Ένα μέλλον βιομετρικού αναγνωριστικού για όλα τα ταξίδια είναι μια ανάσα μακριά και… κολλημένο στο πρόσωπο!
Σε διεθνές επίπεδο, τα γεγονότα δείχνουν επιτάχυνση του σχεδίου χρήσης βιομετρικής αναγνώρισης με διάφορους τρόπους.....
Στις 19 Μαΐου ένα νέο πρόγραμμα ξεκίνησε από την Delta Airlines στο Minneapolis-St. Το αεροδρόμιο Paul θα έχει αυτοματοποιημένα περίπτερα αποσκευών για «πελάτες προτεραιότητας» που θα σαρώσουν πρώτα το διαβατήριο και, στη συνέχεια, το πρόσωπό τους για να ταιριάξουν την ταυτότητα με τις ελεγμένες αποσκευές. Προωθήθηκε ως «πιλοτικό πρόγραμμα» που ξεκίνησε η Delta. Αυτό το πρόγραμμα εισήλθε τώρα στη φάση 2 στο εθνικό αεροδρόμιο του Reagan με βιομετρικές κάρτες επιβίβασης για τα μέλη ανταμοιβής.
Η JetBlue δήλωσε ότι θα «δοκιμάσει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και δακτυλικών αποτυπωμάτων σε δύο αεροδρόμια των ΗΠΑ για να αντικαταστήσει τις κάρτες επιβίβασης, για αύξηση της ασφάλειας και διευκόλυνση της διέλευσης από τα αεροδρόμια».
Η CBP ανακοίνωσε στις 15 Ιουνίου ότι θα ενσωματώσει κυβερνητικές βάσεις δεδομένων με ιδιωτική εταιρεία για την επιτάχυνση της βιομετρικής επεξεργασίας.
Επιπλέον, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι η βιομετρική ταυτότητα θα είναι τυποχρεωτική για ταξίδια στο εξωτερικό, λέγοντας ότι «ο μόνος τρόπος για κάποιον να εξασφαλίσει ότι δεν υπόκειται στη συλλογή βιομετρικών πληροφοριών όταν ταξιδεύει σε διεθνές επίπεδο είναι να αποφύγει το ταξίδι. “Απλά.. μείνετε στο σπίτι!”
Βέβαια, οι περισσότεροι άνθρωποι μάλλον δεν μπορούν να αντέξουν πλέον οικονομικά τα αεροπορικά ταξίδια, ωστόσο, όπως κάθε μέθοδος αυξητικού ελέγχου, δεν σταματά εκεί απ’ όπου αρχίζει. Η… ενδιαφέρουσα διαδρομή είναι πιο κάτω!
Το BBC αναφέρει σχετικά με το πώς η αναγνώριση του προσώπου θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα εισιτήρια τρένων: Ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει την ανάγκη για εισιτήρια σε τρένα εξετάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το παρακάτω βίντεο καλύπτει πρόσθετες λεπτομέρειες του σχεδίου που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις το 2020.
Φυσικά οι μετακινήσεις ταξιδιωτών δεν ήταν ποτέ ο τελικός προορισμός. Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων έχει ήδη εξαπλωθεί σε δημόσιους χώρους συλλογής δεδομένων, κυρίως για στοχοθετημένη διαφήμιση, αλλά και για τον καθορισμό των πολιτικών απόψεων. Η Ρωσία έχει ένα πιλοτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μόσχα, όπου οι 150.000 κάμερες CCTV της είναι εξοπλισμένες με νέα τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου που μπορεί να διαβάσει ακόμη και τα συναισθήματα σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός συστήματος αστυνόμευσης πριν από την εγκληματικότητα.
Αναγνώριση προσώπων σε σιδηροδρομικό σταθμό του Βερολίνου
Έπεσε και το τελευταίο κάστρο, η Γερμανία. Οι Γερμανοί που θεωρούνται πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τώρα θα έχουν τις πρώτες κάμερες αναγνώρισης προσώπου στον σταθμό του Βερολίνου, τις οποίες δοκιμάζει η γερμανική αστυνομία.
Η γερμανική αστυνομία εγκατέστησε σήμερα τις πρώτες κάμερες με δυνατότητα αναγνώρισης και ταυτοποίησης προσώπων στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βερολίνου, δοκιμάζοντας τη νέα τεχνολογία η οποία “θα μπορούσε να συμβάλλει στον εντοπισμό και τη σύλληψη υπόπτων για εγκληματικές ή τρομοκρατικές ενέργειες”, λένε οι Γερμανικές αρχές, που κάθε φορά που γίνεται επίθεση δηλώνουν ότι γνώριζαν τους “τρομοκράτες”, αλλά… δεν έκαναν κάτι.
Το πιλοτικό πρόγραμμα που θα διαρκέσει 6 μήνες. Και μετά…
Βλέπετε, όταν το 1949 ο Όργουελ έγραφε το 1984, αυτό αφορούσε στο μέλλον. Τώρα το μέλλον είναι εδώ, σε κάποια θέματα είναι ήδη και παρελθόν, σε άλλα έχει κάπως καθυστερήσει, γι’ αυτό… και βιάζονται!
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου