Google+ To Φανάρι : Δείτε τι σχεδιάζουν για την υγεία των πολιτών - Αντιδρούν οι γιατροί: «Ολόκληρο το σύστημα θα καταρρεύσει»

Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Δείτε τι σχεδιάζουν για την υγεία των πολιτών - Αντιδρούν οι γιατροί: «Ολόκληρο το σύστημα θα καταρρεύσει»

Ξεκινάει η λειτουργία των 239 Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ)
Στο νομοσχέδιο-σκούπα που είχε κατατεθεί για την Υγεία περιελάμβανε και την περίφημη οργάνωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ)....

Ο υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός, αναφέρει ότι θα υπάρχει οικογενειακός γιατρός ανά 2000 πολίτες και ομάδα υγείας σε κάθε γειτονιά, ενώ θα δημιουργηθούν σε πόλεις και 250 τοπικές μονάδες, που θα καλύπτουν το 30% του αστικού πληθυσμού.
Οι ΤΟΜΥ, βάσει του σχεδιασμού, θα τριπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια, και θα στελεχωθούν από περίπου 3.000 οικογενειακούς γιατρούς (γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι) καθώς και από άλλους επαγγελματίες υγείας (νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, επισκέπτες υγείας).
Η δαπάνη για τη λειτουργία τους θα ξεπεράσει συνολικά τα 300 εκατ. ευρώ....
Φυσικά, σε αυτό το προσωπικό θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και λοιπούς υπαλλήλους που θα βοηθούν διοικητικά στα ραντεβού και λοιπές εργασίες που θα πρέπει να διεκπεραιώνονται. Μιλάμε δηλαδή για νέες προσλήψεις σε ένα ιδιαίτερα νευραλγικό τομέα. Μέγα ερώτημα παραμένει πόσοι έμπειροι γιατροί θα στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ (δείτε παρακάτω την απάντηση του κ. Ευάγγελου Φραγκούλη).
Το νομοσχέδιο παρά τις αντιδράσεις των γιατρών πέρασε και καθιερώνεται πλέον ο οικογενειακός γιατρός-υπερήρωας ανά 2.000 κατοίκους! Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής, οι πολίτες πλέον θα είναι υποχρεωμένοι να εγγράφονται στον οικογενειακό γιατρό των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ). Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους είναι να δημιουργηθούν οι πρώτες 240 ΤΟΜΥ σε 75 αστικά κέντρα.
Το νέο αυτό σύστημα προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις, γιατί όπως επισημαίνεται θα δημιουργήσει εμπόδια στην ελεύθερη πρόσβαση ασθενών σε ειδικούς γιατρούς και τα νοσοκομεία.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εξέφρασε την αντίθεση του με τις διατάξεις του Νομοσχεδίου «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και άλλες διατάξεις». O πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ανέφερε ότι το Σχέδιο Νόμου βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση από τις διαχρονικές και πάγιες θέσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.
Ο ΠΙΣ θεωρεί επίσης αναγκαία τη στελέχωση των δημόσιων δομών με ιατρούς βασικών ειδικοτήτων και λοιπό προσωπικό, τη λειτουργία Αστικών Κέντρων Υγείας, τα οποία θα έχουν όλες τις ειδικότητες και θα εφημερεύον σε 24ωρη βάση, καθώς και τη δημιουργία ανεξάρτητων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία από περιστατικά Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να επιτρέψουν στους νοσοκομειακούς ιατρούς, ο αριθμός των οποίων είναι αρκετά μειωμένος, να παρέχουν υπηρεσίες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης.
Ο κ. Βλασταράκος υπογράμμισε, ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι η βάση του συστήματος υγείας και εάν δεν «χτιστεί» σε στέρεα βάση, ολόκληρο το σύστημα θα καταρρεύσει.
Ο κ. Ευάγγελος Φραγκούλης, Γ.Γ. Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής, Αν. Αρχίατρος ΕΔΟΕΑΠ, απαντά στο ερώτημα αν θα βρεθούν οι γιατροί που χρειάζονται για τη στελέχωση των ΤοΜΥ...αποκλειστικής απασχόλησης, ικανό για να προσελκύσει γιατρούς και ποιους γιατρούς.
«Σχεδόν κανείς γιατρός που έχει ήδη κάνει την επένδυση του και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο δεν θα μπει στη διαδικασία να σκεφτεί να κλείσει το ιατρείο του και να κυνηγήσει μια θέση σε ΤοΜΥ, με αβέβαιο μέλλον, ορίζοντα 2+2 ετών και χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ… Συνεπώς μόνο νέοι γιατροί, που μόλις τέλειωσαν την ειδικότητα θα το σκεφτούν και ίσως κάποιοι στα όρια της συνταξιοδότησης. Πόσοι θα ήθελαν για οικογενειακό τους γιατρό, έναν παντελώς άπειρο γιατρό ή έναν κουρασμένο γιατρό στα πρόθυρα σύνταξης… Επίσης το κίνητρο του μισθού Επιμελητή Α’ δεν δύναται να ανασχέσει τη φυγή γιατρών στο εξωτερικό, καθώς αν κάποιος έχει τη μετανάστευση στις επιλογές του, βρίσκει εκεί πολλαπλάσιους μισθούς, από 5000 έως και 10.000 το μήνα…».

Ο τομέας υγείας της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής Αχαΐας της ΝΔ σε ανακοίνωση του σχετικά με το προς ψήφιση νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καλεί άμεσα την Κυβέρνηση να αποσύρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο-ανέκδοτο.
Η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής: «Προσθέτουν νέες κρατικές δομές σοβιετικού τύπουκατασπαταλώντας πολύτιμους πόρους ΕΣΠΑ, με μοναδικό σκοπό όχι την κάλυψη υγείας των πολιτών αλλά την πρόσληψη 3000 νέων κρατικών υπαλλήλων. Ένα σύστημα πανάκριβο (400 εκ. το χρόνο που δεν υπάρχουν) που θα "προσφέρει" ανύπαρκτες υπηρεσίες υγείας και θα μας βάλει να ζήσουμε και πάλι στιγμές από το παρελθόν με ουρές και απίστευτη ταλαιπωρία!!!
Η Νέα Δημοκρατία αμέσως μόλις γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει αυτόν τον νόμο. Ανέκδοτο διότι προσβλέπει σε ένα σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας μόνιμο και εθνικής εμβέλειας με σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με την επιλογή του γιατρού να ανήκει στον πολίτη που επιτέλους τόσα πληρώνει για περίθαλψη.
Η Νέα Δημοκρατία με την υγεία των πολιτών δεν αστειεύεται».

Με βάση το νομοσχέδιο, όμως α) ποια είναι τα καθήκοντα του οικογενειακού γιατρού και β) Πώς θα γίνεται η πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας;
Α) Κάθε οικογενειακός γιατρός έχει την ευθύνη 2.000 εγγεγραμμένων ενηλίκων και κάθε οικογενειακός παιδίατρος την ευθύνη 1.500 παιδιών. Αναλαμβάνει την παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας των εγγεγραμμένων πολιτών, τη διάγνωση, την επίλυση προβλημάτων υγείας με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, τη συμπλήρωση και τακτική ενημέρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας των ασθενών του, καθώς και την παραπομπή των πολιτών σε εξειδικευμένη φροντίδα (κέντρο υγείας, νοσοκομείο, ειδικό γιατρό) όταν αυτή απαιτείται. Στις περιοχές που δεν καλύπτονται από ΤΟΜΥ, ρόλο οικογενειακού γιατρού μπορεί να αναλάβει και ιδιώτης γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θα δέχεται τους πολίτες στο ιατρείο του.
Β) Ο πολίτης εγγράφεται υποχρεωτικά στην ΤΟΜΥ και στον οικογενειακό γιατρό. «Μετεγγραφή» από έναν οικογενειακό γιατρό σε άλλο επιτρέπεται μία φορά κατ’ έτος, όταν πρόκειται για την ίδια περιοχή, και δύο φορές όταν πρόκειται για διαφορετική περιοχή. Απευθύνεται στον οικογενειακό γιατρό και στην ΤΟΜΥ για κάποιο πρόβλημα υγείας που μπορεί να παρουσιάσει, καθώς και για προληπτικό έλεγχο. Σε περίπτωση ενός έκτακτου προβλήματος υγείας (π.χ. οξύς πόνος), έχει την ευχέρεια να απευθυνθεί είτε στον οικογενειακό γιατρό είτε απευθείας στο κέντρο υγείας ή στο νοσοκομείο. Με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά, η πρόσβαση σε κέντρο υγείας και νοσοκομεία γίνεται κατόπιν παραπομπής από τον οικογενειακό γιατρό. Πάντως, τους χρόνιους πάσχοντες θα εξακολουθούν να παρακολουθούν οι θεράποντες ιατροί τους, κατόπιν ενημέρωσης και του οικογενειακού γιατρού, ενώ το ίδιο θα ισχύει και σε άλλες «ευαίσθητες» περιπτώσεις (π.χ. γυναικολογικός έλεγχος).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου