Google+ To Φανάρι : Λέσβος: Η ήπια μετασεισμική ακολουθία προβληματίζει τους επιστήμονες

Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Λέσβος: Η ήπια μετασεισμική ακολουθία προβληματίζει τους επιστήμονες

Ξαπλωμένη στο κρεβάτι της ήταν η 43χρονη που σκοτώθηκε στον σεισμό της Λέσβου
Τσελέντης: Μαθηματικά βέβαιος ένας μετασεισμός 5 Ρίχτερ - Χουλιάρας: Με 4 Ρίχτερ δεν εκτονώνεται η ενέργεια - Παπαζάχος: Παραείναι ήπια η ακολουθία - Λέκκας: Όσο πιο μεγάλοι οι μετασεισμοί, τόσο γρηγορότερα θα εκτονωθεί η κατάσταση - Η ενέργεια από τα 6,1 Ρίχτερ ίση με δύο ατομικές βόμβες, λέει τούρκος σεισμολόγος...

Η ήπια μετασεισμική ακολουθία μετά τα 6,1 Ρίχτερ που προκάλεσαν τον θάνατο μιας γυναίκας και σοβαρές ζημιές στην Λέσβο, προβληματίζει τους επιστήμονες που εκτιμούν ότι οι περίπου εκατό σεισμοί που έχουν καταγραφεί δεν αρκούν ώστε να εκτονωθεί η σεισμική ενέργεια του ρήγματος που έδωσε την δόνηση της Δευτέρας.

Αν και η σεισμική ακολουθία σε τέτοιους σεισμούς διαρκεί μήνες, καθηγητές σεισμολογίας επισημαίνουν ότι από τα 6,1 Ρίχτερ και έως αυτή τη στιγμή μόλις δύο δονήσεις έχουν καταγραφεί με μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ. Εν τούτοις, οι επιστήμονες αναμένουν τουλάχιστον έναν ισχυρό μετασεισμό, κοντά στο μέγεθος αυτού που θεωρείται κύριος, ώστε να επιβεβαιωθεί κατά το δυνατόν η ομαλή σεισμική ακολουθία.

Ο καθηγητής Άκης Τσελέντης δηλώνει πως είναι «μαθηματικά βέβαιος ένας μετασεισμός στα 5 Ρίχτερ», ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας πως «με μετασεισμούς 4 Ρίχτερ δεν εκτονώνεται η ενέργεια», ενώ ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Κώστας Παπαζάχος σχολιάζει πως «παραείναι ήπια» η μετασεισμική ακολουθία.

Ο καθηγητής Κώστας Μακρόπουλος χαρακτηριστικά ανέφερε πως βάσει της θεωρητικής αντιστοιχίας εκτόνωσης του κύριου σεισμού, εφόσον θεωρεί πως αυτός ήταν ο 6,1 Ρίχτερ, θα πρέπει να καταγραφούν 33 σεισμοί μεγέθους περί τα 5 Ρίχτερ, εκατοντάδες περί τα 4 Ρίχτερ και χιλιάδες μικρότεροι. Ο καθηγητής εξάλλου σημείωσε ότι δεν είναι απολύτως βέβαιο πως ο σεισμός της Δευτέρας ήταν ο κύριος, καθώς η περιοχή έχει δώσει στο παρελθόν αρκετές φορές μεγαλύτερου μεγέθους δονήσεις.


Όλοι εξάλλου επισημαίνουν πως ακόμα είναι πολύ νωρίς για να χαρακτηρισθεί το φαινόμενο με βεβαιότητα και πως περιμένουν να παρέλθει τουλάχιστον το όριο των 48 ωρών για να βεβαιωθούν ότι ο χθεσινός σεισμός των 6.1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος.

Ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος -περίπου στα 8 χιλιόμετρα, σύμφωνα με όσα είπε στο protothema.gr ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και αυτό συνέτεινε στο να προκληθούν ζημιές στην επιφάνεια. Ο σεισμός προκλήθηκε από ένα γνωστό ρήγμα νότια της Λέσβου, το οποίο έχει μήκος περίπου 40 χιλιομέτρων και το οποίο δεν έχει χαρτογραφηθεί πλήρως - άρα η «συμπεριφορά» του δεν μπορεί να προβλεφθεί. Σύμφωνα με τον καθηγητή, ένας σεισμός της τάξης των 6,1 Ρίχτερ μπορεί να ακολουθηθεί από μετασεισμό έως και 5,6- 5,7 Ρίχτερ, χωρίς όμως, αυτό να είναι υποχρεωτικό, αφού η σεισμική ενέργεια μπορεί να εκτονωθεί με περισσότερους, μικρότερους σε μέγεθος μετασεισμούς. «Θα έχουμε μια πλούσια σεισμική ακολουθία στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και σεισμοί της τάξης των 5.5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ άρα δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει αυτή η εξέλιξη (αφού) όσο πιο μεγάλους μετασεισμούς έχουμε τόσο πιο γρήγορα θα εκτονωθεί η κατάσταση», σημειώνει ο κ. Λέκκας που αναφέρει πως οι επιστήμονες έχουν σαν ταυτόχρονη αποστολή τους και την έρευνα της επίδρασης των σεισμικών εκδηλώσεων στην περιοχή που επλήγη περισσότερο.








Παπαζάχος: Παραείναι ήπια η μετασεισμική ακολουθία
Την εκτίμηση ότι η μετασεισμική ακολουθία που παρατηρείται μετά τον σεισμό στη Λέσβο που σύμφωνα με τον ίδιο είναι πλέον της τάξης των 6,3 Ρίχτερ, διατύπωσε το πρωί της Δευτέρας ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

«Μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει μετασεισμό μέχρι 4,9 Ρίχτερ, θα περιμέναμε κάτι ισχυρότερο. Μετασεισμοί 5,5 Ρίχτερ είναι αναμενόμενοι για μιας τέτοιας τάξης σεισμό» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο κ. Παπαζάχος.

«Σίγουρα θα υπάρξει τέτοιος μετασεισμός, είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε κάτι διαφορετικό» πρόσθεσε ο καθηγητής σεισμολογίας υπενθυμίζοντας ότι στον σεισμό του 1845 που χτύπησε την ίδια περιοχή στις 11 Οκτωβρίου εκείνου του έτους οι ισχυροί μετασεισμοί έγιναν 12-13-23 Οκτωβρίου.

Όπως είπε ο κ. Παπαζάχος ένας τέτοιος σεισμός θα έχει πάνω από 50 μετασεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ εξηγώντας ότι η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει για άλλους 5 μήνες.



«Η μεγάλη ένταση θα είναι την πρώτη εβδομάδα αλλά για μήνες μετά θα γίνονται αισθητοί μετασεισμοί» συμπλήρωσε ο σεισμολόγος. «Δεν είναι ένα φαινόμενο που σημειώθηκε τη Δευτέρα και τελειώνει την Παρασκευή» πρόσθεσε. Όσον αφορά το ρήγμα αυτό παραδέχθηκε ότι με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δεν ήταν καθόλου γνωστό στους επιστήμονες να και το ότι η ζώνη αυτή δίνει ισχυρούς σεισμούς «είναι πολύ καλά γνωστό».

Η Μυτιλήνη εξήγησε ο κ. Παπαζάχος απειλείται από 4 ρήγματα, στα βόρεια, τα δυτικά, πάνω στο νησί και τα νότια. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέου μεγαλύτερου σεισμού ο κ. Παπαζάχος απάντησε ότι «όσο περνάει ο καιρός γενικά μειώνεται η πιθανότητα αλλά υπάρχουν παραδείγματα περί του αντιθέτου όπως στην Κεφαλονιά και την Ιταλία».

Εξηγώντας, τέλος, γιατί είχε ζημιές το χωριό Βρίσα είπε ότι και το 1845 είχαν πάλι ζημιές στο ίδιο χωριό και είχε και τότε μια νεκρή. «Υπάρχουν γεωλογικές συνθήκες σε ένα τμήμα του χωριού που ενισχύουν τις σεισμικές κινήσεις» κατέληξε ο καθηγητής σεισμολογίας.



Άκης Τσελέντης: Μαθηματικά βέβαιο ότι θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς, ίσως πάνω από 5 Ρίχτερ

Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς, ίσως πάνω από 5 Ρίχτερ, στην περιοχή της Λέσβου που χτυπήθηκε από τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ το μεσημέρι της Δευτέρας, επισημαίνει με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.

Η μετασεισμική ακολουθία φαίνεται μάλλον φυσιολογική, γράφει ο καθηγητής και τονίζει: «Θέλω μερικούς ακόμα μετασεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ για να ησυχάσω». Παράλληλα, ο κύριος Τσελέντης αναφέρει ρητά πως ο κίνδυνος δεν έχει περάσει, καθώς οι ισχυροί μετασεισμοί στα ήδη ταλαιπωρημένα κτήρια της περιοχής που επλήγη, μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα.

Εν τούτοις, ο καθηγητής εκτιμά πως η περιοχή δεν κινδυνεύει από σημαντικό τσουνάμι και άρα δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για όσους την ώρα ενός σεισμού μπορεί να βρίσκονται στην παραλία.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη στο facebook:
Επειδή ταλαιπωρούμε τις τελευταίες ημέρες με μια μόλυνση του αναπνευστηκου και δε θα μπορώ να έχω την συμβολή που θα επιθυμούσα στην ενημέρωση του κόσμου θα ήθελα, σχετικά με το φονικό σεισμό που έγινε πριν λίγες ώρες στο όμορφο νησί της Λέσβου (ιδιαίτερα αγαπητό σε μένα μετά τη πατρίδα μου τη Κεφαλλονιά αφού υπηρέτησα την θητεία μου εκεί) να αναφέρω τη γνώμη μου και μερικές απαντήσεις γιατί έχω γίνει αποδέκτης εκατοντάδων μηνυμάτων

1)ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ; Η περιοχή έχει ρήγματα με μεγαλύτερο σεισμικό δυναμικό. Το προηγούμενο αιώνα είχαμε αρκετούς πάνω απο 6.7 και έναν 7.0. Μελετώντας όμως την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας φαινεται μάλλον φυσιολογική (θέλω μερικούς πάνω απο 4 ακόμα για να ησυχάσω τελειως, μεχρις τωρα έχουμε μονο ενα 4.6 και ένα 4.1) η πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ.

2)ΑΡΑ ΗΣΥΧΑΣΑΜΕ ΠΕΡΑΣΕ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ; ΟΧΙ!!! ειναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς, ίσως μεγαλύτερους και απο το 5 οι οποίοι στον ήδη λαβωμένο αστικό ιστό μπορει να έχουν ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ απο ότι ο κυρίως 6.1.

3)ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟΨΕ; Αν το σπιτι σου είναι φτιαγμένο με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς και μετα το 1980 και δεν έχει εμφανή σημεία βλαβών (ρωγμές στα φέροντα στοιχεία δεν ενώ μικρορωγμές στη τοιχοποιια) να πας και να κοιμηθείς άνετα (για τα αυθαίρετα αυτο δεν ισχύει). Αν το σπίτι σας ειναι χωρίς αντισεισμικό, πχ απο τα παλιά πετρινα αποφύγετε το, περιμένετε μερικές ημέρες να ολοκληρωθεί η ισχυρη μετασεισμική φαση και συμβουλευτείτε κάποιο μηχανικό απο το κλιμάκιο που έχει αποστείλει ο ΟΑΣΠ).

4)ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ; Τα γνωστά, έχω βαρεθεί να τα επαναλαμβάνω α) ελαχιστοποιούμε τον σεισμικό κίνδυνο στο εσωτερικό των σπιτιών μας δηλ. Στερεώνουμε βαριά αντικείμενα με τακους), κατεβάζουμε βαρια αντικείμενα απο ψηλά ραφια πχ βάζα, βαζουμε κωλητικη ταινία στα ντουλαπια με τα γυαλικά μας, προσεχουμε πανω απο τα κρεβατια των παιδιών να μην υπάρχουν βιβλιοθήκες, κλπ β)Εχουμε οπωσδηποτε ένα φακο στο κομοδινο. γ) Οταν κυκλοφορούμε εξω αποφευγουμε αποτομα πρανή που μπορει να αποκολυθουν βραχια, δεν αφήνουμε τα παιδια να παίζουν κοντα σε μάντρες.

5)ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΟΤΑΝ ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΓΙΝΕΙ ΣΕΙΣΜΟΣ; Κυλάμε και ξαπλωνουμε διπλα στο κρεβατι έχοντας το μαξιλάρι στο κεφάλι μας. Προς Θεού δεν τρέχουμε πανικόβλητοι μέσα στη νύκτα.

6)ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΩ, ΚΙΝΔΥΝΕΥΩ ΑΠΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ; Η πιθανότητα να προκληθεί τσουνάμι (ξεχάστε τις εικώνες από Σουμάτρα και Ιαπωνία) ειναι πολυ μικρή. Αν καταλάβετε σεισμό ενώ είστε στη παραλία και δείτε τα νερά να αποσύρρονται τότε κινηθείτε προς κάποιο ψηλότερο σημείο. Το ποιο πιθανό είναι να παρατηρηθούν διακυμάσεις της στάθμης της θάλασσα λιγων εκατοστών που πρακτικά δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα.




Χουλιάρας για τον σεισμό στη Λέσβο: Με μετασεισμούς 4 Ρίχτερ δεν εκτονώνεται η ενέργεια

Με μετασεισμούς της τάξεως των 4 Ρίχτερ δεν εκτονώνεται η σεισμική ενέργεια που υπάρχει σε ένα ρήγμα μετά από έναν σεισμό μεγέθους 6,1 Ρίχτερ, που ταρακούνησε την Λέσβο το μεσημέρι της Δευτέρας, εξήγησε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.

Για το λόγο αυτό, είπε ο κύριος Χουλιάρας, περιμένουμε έναν μετασεισμό μεγέθους 5-5,5 Ρίχτερ, που θα μας καθησυχάσει, καθώς θα δείξει πως η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά. Πρόσθεσε επίσης πως η σεισμική ακολουθία μετά από έναν τέτοιου είδους σεισμό διαρκεί συνήθως μήνες.

Ο κύριος Χουλιάρας τόνισε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει κίνδυνος να ενεργοποιηθεί από τον σεισμό αυτό ρήγμα όπως εκείνο της Ανατολίας, και πως δεν υπήρχαν ενδείξεις πως έρχεται τέτοιος σεισμός. Οι σεισμοί μεγέθους περίπου 5 Ρίχτερ που είχαν γίνει μέσα σε ένα 24ωρο τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν βόρεια της Λέσβου και όχι νότια όπως ο χθεσινός, είπε.ιολογικά, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για τα επόμενα εικοσιτετράωρα».



«Η ενέργεια που απελευθερώθηκε είναι ίση με δύο ατομικές βόμβες»
Η ενέργεια που απελευθερώθηκε είναι ίση με δύο ατομικές βόμβες, λέει ο καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν στην εφημερίδα Hurriyet: «Ήταν αναμενόμενος ο σεισμός στα βόρεια της Σμύρνης, αλλά περιμέναμε ότι θα ήταν τουλάχιστον 7,1 Ρίχτερ. Τελικά ήταν μικρότερος κάτι που σημαίνει ότι ακόμα υπάρχει ενέργεια που... περιμένει να απελευθερωθεί. Εκτιμώ ο επόμενος σεισμός να είναι περίπου 6,7 με 6,8 Ρίχτερ. Με τον σημερινό σεισμό απελευθερώθηκε ενέργεια τόσο μεγάλη, όσο δύο ατομικές βόμβες. Θα πρέπει το κράτος να είναι σε ετοιμότητα».








Ξαπλωμένη στο κρεβάτι της ήταν η 43χρονη που σκοτώθηκε στον σεισμό της Λέσβου

Πάλευε με τον καρκίνο εδώ και δύο χρόνια η άτυχη γυναίκα - Την πλάκωσε ένας τοίχος του σπιτιού της που κατέρρευσε - Το σκυλάκι της οικογένειας δεν εγκατέλειπε τα χαλάσματα...

Η Ελένη Βαλελή είναι το θύμα του Εγκέλαδου που χτύπησε τη Λέσβο το μεσημέρι της Δευτέρας. Η 43χρονη γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο στο σπίτι της στο χωριό Βρίσα, ενώ βρισκόταν στην κρεβατοκάμαρα του σπιτιού της, καθώς από το χτύπημα του σεισμού ένας τοίχος έπεσε και την πλάκωσε. Πιο τυχερός ήταν ο σύζυγος της Γιώργος, ο οποίος τραυματίστηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του νησιού.

Μητέρα δυο παιδιών η Ελένη, από τα πλέον αγαπητά άτομα του χωριού, εργαζόταν με το σύζυγο της και τον ένα της γιο σε αγροτικές δουλειές. Τραγική ειρωνεία, η άτυχη γυναίκα πάλευε τα τελευταία δυο χρόνια με την επάρατη νόσο. Όπως είπαν στο protothema.gr συγχωριανοί της «εκεί που είχε αρχίσει να παίρνει τα πάνω της από την αρρώστια, την βρήκε ο σεισμός».

Η 43χρονη καταγόταν από τη Λήμνο. Στο γκρεμισμένο σπίτι έφθασε σήμερα η αδερφή του συζύγου της και δεν μπορούσε να κρύψει τον πόνο της. Πάνω από τα συντρίμμια έκλαιγε ενώ ζητούσε από άνδρες της πυροσβεστικής να της εξηγήσουν πως την έβγαλαν από εκεί. Ο απεγκλωβισμός διήρκεσε τρεις ώρες ενώ όπως είπαν πυροσβέστες στο protothema.gr, η γυναίκα ήταν ήδη νεκρή όταν τη βρήκαν. Η 43χρονη εντοπίστηκε από το κινητό της τηλέφωνο, καθώς την καλούσε η κουνιάδα της. Από την δόνηση και τον ήχο του κινητού, που το είχε δίπλα της, οι πυροσβέστες εντόπισαν το άψυχο σώμα της. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, όπως είπαν κάτοικοι, πως το σπίτι ήταν παλιό ενώ η οικογένεια το είχε αγοράσει πριν από δέκα χρόνια περίπου.

Συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία της σκυλίτσας της άτυχης Ελένης, που δεν είχε εγκαταλείψει από χθες τα συντρίμμια του σπιτιού τους περιμένοντας τα αφεντικά της να φανούν. Το σκυλάκι τελικά το πήρε φίλη της οικογένειας για να το φροντίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου