Google+ To Φανάρι : ΙΚΑ: «Πληρώστε για το λάθος μας»

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

ΙΚΑ: «Πληρώστε για το λάθος μας»

Ζητά από γονείς που έχασαν τον γιο τους να επιστρέψουν 14.500 € που είχαν λάβει «εκ παραδρομής» ως επίδομα παραπληγίας
Τα... ρέστα ζητάει το ΙΚΑ Ηρακλείου Κρήτης από δύο χαροκαμένους γονείς, οι οποίοι πέρυσι έχασαν τον γιο τους, για ένα λάθος που οφείλεται στην ίδια την υπηρεσία....
Ειδικότερα, καλεί τους γονείς να επιστρέψουν το ποσό των 14.500 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο επίδομα τετραπληγικών/παραπληγικών που λάμβανε ο γιος τους. Οι γονείς, οι οποίοι έχουν βυθιστεί στη θλίψη μετά τον χαμό του παιδιού τους, καλούνται να αντιμετωπίσουν και τον παραλογισμό του κράτους, που ουσιαστικά τους ζητά να πληρώσουν χωρίς να φταίνε.
Ο νεαρός (Σπύρος Κατσάφαρος), από τις Πατέλες Ηρακλείου, έφυγε από τη ζωή στις 2 Φεβρουαρίου του 2016, ενώ τα προηγούμενα χρόνια λάμβανε εξωιδρυματικό επίδομα που χορηγείται σε τετραπληγικούς και παραπληγικούς. Στα μέσα του περασμένου Αυγούστου κοινοποιήθηκε στους γονείς του από το ΙΚΑ Ηρακλείου έγγραφο με το οποίο τους ζητείται να επιστρέψουν το ποσό των 14.500 ευρώ. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο, «εκ παραδρομής, κατά την αναγγελία της σύνταξής του στη μηχανοργάνωση, εδόθη εξωιδρυματικό επίδομα με ποσό ίσο με το 20πλάσιο, αντί του ορθού 10πλάσιου, ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, όπως ισχύει κάθε φορά».

Αν και η υπηρεσία παραδέχεται το λάθος της, υποστηρίζει ότι είναι νόμιμη η απαίτηση επιστροφής των χρημάτων, παρά το γεγονός ότι δεν ευθύνεται ο δικαιούχος. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «η απαίτηση είναι νόμιμη, καθώς, σύμφωνα με το άρθρο 103 του νόμου 4387/2016, κάθε παροχή που έχει καταβληθεί από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αχρεώστητα επιστρέφεται ανεξαρτήτως υπαιτιότητας του λαβόντος και αναζητείται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ». Σημειώνεται ότι οι γονείς του άτυχου Σπύρου βρίσκονται στα όρια της ανέχειας και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην παράλογη απαίτηση του ΙΚΑ Ηρακλείου.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου