Google+ To Φανάρι : «Ψαλίδι» σοκ ακόμα και για δύο ρίζες

Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

«Ψαλίδι» σοκ ακόμα και για δύο ρίζες

Στον αέρα οι συνταξιούχοι που δεν είναι κατ' επάγγελμα αγρότες. Δεν ξέρουν αν θα χάσουν το 60%

Αγγελική Μαρίνου
Περικοπή της σύνταξής τους κατά 60% και υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών προκύπτουν για χιλιάδες νέους συνταξιούχους (μετά τις 13/5/2016) του ΕΦΚΑ, οι οποίοι δεν είναι κατ' επάγγελμα αγρότες, αλλά έχουν εισόδημα από αγροτική εκμετάλλευση. ...
Εξαιρούνται μόνο οι μικροκαλλιεργητές που καλλιεργούν για τις προσωπικές ανάγκες τους και δεν έχουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα.

Οπως δήλωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος: «Οσοι συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι τις 12/5/2016 και έχουν αγροτική γη δεν θα έχουν καμία περικοπή στη σύνταξη. Επίσης όλοι οι αγρότες που συνταξιοδοτούνται μέχρι 31/12/2024 δεν θα έχουν καμία περικοπή στη σύνταξη, ούτε εισφορές επί των εισοδημάτων που θα έχουν από την αγροτική δραστηριότητα».

Εγκύκλιος
Συνεπώς, οι κατ’ επάγγελμα αγρότες που είναι ήδη συνταξιούχοι ή θα συνταξιοδοτηθούν έως το τέλος του 2024 μπορούν κανονικά να ασχολούνται ενεργά με τις αγροτικές καλλιέργειές τους (διεκδικώντας τις εκάστοτε επιδοτήσεις), χωρίς να απειλούνται με μείωση κατά 60% της σύνταξής τους.

Υπενθυμίζεται ότι για ακόμη μία φορά ο υφυπουργός δεσμεύτηκε για την έκδοση εγκυκλίου που θα ξεκαθαρίζει τα θολά σημεία του νόμου και θα διευκρινίζει ποιοι συνταξιούχοι με μικρές εκμεταλλεύσεις, από τις οποίες δηλώνουν περιστασιακά κάποιο εισόδημα, θα θεωρούνται και επαγγελματίες, ώστε να έχουν επιπτώσεις στη σύνταξή τους.
Ωστόσο η έκδοση της σχετικής εγκυκλίου έχει καθυστερήσει τραγικά, καθώς σήμερα τελειώνουν οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων και στις 15 του μήνα σταματάνε οι δηλώσεις καλλιέργειας (ΟΣΔΕ).

Η αβεβαιότητα αυτή έχει οδηγήσει στα όριά τους χιλιάδες ασφαλισμένους σε άλλα ταμεία πλην ΟΓΑ, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους κάποιες ρίζες ελιές, ένα μελίσσι ή ένα μικρό κτήμα. Γνωρίζοντας ότι κινδυνεύουν να τους κοπεί η -ήδη κουτσουρεμένη- σύνταξη, αναγκάζονται να ξεπουλήσουν άρον άρον την περιουσία τους για να γλιτώσουν τις περικοπές.

Η αδικία του νέου καθεστώτος, που είναι τιμωρητικό για τους μικρούς παραγωγούς, οι οποίοι δεν είναι αγρότες, φανερώνεται στο εξής παράδειγμα: Ενας γιατρός αγοράζει κτήματα για επένδυση των χρημάτων του και παίρνει ένα εισόδημα, το οποίο φορολογείται. Οταν πάρει σύνταξη στα 67 του, θα αναγκαστεί να πουλήσει ή να νοικιάσει την περιουσία του, για να μη χάσει τη σύνταξή του. Αν ο ίδιος γιατρός αντί για χωράφια αγόραζε διαμερίσματα και τα νοίκιαζε, δεν θα κινδύνευε με περικοπή κατά 60% της σύνταξής του.

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις 17.797.015,02 ευρώ σε 12.260 παραγωγούς!
Σήμερα καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις ύψους 17.797.015,02 ευρώ σε 12.260 δικαιούχους παραγωγούς, των οποίων η φυτική παραγωγή ή το ζωικό κεφάλαιο ζημιώθηκε από διάφορα ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια το 2016 αλλά και το 2017.

Σύμφωνα με την ανάλυση των καταβαλλόμενων αποζημιώσεων, το μεγαλύτερο μέρος αυτών αφορά ζημιές φυτικής παραγωγής του έτους 2016, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις και η χαλαζόπτωση που σημειώθηκαν τον προηγούμενο χρόνο προκάλεσαν πολλές καταστροφές στις καλλιέργειες, κυρίως ελιάς και αμπέλου.

Με βάση την κατάταξη των πληρωμών, το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων συγκεντρώνει ο νομός Λάρισας, όπου καταβάλλονται συνολικά 3.458.076,26 ευρώ και ακολουθεί ο νομός Πέλλας με 3.153.668,69 ευρώ. Επόμενοι είναι οι νομοί Ημαθίας με 1.508.350,01 ευρώ και Κορινθίας με 1.503.809,37 ευρώ, ενώ την πεντάδα κλείνει ο νομός Ηλείας με 1.281.054,26 ευρώ.
Οι αγρότες μπορούν να καλούν στον αριθμό 1540 και να ενημερώνονται σχετικά με την καταβολή των χρημάτων από τον ΕΛΓΑ στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου