Google+ To Φανάρι : Το Δίον βούλιαξε στη λάσπη

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Το Δίον βούλιαξε στη λάσπη

Αγωγοί έσπασαν, ο ποταμός υπερχείλισε, τόνοι λάσπης έχουν καλύψει μεγάλα τμήματα από τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου Πιερίας, ενώ και το μουσείο στάζει. Ο χώρος δεν είναι επισκέψιμος, ίσως τμήμα του ανοίξει περί τα μέσα της εβδομάδας, αλλά θα απαιτηθεί καιρός ώσπου να αποκατασταθούν οι ζημιές....

Κι όμως, το υπουργείο Πολιτισμού προσπαθεί να «στρογγυλέψει» τις ζημιές, που προκάλεσε η θεομηνία και δεν αναφέρει καν στην ενημέρωσή του πως ο αρχαιολογικός χώρος δεν λειτουργεί! Ούτε τα mail προς το γραφείο Τύπου, ούτε προσωπικό SMS προς μέλος του έφεραν αποτέλεσμα. Χρειάστηκε να επιστρατευθεί η ηγεσία των αρχαιοφυλάκων για να βγει άκρη!

Το Δίον, είναι ένας από τους πιο όμορφους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, που δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Είναι ένας χώρος με άφθονα νερά, κάτι που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση τώρα.

Τη λάσπη κατέβασαν οι χείμαρροι από τον Όλυμπο, παρά την πρόσφατη εκβάθυνση του Βαφείρα ποταμού. Συγκεκριμένα,, τόσο ο Ναός της Ίσιδας όσο και ο Ναός του Υψίστου Διός κυριολεκτικά βρίσκονται κάτω από τα νερά, επειδή έσπασαν αγωγοί και τόνοι λάσπης χύθηκαν παντού. Οι μεταλλικές κατασκευές (διάδρομοι και γέφυρες) υπέστησαν βλάβες από την υπερχείλιση του ποταμού και έχουν καλυφθεί με φερτά υλικά, όπως διαπίστωσε μετά από  αυτοψία και πρώτη καταγραφή των προβλημάτων η τοπική εφορεία αρχαιοτήτων. Επίσης, ο Τάφος της Κατερίνης (4ος αι. π.Χ.) πλημμύρισε.

Οι εργασίες αποκατάστασης θα διαρκέσουν μήνες και θα εξαρτηθεί από το πόσο προσωπικό θα χρησιμοποιηθεί σε αυτές.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου παρατηρήθηκαν διαρροές στη στέγη και μερική εισροή νερού στον χώρο των αποθηκών. Για την ασφάλεια είναι σε συνεχή εγρήγορση ο αρχιφύλακας και οι φύλακες του χώρου.

Υπάρχουν πάντως ερωτήματα προς το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, που είναι αμείλικτα:
- Τι ακριβώς σκεπάστηκε από λάσπη και σε τι έκταση;
- Υπήρξαν απώλειες ή βλάβες αρχαιοτήτων από την πλημμύρα στην αποθήκη;
- Τι σημαίνει “διαρροές στη στέγη του μουσείου”;  Βράχηκαν ή επηρεάστηκαν εκθέματα;
- Είναι κλειστός ή ανοιχτός ο αρχαιολογικός χώρος και αν είναι κλειστός, πότε θα ανοίξει;
Αγγελική Κώττη
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου