Google+ To Φανάρι : H Κομισιόν οργισμένη για την άρνηση υποταγής της Πολωνίας ζητάει την καταδίκη της από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

H Κομισιόν οργισμένη για την άρνηση υποταγής της Πολωνίας ζητάει την καταδίκη της από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
 Για άλλη μια φορά η ΕΕ δείχνει το «δημοκρατικό» της πρόσωπο και με αφορμή το γεγονός ότι νόμιμη και εκλεγμένη πολωνική κυβέρνηση αρνείται να υποχωρήσει στο ζήτημα της εθνικής της κυριαρχίας και να συμβιβαστεί στις επιταγές των ευρωπαϊκών θεσμών η Κομισιόν ζητάει την καταδίκη της...


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ζητήσει την Τετάρτη από τα κράτη μέλη της ΕΕ να πάρουν θέση όσον αφορά το εάν η κυβέρνηση της Πολωνίας παραβαίνει τα ευρωπαϊκά δημοκρατικά πρότυπα.
Είναι πρωτοφανές πλέον ότι οι Βρυξέλλες δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα και παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στα εσωτερικά των χωρών-μελών με αντιδημοκρατικό πνεύμα

Η Πολωνία έχει εμπλακεί σε σύγκρουση με τους εταίρους της στην ΕΕ, με επίκεντρο το κράτος δικαίου, αφότου ανέλαβε την εξουσία το πατριωτικό, ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) στα τέλη του 2015.

Το PiS αρνείται ότι υποσκάπτει τα δημοκρατικά πρότυπα, όμως η Κομισιόν, άλλα κράτη μέλη και η δυτικοτραφής και παγκοσμιοποιημένη πολωνική αντιπολίτευση  προσάπτουν.

Εδώ και μήνες η μεταρρύθμιση με βάση την οποία το δικαστικό σύστημα της Πολωνίας υπήχθη σε στενότερο έλεγχο από την εκτελεστική εξουσία ενοχλεί σφόδρα τις Βρυξέλλες.

Μετά τη δημόσια τοποθέτηση που έκανε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για το θέμα, επικρίνοντας την κυβέρνηση της Πολωνίας, την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ θεωρείται ότι είναι πλέον πιο πιθανό να προχωρήσει σε μέτρα χωρίς προηγούμενο εναντίον της Βαρσοβίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ζητήσει από τα κράτη της ΕΕ να εξετάσουν την κατάσταση στην Πολωνία ξανά σε επίπεδο συμβουλίου υπουργών την 25η Σεπτεμβρίου.
Στο συμβούλιο αυτό δεν αναμένεται να ενεργοποιηθεί μια διαδικασία κυρώσεων βάσει του Άρθρου 7 αλλά είναι σαφές ότι θα γίνει μια πρώτη αρχή με την «καταδίκη» της χώρας που τολμάει να είναι ανεξάρτητη.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου