Google+ To Φανάρι : Προειδοποίηση-«casus belli» της Αθήνας στην Άγκυρα: «Εχθρική ενέργεια αν εμποδίσετε την γεώτρηση της TOTAL»

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Προειδοποίηση-«casus belli» της Αθήνας στην Άγκυρα: «Εχθρική ενέργεια αν εμποδίσετε την γεώτρηση της TOTAL»

Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Ξεκινούν την Τετάρτη οι γεωτρήσεις της TOTAL στο οικόπεδο 11 καθώς το πλοίο - γεωτρύπανο West Capella, που βρισκόταν χθες στα ανοιχτά της Κρήτης θα βρεθεί τότε στο τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ που βρίσκεται κοντά στο κοίτασμα Ζορ της Αιγύπτου. ...

Ήδη δια της διπλωματικής οδού το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει προειδοποιήσει ότι θα αποτελέσει εχθρική ενέργεια οποιαδήποτε κίνηση της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου αλλά και στο Αιγαίο και θέτει «casus belli» 
Όταν κατέρρευσαν οι ομιλίες για το κυπριακό ο Ν.Κοτζιάς πήρε τον λόγο και είπε ότι εύχεται «να... καθίσει φρόνιμα» η Τουρκία και να μην προκαλέσει κρίσεις είτε στην κυπριακή ΑΟΖ, με αφορμή τις συζητήσεις της γαλλικής TOTAL, είτε στο Αιγαίο, ούτως ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με την Ελλάδα μες στο καλοκαίρι. 
Βέβαια αυτό έφερε αναμνήσεις από το τελεσίγραφο του Αυγούστου του 1974, όταν και η Τουρκία προχώρησε στη δεύτερη εισβολή. 
Ο Τούρκος υπουργός είπε στις διαπραγματεύσεις στον κ. Κοτζιά ότι εάν δεν ολοκληρωθεί η Διάσκεψη με επιτυχία, «τότε το σκηνικό αλλάζει. Την άλλη εβδομάδα ξεκινούν οι γεωτρήσεις» στην κυπριακή ΑΟΖ. 
Ήταν μία καθαρή απειλή με συγκεκαλυμμένη διπλωματική ευγένεια αλλά η απάντηση του Ν.Κοτζιά ήταν εξίσου «ευγενική» και σαφέστατη 
Η κυπριακή κυβέρνηση έχει εκδώσει Navtex για τη γεώτρηση ενώ αναμένεται να εκδώσει και νέα με την οποία θα καθορίζεται η ζώνη ασφαλείας γύρω από το σημείο που θα στηθεί η εξέδρα γεώτρησης. Η παραβίαση της ζώνης ασφαλείας καθίσταται ποινικό αδίκημα. Τα δικαιώματα της γεώτρησης έχει η γαλλική εταιρεία Total και ήδη έχουν γίνει επαφές με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να συζητηθούν τα θέματα ασφάλειας. 
Το Οικόπεδο 11 δεν είναι μεταξύ αυτών που αμφισβητεί η Τουρκία, ωστόσο έχει εκφράσει την άποψη ότι έχουν δικαιώματα οι Τουρκοκύπριοι και δεν μπορεί να γίνουν «μονομερείς» ενέργειες από την Κυπριακή Δημοκρατία. 
Το ζήτημα είναι θα τολμήσει η Άγκυρα να προκαλέσει μια μείζονα κρίση; Είναι σαφές ότι το ζήτημα αφορά και τους Γάλλος αφού όπου ΤΟΤΑL σημαίνει και... Γαλλία

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου