Google+ To Φανάρι : Με διαταγή του εισαγγελέα δεσμεύονται οι λογαριασμοί και η ακίνητη περιουσία του Φώτη Μπόμπολα

Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Με διαταγή του εισαγγελέα δεσμεύονται οι λογαριασμοί και η ακίνητη περιουσία του Φώτη Μπόμπολα

Στο πλαίσιο της έρευνας για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή προέκυψαν αναντιστοιχίες ύψους περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ - Την εντολή για δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του Φώτη Μπόμπολα έδωσε το Κέντρο Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου
Τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων του επιχειρηματία Φώτη Μπόμπολα διέταξε ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Παναγιώτης Αθανασίου. ...
Η εντολή δόθηκε από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου καθώς στο πλαίσιο της έρευνας για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή, σύμφωνα με πληροφορίες προέκυψαν, για διάφορα έτη, αναντιστοιχίες ύψους περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, τα στοιχεία θα διαβιβαστούν από το ΚΕΦΟΜΕΠ στον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, ο οποίος θα τα αξιολογήσει και θα αποφασίσει αν θα ασκήσει διώξεις.

Πριν από λίγες μέρες ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για απιστία και ηθική αυτουργία στην πράξη σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος στελεχών τραπεζών και του επιχειρηματία Γιώργου Μπόμπολα για τα δάνεια του ομίλου ΠΗΓΑΣΟΣ. Η έρευνα έχει ανατεθεί στην ανακρίτρια διαφθοράς Βασιλική Μπράτη.

 protothema



Σε πλειστηριασμό κομμάτι-κομμάτι ο «Πήγασος» στις 26 Ιουλίου 

Τα δανειακά βάρη των εταιρειών θα μεταφερθούν στον αγοραστή
και γι’ αυτό οι τράπεζες επέλεξαν την πώληση του ομίλου κατά τμήματα


Ο κύβος ερρίφθη για το μέλλον της κάποτε πανίσχυρης εκδοτικής αυτοκρατορίας της οικογένειας Μπόμπολα. 

Οι τράπεζες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν στις 26 Ιουλίου δημόσιο πλειστηριασμό για την πώληση των εταιρειών που συνέθεταν τον όμιλο της Πήγασος Εκδοτική Α.Ε. Σε σχέση με την περίπτωση του ΔΟΛ, η βασική διαφορά του μοντέλου εκποίησης είναι ότι η Πήγασος θα πουληθεί τμηματικά. Στην περίπτωση του ΔΟΛ διαχωρίστηκαν τα ακίνητα από τα υπόλοιπα στοιχεία του ενεργητικού και έγιναν δύο πλειστηριασμοί. Επειδή η Πήγασος είναι εταιρεία συμμετοχών, υπάρχει δυνατότητα να βγουν σε πλειστηριασμό μία προς μία οι θυγατρικές εταιρείες, οι οποίες και συγκεντρώνουν όλες τις δραστηριότητες του ομίλου.


Οι τράπεζες κινήθηκαν γρήγορα και χωρίς χρονοτριβή σε διάστημα σχεδόν τριών εβδομάδων από το ξέσπασμα της κρίσης προσδιορίζοντας αμέσως τους πλειστηριασμούς για την Πήγασος. Η ταχύτητα των αποφάσεων αποδίδεται στην πρόθεσή τους να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν υψηλότερες τιμές, καθώς οι εταιρείες έχουν διακόψει τη λειτουργία τους και απαξιώνονται. Οσο παραμένουν ανενεργές υπάρχει κίνδυνος να χάσουν εντελώς την αξία τους. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του 13,09% του ΜEGA. Αν οι μέτοχοι Γ. Βαρδινογιάννης και Βαγγέλης Μαρινάκης αποφασίσουν να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου, τότε το 13,09% των μετοχών του Πήγασου που είναι δεσμευμένο θα υποστεί μεγάλη απομείωση (dilution) της αξίας του.


Να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις των εταιρειών στις οποίες συμμετέχει η Πήγασος θα πραγματοποιηθούν με τα δανειακά βάρη να μεταφέρονται στον πλειοδότη. Δηλαδή, ο αγοραστής του 50% της εκτυπωτικής Ιρις θα πρέπει να εξυπηρετεί τα δάνεια των περίπου 60 εκατ. που βαρύνουν την εταιρεία ή του 26,53% της Ευρώπη Α.Ε., ενώ θα έχει με τους συνεταίρους του υποχρέωση εξυπηρέτησης των 14 εκατ. που οφείλει στις τράπεζες η εταιρεία. Αυτός φαίνεται να είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο οι τράπεζες επέλεξαν την πώληση του ομίλου κατά τμήματα.

Πιθανόν βέβαια πίσω από την ταχύτητα των εξελίξεων για το μέλλον της Πήγασος να κρύβεται και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης να περάσουν σε φιλικά της συμφέροντα τα πιο δυναμικά τμήματα του ομίλου. Αλλωστε το «Εθνος» ήταν η βασική εφημερίδα που στήριζε σταθερά τις κυβερνητικές επιλογές.

Συγκεκριμένα, στις 26 Ιουλίου θα βγουν σε ξεχωριστές διαδικασίες πλειστηριασμού οι εξής εταιρείες:

■ Το 97,3% της Α.Ε. Μουσικών Εκδηλώσεων και Παραγωγών Άνωση που έκανε τις τηλεοπτικές παραγωγές
■ Το 100% της Pegasus Magazines Publications S.A. που εξέδιδε περιοδικά
■ Το 100% της Εκδόσεις ΕΘΝΟΣ Α.Ε. που εξέδιδε τις εφημερίδες «Εθνος» και «Ημερησία»
■ Το 100% της Πήγασος Ιnteractive που υποστήριζε τις δραστηριότητες του ομίλου στο Διαδίκτυο
■ Το 26,53% του πρακτορείου διανομής Τύπου ΕΥΡΩΠΗ Α.Ε.
■ Το 50% της εκτυπωτικής Ιρις
■ το 13,09% της Τηλέτυπος. Η αρχική συμμετοχή της Πήγασος ήταν 32,73% αλλά μετά την αιφνιδιαστική πώληση στον Ιβάν Σαββίδη το ποσοστό περιορίστηκε στο 13,09%, το οποίο δεν μεταβιβάστηκε καθώς ήταν δεσμευμένο από τις τράπεζες
■ Το 50% της ΝSP RADIO A.E. που έχει το ραδιόφωνο του ομίλου
■ Το 50% της Word of Mouth, υπεύθυνης διανομής κινηματογραφικών ταινιών
■ Το 33,3% της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος που εξέδιδε τον «Αγγελιοφόρο»
■ Το 20% της Αποστολή Α.Ε. Διανομών
■ Το 50% της Μέλλον Group A.E., της οποίας η επωνυμία φαντάζει ειρωνική με τις σημερινές συνθήκες.


Ουσιαστικά στις 26 Ιουλίου με τους πλειστηριασμούς θα παρακολουθήσουμε το χρονικό του προαναγγελθέντος θανάτου της Πήγασος. Οι τίτλοι τέλους είχαν πέσει πολύ νωρίτερα, καθώς επί πολλά χρόνια το ένα διαχειριστικό λάθος συσσωρευόταν πάνω στο άλλο, όπως άλλωστε και τα δάνεια που έγιναν βουνό. Η Πήγασος είχε ρεκόρ αρνητικών κεφαλαίων και χρωστούσε στις τράπεζες 161,9 εκατ. ευρώ, από τα οποία σε καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες ήταν τα 103,8 εκατ. σύμφωνα με τα στοιχεία Οκτωβρίου 2016.

Η δραματική οικονομική κατάσταση του εκδοτικού ομίλου επισημάνθηκε και από τους ορκωτούς ελεγκτές της Μοοre Stephens. Συγκεκριμένα, το 2016 οι ελεγκτές επισήμαναν στις οικονομικές καταστάσεις της Πήγασος ότι «γίνεται αναφορά για ανεπαρκή κεφάλαια κίνησης. Το γεγονός αυτό είναι ένδειξη ουσιώδους αβεβαιότητας και μπορεί να συνιστά αμφιβολίες για τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας και του ομίλου».

Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου