζονται, γεωγραφικά στην Αθήνα και τον Πειραιά. 

Το ιστορικό των Paradise Papers

Η νομική εταιρία Αppleby είναι ένας από τους ηγέτες της αγοράς για τις υπεράκτιες επιχειρήσεις: 100 εκατομμύρια δολάρια ετήσια έσοδα, 470 εργαζόμενοι, γραφεία σχεδόν σε κάθε σημαντικό φορολογικό παράδεισο. ​
Η επιχείρηση ιδρύθηκε στο Χάμιλτον, πρωτεύουσα των Βερμούδων. Εκεί εδρεύει σήμερα ο όμιλος, σε ένα απλό κτίριο.

Όμως, ο κατάλογος των πελατών είναι εξαιρετικός: συμπεριλαμβάνονται  πρωθυπουργοί, πριγκίπισσες και αστέρες του Χόλυγουντ, καθώς και μερικοί από τους πλουσιότερους ολιγάρχες του κόσμου, από τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική.

Τώρα η Appleby βρίσκεται στο κέντρο των Paradise Papers - μίας διεθνούς έρευνας που οδηγεί κατευθείαν στον σκιώδη κόσμο των δισεκατομμυρίων.

Η Süddeutsche Zeitung, μεταξύ άλλων μέσων ενημέρωσης, έδωσε στη δημοσιότητα συνολικά περίπου 13,5 εκατομμύρια έγγραφα.

Δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι πελάτες χρησιμοποιούν εταιρείες γραμματοκιβωτίων για να καλύψουν την εγκληματική συμπεριφορά ή να αποκρύψουν χρήματα από αμφιλεγόμενες πηγές.

Τα Paradise Papers δείχνουν πόσο άρρηκτα συνδέεται ο παράκτιος κόσμος και τα εκβιομηχανισμένα έθνη. Στο πλαίσιο των εκθέσεων για το έργο αυτό, ο οικονομολόγος Γκάμπριελ Ζουκμάν ποσοτικοποίησε το μέγεθος αυτού του διακριτικού χώρου και διαπίστωσε ότι οι πολυεθνικές εταιρείες μετατοπίζουν περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως μέσω των φορολογικών παραδείσων.Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να ταΐσουν την πείνα που μαστίζει τον πλανήτη, να έχει ο κάθε πολίτης 1000 ευρώ παραπάνω στην τσέπη του, να πάνε όλα τα παιδιά σε σχολεία, σημειώνει η εφημερίδα...

​​Αποκαλύψεις από την Ελισάβετ έως τη Siemens – Αγγίζουν Τραμπ και Πούτιν

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, τα έγγραφα αποκαλύπτουν τις μέχρι τώρα άγνωστες συνδέσεις ενός Αμερικάνου υπουργού με τους Ρώσους ολιγάρχες.

Όπως, μάλιστα, αναφέρει η Le Monde, ανάμεσα στα πρόσωπα που περιλαμβάνονται είναι οι υπουργοί Εμπορίου και Εξωτερικών της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ Γουίλμπερ Ρος και Ρεξ Τίλερσον, η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, ο Στίβεν Μπρόνφμαν, ισχυρός επιχειρηματίας και οικονομικός υπεύθυνος του Φιλελεύθερου Κόμματος του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ρώσοι ολιγάρχες, πρόσωπα του περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν, αφρικανοί επιχειρηματίες, σταρ του αθλητισμού.

Στη λίστα των αποκαλύψεων βρίσκονται συνολικά 120 πολιτικοί από 50 χώρες, με το σκάνδαλο να εμπλέκει από την Ελισάβετ έως τη Siemens, ενώ αγγίζει ακόμα και τους Τραμπ - Πούτιν.

Αντίθετα με τα Panama, τα Paradise Papers αφορούν λιγότερο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που προέρχεται από φοροδιαφυγή και παράνομες δραστηριότητες και περισσότερο σχήματα που βρίσκονται στο όριο της νομιμότητας και χρηματικά ποσά που διέφυγαν μέσα από τα κενά του διεθνούς φορολογικού συστήματος και αποτελούν προϊόν σχημάτων φορολογικής βελτιστοποίησης.
Τα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει δείχνουν πόσο βαθιά το υπεράκτιο χρηματοπιστωτικό σύστημα εμπλέκεται με τους αλληλοεπικαλυπτόμενους κόσμους των πολιτικών, του ιδιωτικού πλούτου και των πολυεθνικών κολοσσών, όπως η Apple, η Nike, η Uber, το Facebook και άλλες διεθνείς εταιρείες, που αποφεύγουν τους φόρους με όλο και πιο ευφάνταστα λογιστικά τρικ.
Η υπόσχεση που δίνουν οι φορολογικοί «παράδεισοι» είναι η μυστικότητα – τα υπεράκτια κέντρα διευκολύνουν τη δημιουργία εταιρειών των οποίων οι πραγματικοί ιδιοκτήτες είναι δύσκολο ή αδύνατο να εντοπιστούν.

​Ενώ η κατοχή μιας offshore εταιρείας είναι συχνά νόμιμη, η μυστικότητα που διασφαλίζει προσελκύει άτομα που σχετίζονται με δραστηριότητες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, εμπόρους ναρκωτικών, κλεπτοκράτες και άλλους που θέλουν να λειτουργούν στο σκοτάδι. Οι offshore, που αρκετές φορές αποτελούν «εταιρείες-κελύφη» χωρίς εργαζόμενους ή χώρους γραφείων, χρησιμοποιούνται επίσης σε περίπλοκες δομές φοροαποφυγής που στερούν δισεκατομμύρια από τα κρατικά ταμεία.

Η βιομηχανία των offshore κάνει τους «φτωχούς φτωχότερους» και «αυξάνει την ανισότητα του πλούτου» δήλωσε η Brooke Harrington, πιστοποιημένη διαχειρίστρια κεφαλαίων και καθηγήτρια της Σχολής Επιχειρήσεων της Κοπεγχάγης, η οποία είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Capital Without Borders: Managers Wealth and One Percent».

Τα στοιχεία ενισχύουν τις αποκαλύψεις από τη διαρροή εγγράφων offshore και την έρευνα των Panama Papers το 2016 από το ICIJ και τα μέσα ενημέρωσης που συμμετείχαν. Τα νέα αρχεία φέρνουν στο φως ένα διαφορετικό σετ ανεξερεύνητων φορολογικών παραδείσων, συμπεριλαμβανομένων μερικών με καλύτερη φήμη και υψηλότερο κόστος για να διατηρεί κανείς offshore, όπως είναι τα Νησιά Κέιμαν και οι Βερμούδες.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου