Google+ To Φανάρι : Η ψήφος της Γερμανίας ανανέωσε τη χρήση της καρκινογόνου γλυφοσάτης για 5 έτη στην Ε.Ε.

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Η ψήφος της Γερμανίας ανανέωσε τη χρήση της καρκινογόνου γλυφοσάτης για 5 έτη στην Ε.Ε.

Η γερμανική ψηφοφορία μεταβάλλει την απόφαση της Ε.Ε. για την ανανέωση των 5 ετών της καρκινογόνου γλυφοσάτης

 Η ειδική επιτροπή Γεωργίας των χωρών-μελών της Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι ανανέωσε για άλλη μια πενταετία την άδεια χρήσης του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη....
Δεκαοκτώ χώρες  ψήφισαν υπέρ της πρότασης που είχε υποβάλει η Κομισιόν, εννέα χώρες καταψήφισαν και μία απείχε. Έτσι πέρασε η πρόταση που είχε απορριφθεί αρχές του Νοεμβρίου. 
Οι εννέα χώρες που αντιτάχθηκαν στην πενταετή ανανέωση ήταν το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Κροατία, η Ιταλία, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Αυστρία, ενώ απείχε η Πορτογαλία.
Η Γερμανία, που στον προηγούμενο γύρο απείχε, τώρα ψήφισε υπέρ, αφού όμως ζήτησε να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις στο κείμενο, κυρίως σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς στη χρήση της γλυφοσάτης από ιδιώτες και τον σεβασμό στη βιοποικιλότητα, όπως έγινε γνωστό. H  αλλαγή της  στάσης της Γερμανίας  οδήγησε στο να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να δοθεί έγκριση.

“Η σημερινή ψηφοφορία δείχνει πως όταν θέλουμε, μπορούμε να μοιραζόμαστε και να αποδεχόμαστε τη συλλογική ευθύνη μας στη λήψη αποφάσεων”, σχολίασε ο Επίτροπος Υγείας Βιτένις Αντριουκάιτις σε ανακοίνωση του.
Η απόφαση της Γερμανίας να υποστηρίξει την ανανέωση δημιούργησε τριγμούς στο Βερολίνο με την εξερχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού.
Η υπουργός περιβάλλοντος, η σοσιαλδημοκράτρια Barbara Hendricks, δήλωσε ότι είχε καλέσει το συνάδελφό της για τη γεωργία, χριστιανοδημοκράτη Christian Schmidt, το πρωί για να του πει ότι «δεν συμφωνούσε» με την ανανέωση.
«Δεν μπορείτε να συμπεριφέρεστε έτσι όταν προσπαθείτε να οικοδομήσετε εμπιστοσύνη», είπε μετά την ψηφοφορία στις Βρυξέλλες, αναφερόμενη στις συνομιλίες που πρόκειται να αρχίσουν σύντομα να σχηματίσουν μια νέα συμμαχία μεταξύ του CDU και της χριστιανικής κοινωνικής ένωσης, με το SPD.

Σκάνδαλο


​”Αυτό είναι ένα σκάνδαλο”, δήλωσε ο Πράσινος ευρωβουλευτής Sven Giegold. Είπε ότι η απόφαση της Γερμανικής κυβέρνησης να στηρίξει την ανανέωση ήταν σαν ένα «χαστούκι στο πρόσωπο του περιβάλλοντος και των καταναλωτών».
Μέχρι την περασμένη Κυριακή, οι γερμανοί Πράσινοι διεξήγαγαν συνομιλίες για να σχηματίσουν κυβέρνηση με το CDU της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, συν το CSU και την FDP για τις επιχειρήσεις. Άλλοι πολιτικοί στην Ευρώπη επικρίνουν επίσης την απόφαση των κρατών μελών.
“Δεν πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα για τη σταδιακή κατάργηση της γλυκοσάτης. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί”, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας του Λουξεμβούργου, Carole Dieschbourg, του οποίου η χώρα καταψήφισε.
Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε ότι θα απαγορεύσει τη χρήση της “μόλις βρεθούν εναλλακτικές λύσεις ή το αργότερο εντός τριών ετών”.
Σε δήλωσή τους, οι ευρωβουλευτές και οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, κ. Eric Andrieu και ο Marc Tarabella, δήλωσαν ότι “οι 28 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ένοχοι αδυναμίας να βοηθήσουν τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο”.
“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να σταματήσει την πολιτική της στρουθοκαμήλου”, δήλωσαν.
Η Julie Girling, από τη συντηρητική ομάδα ECR του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι ήταν πραγματικά “ευχαριστημένη” για την επανέγκριση του ζιζανιοκτόνου, “Αυτό αντιπροσωπεύει το θρίαμβο της κοινής λογικής εν όψει μιας αμείλικτης εκστρατείας από ορισμένες πράσινες ομάδες αποφασισμένες να αγνοήσουν επιστημονικά στοιχεία και να ανησυχούν άσκοπα το κοινό”, ανέφερε σε δήλωσή της.
Λίγες ώρες μετά τη λήψη της απόφασης, μια μερίδα αριστερών ευρωβουλευτών εξέφρασαν την οργή τους σε συνεδρίαση της επιτροπής περιβαλλοντικής προστασίας και ασφάλειας των τροφίμων.
“Δεν ζητήσαμε ανανέωση, ζητήσαμε μια σταδιακή κατάργηση”, δήλωσε ο τσέχος κεντροαριστερός ευρωβουλευτής Pavel Poc.
Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στην ολομέλεια του κοινοβουλίου τον Οκτώβριο, το κοινοβούλιο ζήτησε τη σταδιακή κατάργηση κατά τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο Poc δήλωσε ότι το ψήφισμα αυτό, ως έγκριση μιας πενταετούς ανανέωσης, ήταν μια “εσφαλμένη ερμηνεία” του ψηφίσματος του ΕΚ.
Αντέδρασε έντονα στα σχόλια του κεντροδεξού συνάδελφού του Pilar Ayuso, ενός Ισπανικού μέλους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
Η επιτροπή θα ψηφίσει ένσταση κατά της απόφασης την Τρίτη (28 Νοεμβρίου).
Οι ΜΚΟ και οι ενώσεις προστασίας του περιβάλλοντος καταδίκασαν ομόφωνα την απόφαση των κρατών μελών.
“Πέντε ακόμη χρόνια γλυφοσάτης θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία και το περιβάλλον μας και αποτελεί σημαντική απόκλιση σε πιο βιώσιμες μεθόδους καλλιέργειας “, προειδοποίησε ο Adrian Bebb από τους Φίλους της Γης.
Η Επιτροπή και οι περισσότερες κυβερνήσεις επέλεξαν “να αγνοήσουν τις προειδοποιήσεις ανεξάρτητων επιστημόνων, τα αιτήματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την αναφορά” που ζητούν την απαγόρευση της, σχολίασε η υπεύθυνη πολιτικής τροφίμων της ΕΕ, Franziska Achterberg, της Greenpeace.
Περίπου 1,3 εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες υπέβαλαν petition ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαγορεύσει την εν λόγω ουσία, το οποίο συζητήθηκε στις 20 Νοεμβρίου στο κοινοβούλιο.

Απογοητευμένη η… ​Monsanto!

Η ίδια η Monsanto εξέφρασε την… απογοήτευσή της για την ανανέωση. “Το Glyphosate έχει εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις για μια πλήρη ανανέωση 15 ετών”, ανέφερε η εταιρεία στο Twitter. “Δεν υπάρχει επιστημονική βάση για την έγκριση της άδειας για πέντε μόνο χρόνια”. Να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα υπήρξε επιχειρηματικό deal της Γερμανικής Bayer για εξαγορά της Monsanto, που μάλλον ήταν και ο λόγος και η αφορμή της “στροφής” της γερμανικής ψήφου!
 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου