Google+ To Φανάρι : Τεράστιας σημασίας επιστημονική παραδοχή για την καταγωγή των Έλληνων - Τέλος στα ψέμματα

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Τεράστιας σημασίας επιστημονική παραδοχή για την καταγωγή των Έλληνων - Τέλος στα ψέμματα

Νέα βροντερή απάντηση σε όσους «παπαγαλίζουν την θεωρία του Φαλμεράυερ «περί της καταγωγής των σημερινών Ελλήνων» που γράφτηκαν στη δεκαετία του 1830, η οποία αναφέρει πως οι Έλληνες της νεότερης εποχής δεν κατάγονται από τους αρχαίους Έλληνες,...
αλλά προέρχονται από Σλάβους που εισέβαλαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο του Μεσαίωνα και Αλβανούς που εξαπλώθηκαν κατά τον ύστερο Μεσαίωνα και τους νεότερους χρόνους .
Σύμφωνα με  τα κυριότερα ευρήματα μιας νέας πρωτοποριακής έρευνας Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, οι Μινωίτες και οι Μυκηναίοι είχαν μεγάλες γενετικές συγγένειες μεταξύ τους, ενώ οι σημερινοί Έλληνες είναι γενετικά παρόμοιοι με αυτούς.
Οι επιστήμονες για πρώτη φορά ανέλυσαν το αρχαίο DNA Μυκηναίων και Μινωιτών και το συνέκριναν με άλλους πληθυσμούς και με τους σύγχρονους Έλληνες.
Τονίζουν πως οι Μινωίτες  είχαν βαθιές ρίζες στο Αιγαίο και δεν προέρχονταν από κάποιον άλλο μακρινό εξελιγμένο πολιτισμό εκτός αιγαιακού χώρου.
Όσον αφορά τους σημερινούς Έλληνες, η έρευνα δείχνει ότι είναι γενετικά παρόμοιοι με τους Μυκηναίους άρα σε κάποιο βαθμό και με τους Μινωϊτες
«Το κύριο συμπέρασμα από την μελέτη μας», υπογραμμίζει ο Δρ. Ιωσήφ Λαζαρίδης, πρώτος συγγραφέας της μελέτης, «είναι πως η πληθυσμιακή ιστορία της Ελλάδας έχει χαρακτηριστικά σημαντικής γενετικής συνέχειας, αλλά όχι πλήρους απομόνωσης».
Απορρίπτεται δε η υπόθεση ότι οι πολιτισμοί του Αιγαίου δημιουργήθηκαν από μετανάστες που προέρχονταν από πολιτισμούς Μέσης Ανατολής ή Αφρικής!
«Οι Έλληνες δεν αναδύθηκαν πλήρως σχηματισμένοι από τα βάθη της προϊστορίας, αλλά στην πραγματικότητα ήσαν πάντα ένας λαός στη διαδικασία του γίγνεσθαι, ένα 'έργο σε εξέλιξη', καθώς μεταναστευτικά στρώματα δια μέσου των εποχών έρχονταν να προστεθούν, αλλά ποτέ δεν έσβησαν την γενετική κληρονομιά των πληθυσμών της Εποχής του Χαλκού», πρόσθεσε.
Εν ολίγοις ο Ελληνισμός έχει γενετική συνέχεια από τα αρχαία χρόνια και μάλιστα συμπληρώνουμε εμείς από τα πανάρχαια χρόνια, καθώς η πραγματική ιστορία πάει δεκάδες χιλιάδες χρόνια πίσω!
Η καινούρια μελέτη δεν πρεσβεύει την απόλυτη αλήθεια ούτε επιλύει όλα τα μυστήρια του παρελθόντος αλλά παρέχει σημαντικές απαντήσεις. Απορρίπτει για πρώτη φορά την θεωρία πως οι Μυκηναίοι και οι μετέπειτα αρχαίοι Έλληνες εξαλείφθησαν κατά τον Μεσαίωνα.
Στην μελέτη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, συμμετείχαν κορυφαίοι ξένοι επιστήμονες, όπως ο εξελικτικός γενετιστής Ντέηβιντ Ράιχ του Χάρβαρντ και ο Γιοχάνε Κράουζε, διευθυντής του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Μελέτη της Ανθρώπινης Ιστορίας στην Ιένα της Γερμανίας.
Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν επίσης οι Γιάννης Σταματογιαννόπουλος και Δήμητρα Λοτάκη (Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον), Γιάννης Μανιάτης (Εργαστήριο Αρχαιομετρίας «Δημόκριτου»), Μανώλης Μιχαλοδημητράκης (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης), Γιώργος Κορρές (Τμήμα Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών) και οι αρχαιολόγοι Γιάννης Τζεδάκης, Αντώνης Βασιλάκης, Αναστασία Παπαθανασίου και Ελένη Κονσολάκη-Γιαννοπούλου.

 Κίμωνας Χαραλάμπους

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου