Google+ To Φανάρι : Κίνα: το νοσοκομείο της μεγάλης σφαγής

Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Κίνα: το νοσοκομείο της μεγάλης σφαγής

Επιμέλεια: Ξενοφώντας Ερμείδης
Το 2006 τα Κινεζικά μέσα ενημέρωσης παρουσίαζαν με καμάρι τον  Δρ Shen Zhongyang , ο οποίος εργάζονταν στο Πρώτο Κεντρικό Νοσοκομείο της Tianjin. Ο Δρ Shen Zhongyang είχε πραγματοποιήσει περισσότερες από 1.600 μεταμοσχεύσεις ήπατος. ...
Το Πρώτο Κεντρικό Νοσοκομείο της Tianjin, όπου δημιουργήθηκε κέντρο μεταμοσχεύσεων, μετακόμισε πρόσφατα σε ένα νέο κτίριο που χρηματοδοτείται γενναία από τις τοπικές αρχές. 

Ο Zhongyang είχε κατοχυρώσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με τη δική του χειρουργική τεχνική για την μεταμόσχευση ήπατος. Στους επίσημους διαδικτυακούς τόπους τον αναφέρουν ως «μεγάλο καινοτόμο των μεταμοσχεύσεων» της Κίνας. 
Με τους διθυράμβους για τον χειρουργό και για τις ζωές που σώθηκαν από τον ίδιο, ο κινεζικός τύπος δεν έδωσε και μεγάλη σημασία στην πηγή των οργάνων που είχαν μεταμοσχευθεί. 
Από που ο κ. Shen έβρισκε τα μοσχεύματα;
Διότι σύμφωνα με τις επίσημες αρχές, μόνο τα όργανα των εκτελεσθέντων κρατουμένων χρησιμοποιούνται επισήμως για το σκοπό αυτό. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων πρέπει να αντιστοιχεί περίπου στον αριθμό των εκτελέσεων. 

Στην Tianjin, αυτό θα αντιστοιχούσε σε περίπου 40 μεταμοσχεύσεις το χρόνο. Αλλά στο Πρώτο Κεντρικό Νοσοκομείο της Tianjin, ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων είναι πάρα πολύ μεγαλύτερος. 
Τα επίσημα στοιχεία από το Κεντρικό Νοσοκομείο της Tianjin είναι δύσκολο να βρεθούν, αλλά εστιάζοντας στις πληροφορίες γύρω από την ιδιοκτησία, είναι σαφές ότι το νοσοκομείο (ένα από τα μεγαλύτερα και φημισμένα νοσοκομεία της χώρας), έχει την ισχυρή υποστήριξη των κινεζικών αρχών, και αποκτά  πολύ περισσότερα όργανα από όσα θα μπορούσαν να προέλθουν από εκτελεσθέντες κρατούμενους. 
Μετά από μελέτη των δραστηριοτήτων του νοσοκομείου βασισμένη σε δημόσια έγγραφα στα οποία είχε πρόσβαση η εφημερίδα Epoch Times, βρήκαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ώστε να υπάρξουν ισχυρές αμφιβολίες για την επίσημη εκδοχή της προσφοράς οργάνων στην Κίνα. 
Πολύ απλά, θεωρεί τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων δυσανάλογο. Αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα για την Κίνα διότι η συντριπτική πλειοψηφία των μεταμοσχευμένων οργάνων στο Πρώτο Κεντρικό Νοσοκομείο της Tianjin και κατ 'επέκταση σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, δεν θα μπορούσαν να προέλθουν από εκτελεσθέντες κρατούμενους. 

Μια τέτοια μεγάλη ποσότητα οργάνων δεν θα μπορούσε να προέλθει ούτε από εθελοντές δότες, δεδομένου ότι η εισαγωγή ενός προαιρετικού συστήματος δωρεάς οργάνων είναι πρόσφατο στην Κίνα και επίσης αυτό το σύστημα είναι ακόμα στο αρχικό του στάδιο. 
Ενα άλλο μεγάλο και απογοητευτικό ζήτημα είναι ότι οι κινεζικές αρχές δεν αναρωτήθηκαν από που στην πραγματικότητα προέρχονται αυτά τα όργανα; Ποια είναι η μυστική πηγή οργάνων; 
Το 2000 μάλιστα, ξαφνικά επέτρεψε την μεταμόσχευση οργάνων σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του Πρώτου Κεντρικού Νοσοκομείου της Tianjin το οποίο αποτέλεσε και το μοντέλο. 

Η ανέλιξη ενός χειρουργού 
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Shen Zhongyang, ήταν χειρουργός μεταμοσχεύσεων ήπατος, Η καριέρα του δεν θα μπορούσε να προχωρήσει παραπάνω, διότι η μεταμόσχευση οργάνων ήταν σχεδόν μηδενική στην Κίνα και ήταν επικίνδυνη εργασία. 
Οι πελάτες που επιθυμούσαν μεταμόσχευση ήταν λίγοι και πολύ περιορισμένες οι πηγές οργάνων. Τον Μάιο του 1994 πραγματοποιήθηκε στην Tianjin η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος, πείθοντας ένα εργάτη ο οποίος έπασχε 37 χρόνια από κίρρωση. Εκείνη την εποχή, τα μοσχεύματα δεν είχαν κανένα κόστος για τους δικαιούχους των οργάνων, κυρίως λόγω του χαμηλού ποσοστού επιτυχίας. 
Τα χρόνια πέρασαν χωρίς πολλές αλλαγές μέχρι την επιστροφή του Shen Zhongyang, το 1998, ο οποίος πήγε στην Ιαπωνία, όπου απέκτησε το διδακτορικό του στην ιατρική. 
Με την επιστροφή του, επένδυσε τα 100.000 γιουάν (13.500 ευρώ) για να δημιουργήσει μια μικρή μονάδα μεταμόσχευσης στο Κεντρικό Νοσοκομείο της Tianjin. 
Στην αρχή η πρόοδος ήταν μικρή. Μέχρι το τέλος του 1998, η μονάδα μεταμόσχευσης είχε κάνει επτά μεταμοσχεύσεις ήπατος. Το 1999, έκαναν είκοσι τέσσερις. Το 2000, τα πράγματα άλλαξαν γρήγορα, σαν να εμφανίστηκε μια νέα πηγή των οργάνων ξαφνικά. 
Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, ο Shen Zhongyang έχει στην ιδιοκτησία του μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις μεταμόσχευσης οργάνων στην Κίνα. 
Στο νοσοκομείο της Tianjin, ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων άρχισε να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς: 209 μεταμοσχεύσεις ήπατος έως τον Ιανουάριο του 2002 και ένα γενικό σύνολο 1.000 μεταμοσχεύσεων στο τέλος του 2003, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Enorth NetNews Tianjin. 
Η επιτυχία του Πρώτου Κεντρικού νοσοκομείου στην Tianjin αντανακλά όλο το κινεζικό σύστημα της μεταμόσχευσης οργάνων: την έλλειψη διαφάνειας, και διασυνδέσεις στα παρασκήνια με τον παραστρατιωτικό τομέα, πηγές των οργάνων που παραμένουν ανεξήγητες, γρήγορη λήψη (γεγονός που υποδηλώνει την ύπαρξη μιας ομάδας δωρητών έτοιμη ανά πάσα στιγμή), και μια χειρουργική τεχνική για την αφαίρεση οργάνων από ζώντες δότες ή σχεδόν ζωντανούς. 

Η επέκταση 
Το σημαντικό γεγονός της επέκτασης του Πρώτου Κεντρικό Νοσοκομείο της Tianjin, στηρίχτηκε στην ένδειξη  εμπιστοσύνης για άφθονη και συνεχή προσφορά  οργάνων, η επένδυση 130 εκατομμυρίων γουάν (17,5 εκατομμύρια ευρώ), πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2003 από το Γραφείο δημόσιας υγείας της Tianjin. 
Αυτά τα χρήματα προορίζονταν για την κατασκευή ενός 17 ορόφων κτηρίου μεταμοσχεύσεων (συμπεριλαμβανομένου του ισογείου και δύο υπογείων). Το ονόμασαν κέντρο μεταμοσχεύσεων οργάνων, και ήταν κτήριο 500 κρεβατιών και 36.000 τετραγωνικών μέτρων, επρόκειτο να γίνει, σύμφωνα με το Enorth NetNews, ένα «καθολικό κέντρο μεταμοσχεύσεων και θα ήταν σε θέση να εκτελέσουν μεταμοσχεύσεις ήπατος, νεφρού, παγκρέατος, οστών, δέρματος, μαλλιών, βλαστικών κυττάρων, καρδιάς, πνευμόνων, και κερατοειδούς. 
Το 2004, ενώ το Κέντρο Μεταμόσχευσης χτιζόταν για να καλύψει τη ζήτηση μεταμοσχεύσεων ο Shen Zhongyang άνοιξε πέντε καταστήματα στην Tianjin, το Πεκίνο και Shandong. 
Σε επίσημα έγγραφα, η ομάδα ισχυρίζεται πως μπορεί να εκτελέσει τον μεγαλύτερο αριθμό μεταμοσχεύσεων ήπατος στον κόσμο και επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό μεταμοσχεύσεων νεφρού στην Κίνα. 
Το υποκατάστημα του Πεκίνου ήταν στο Γενικό Νοσοκομείο της Λαϊκής Ένοπλης Αστυνομίας, μιας παραστρατιωτικής αστυνομικής δύναμης που διαθέτει το ισχυρό Κομμουνιστικό Κόμμα με πάνω από ένα εκατομμύριο παρακρατικούς. Ο Shen Zhongyang κατείχε τη θέση του διευθυντή του τμήματος μεταμοσχεύσεων. 

Ένα νοσοκομείο με ιστορία 
Ο δημοσιογράφος Ethan Gutmann δημοσίευσε το 2014 το βιβλίο «Η Σφαγή» τεκμηριώνοντας την μαζική δολοφονία των ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ για τα όργανά τους, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί στις κινέζικες φυλακές ως κρατούμενοι συνείδησης Στο βιβλίο τα στοιχεία και ο ρόλος του νοσοκομείου δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης για την σφαγή ειδικά των οπαδών του Φάλουν Γκονγκ. 
Αυτά που συμβαίνουν στο νοσοκομείο ανάγκασαν τους εκπροσώπους της Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων ( Διεθνούς Εταιρείας για τη μεταμόσχευση οργάνων) να αποστείλουν δριμεία επιστολή που γράφτηκε στις αρχές του 2014, κατηγορώντας την Κίνα πως καταστρατηγεί τις πρόσφατες υποσχέσεις της πως θα  σταματήσει τη χρήση οργάνων από εκτελεσθέντες κρατούμενους. 
«Η μονάδα της Tianjin συνεχίζει να προσκαλεί διεθνείς ασθενείς που αναζητούν μεταμοσχεύσεις οργάνων», δήλωσε ένας από τους υπογράφοντες το γράμμα της Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων. 
«Η καταχρηστική εκμετάλλευση αυτών των ενεργειών από  τους επαγγελματίες της υγείας και η ευρεία σύμπραξη με σκοπό το κέρδος είναι απαράδεκτες. "Αυτή η εμπορική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας από την ιστοσελίδα του νοσοκομείου στοχεύει δημόσια πλούσιους πελάτες με μπόνους πολύ σπάνιο προϊόν: διαθέσιμα γρήγορα και φρέσκα ανθρώπινα όργανα, χωρίς να κάνει και πολλές ερωτήσεις. 
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γεγονός ότι ένα τόσο μεγάλο και σύγχρονο κέντρο χτίστηκε και εξοπλίστηκε με προσωπικό, εξοπλισμό, και λειτουργεί με μεγάλη άνεση για σχεδόν μια δεκαετία, ενώ η Κίνα δεν είχε ουσιαστικά κανένα εθελοντικό σύστημα δωρεάς , οδηγεί σε τρομακτικά συμπεράσματα. 
«Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια απόλυτη πεποίθηση ότι θα βρουν δότες για να παρέχουν αυτά τα όργανα,» δήλωσε η Maria Fiatarone Singh, καθηγήτριας ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Γιατρών κατά της καταναγκαστικής συγκομιδής οργάνων (DAFOH). 
Η οργάνωση (DAFOH) αγωνίζεται να μάθει για τις μεταμοσχεύσεις και τις άλλες δραστηριότητες στην Κίνα, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου