Google+ To Φανάρι : Τρόμος και φρίκη στον Πύργο της Κολάσεως!

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Τρόμος και φρίκη στον Πύργο της Κολάσεως!

Παρανάλωμα του πυρός ο Grenfell Tower στο δυτικό Λονδίνο από έκρηξη ψυγείου. 12 νεκροί και εκατοντάδες αγνοούμενοι
 Γιώργος Τραπεζιώτης
Ωρες απόλυτου τρόμου έζησε το δυτικό Λονδίνο, έναν πραγματικό εφιάλτη κινηματογραφικών διαστάσεων που δεν ξεπηδούσε όμως μέσα από το σελιλόιντ, αλλά μέσα από τις πύρινες γλώσσες που από τα ξημερώματα της Τετάρτης και σχεδόν για ολόκληρη τη χθεσινή μέρα κατέκαιγαν κάθε σπιθαμή του Grenfell Tower, αφήνοντας πίσω τους τουλάχιστον 12 νεκρούς. ...
Ο απολογισμός βέβαια κρίνεται ήδη από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης «ιδιαίτερα συντηρητικός», καθώς υπάρχουν φόβοι πως ο αριθμός των θυμάτων θα αυξάνεται όσο περνούν οι ώρες και ενώ υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες αγνοούμενοι!

Ολα συνέβησαν γύρω στη 1 τη νύχτα (3 ώρα Ελλάδος) και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματούχων της πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο από την πρώτη στιγμή, η πυρκαγιά, που κυριολεκτικά σάρωσε τα πάντα, ξέσπασε μετά την έκρηξη ψυγείου σε διαμέρισμα του τετάρτου ορόφου. Μέσα σε μόλις 15 λεπτά ο Grenfell Tower θύμιζε κόλαση, καθώς οι φλόγες άρχισαν να κατατρώγουν καθετί που βρισκόταν στο πέρασμά τους, μετατρέποντας το κτίριο σε στάχτες και σε πυκνό μαύρο καπνό που ανέβαινε ψηλά στον ουρανό.

Λόγω της ώρας οι περισσότεροι ένοικοι βρίσκονταν στα σπίτια τους, με αποτέλεσμα τώρα -ειδικά για όσους έμεναν στους τρεις τελευταίους ορόφους- να υπάρχει φόβος πως δεν κατάφεραν να επιβιώσουν αποδρώντας από το χάος! Αυτό υποστήριζε χθες στην «Daily Mail» και ένας εκ των επικεφαλής που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

«Πιστεύουμε πως δύσκολα θα έχει επιβιώσει κάποιος αν το διαμέρισμά του βρισκόταν στους τρεις τελευταίους ορόφους» δήλωνε χαρακτηριστικά, διατηρώντας ωστόσο την ανωνυμία του. Πρόσθετε δε πως «έχουμε μια λίστα με αγνοουμένους, υπάρχουν τόσο πολλοί. Είναι πιθανό να ξεπερνούν τους 50, πιθανότατα εκατοντάδες». Η αστυνομία, από την πλευρά της, τόνιζε πως με βάση πώς διαμορφώθηκε η κατάσταση «είναι πιθανό ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί σημαντικά», χωρίς ωστόσο αξιωματούχοι να μπαίνουν στη διαδικασία να αναφέρουν αριθμούς με βάση τις εκτιμήσεις.

Από την πρώτη στιγμή η περιοχή αποκλείστηκε, τουλάχιστον 74 άτομα διακομίστηκαν στα γύρω νοσοκομεία (οι 18 νοσηλεύονται στην Εντατική), ενώ η πυροσβεστική που επιχειρούσε στο σημείο με δύναμη τουλάχιστον 200 ανδρών διευκρίνιζε χθες πως το κτίριο δεν κινδυνεύει να καταρρεύσει. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξέφρασε τη βαθιά θλίψη της για τις ζωές που χάθηκαν στην πυρκαγιά, ενώ ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έκανε λόγο για τον χειρότερο εφιάλτη.

Ο πύργος, στους περισσότερους ορόφους του οποίου ζούσαν εκατοντάδες άνθρωποι -τέσσερις όροφοί του αποτελούσαν την έδρα διάφορων επιχειρήσεων-, θυμίζει πια «μαύρο ερείπιο», που ίσα καταφέρνει να σταθεί όρθιο. Ισως για να θυμίζει τις σοβαρές ευθύνες εκείνων που προκάλεσαν την ανείπωτη τραγωδία...
Ο κεντρικός συναγερμός πυρκαγιάς ήταν εκτός λειτουργίας
Από ένα «ψυγείο που εξερράγη» στον τέταρτο όροφο ξεκίνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά στον πύργο Grenfell, όμως τα πραγματικά αίτια της «προαναγγελθείσας ομαδικής δολοφονίας», όπως τη χαρακτήρισε ο 55χρονος ένοικος Εντι, κρύβονται στα ελλιπή μέτρα ασφαλείας του κτιρίου. Ο Εντι, προβαίνοντας σε σοβαρότατες καταγγελίες, αποκάλυψε στο προσωπικό blog του ότι μια υπερφόρτωση του ηλεκτρικού δικτύου λόγω της ελαττωματικής καλωδίωσης «κόντεψε να μας κάψει ζωντανούς το 2013».

Τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας είχαν οδηγήσει την Ομάδα Δράσης Πολιτών Grenfell να προβλέψει ότι θα γινόταν ατύχημα στον ουρανοξύστη πριν από τέσσερα χρόνια, ζητώντας την κατεδάφισή του! «Παιχνίδι με τη φωτιά» αποκαλούσαν τη διαμονή τους σε κείμενο διαμαρτυρίας που έστειλαν τον Νοέμβριο του 2016 στην εταιρία διαχείρισης του κτιρίου, αποκαλύπτοντας ότι οι κανόνες ασφαλείας παραβιάζονταν, ενώ ο κεντρικός συναγερμός πυρκαγιάς ήταν εκτός λειτουργίας. Γι' αυτό και, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δεν λειτούργησε η εγκατάσταση πυρασφάλειας με το ξέσπασμα της πυρκαγιάς.
Μάνα πέταξε μωρό από  τον 10ο για να το σώσει
«Είδα έναν πατέρα να πετάει τα δυο παιδιά του» έλεγε στις τηλεοπτικές κάμερες με δάκρυα στα μάτια αυτόπτης μάρτυρας, «είδα ένα παιδί τυλιγμένο στις φλόγες να πηδάει από το παράθυρο» δήλωνε ένας άλλος. Μια μάνα μέσα στον πανικό της πέταξε το μωρό της από τον δέκατο όροφο με την ελπίδα να το σώσει (!) και ως εκ θαύματος ένας κύριος κατάφερε τελικά να το πιάσει!

Μια άλλη μητέρα έξι παιδιών, όμως, δεν στάθηκε τόσο τυχερή. Αν και κατάφερε να απεγκλωβιστεί από τον εικοστό πρώτο όροφο του φλεγόμενου Grenfell Tower και να φτάσει στο ισόγειο, ανακάλυψε, όταν πια ήταν μια ανάσα από την έξοδο, ότι της έλειπαν τα δύο μικρά της!
Δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις πύρινες γλώσσες, πηδώντας πανικόβλητοι στο κενό, την ώρα που άλλοι επιχειρούσαν να εγκαταλείψουν το κτίριο είτε με αυτοσχέδια σχοινιά φτιαγμένα από σεντόνια είτε ακόμη και με πρόχειρα «αλεξίπτωτα»!
Κραυγές
Οι μαρτυρίες από τον τόπο της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε χθες στο δυτικό Λονδίνο σοκάρουν ακόμη και τον πιο ψύχραιμο παρατηρητή, ενώ δεν λείπουν εκείνοι που δήλωναν ότι ως το τέλος της ζωής τους δεν πρόκειται να ξεχάσουν τη φρικτή εικόνα των εγκλωβισμένων στο τεράστιο κτίριο· των ανθρώπων που «με το βλέμμα του μελλοθάνατου» πάσχιζαν να σωθούν, ενώ ακουγόταν η φρικτή ηχώ από τις κραυγές των παιδιών που έκλαιγαν γοερά.

Εκτός των δυνάμεων της πυροσβεστικής, που κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους, στο σημείο έσπευσαν και πάρα πολλοί εθελοντές αλλά και περίοικοι για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που καλούσαν απεγνωσμένα σε βοήθεια.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου