Google+ To Φανάρι : Τραγωδία! Εικόνες «αποκάλυψης» στην Πορτογαλία: Πέθαναν αβοήθητοι στα αυτοκίνητά τους (φωτο-βίντεο)

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Τραγωδία! Εικόνες «αποκάλυψης» στην Πορτογαλία: Πέθαναν αβοήθητοι στα αυτοκίνητά τους (φωτο-βίντεο)

Στους 62 οι νεκροί, φόβοι ότι θα ξεπεράσουν τους 100 - Τριήμερο πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα - Συλλυπητήρια από Τσίπρα - Παυλόπουλο για την τραγωδία
Εκατόμβη νεκρών φοβούνται οι αρχές στην Πορτογαλία, που ήδη μετρά 62 θύματα από τις δασικές πυρκαγιές που έπληξαν το Σάββατο την περιοχή Λεϊρία της κεντρικής χώρας. Πολλοί από τους νεκρούς παγιδεύτηκαν στα αυτοκίνητά τους και δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν, καθώς οι φλόγες «σάρωσαν» ακόμη και τους δρόμους.....


Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τις πορτογαλικές Αρχές, οι νεκροί έχουν φτάσει τουλάχιστον τους 62, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 59. Τα περισσότερα θύματα παγιδεύτηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους ενώ προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από την περιοχή και απανθρακώθηκαν, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Από επίσημα χείλη εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 100, καθώς οι φωτιές μαίνονταν ανεξέλεγκτες και δεν έχουν πλήρη εικόνα για το καταστρεπτικό τους έργο. Τα μέσα ενημέρωσης στην Πορτογαλία μεταδίδουν ότι η φωτιά παραμένει εκτός ελέγχου παρότι 600 πυροσβέστες δίνουν μάχη για την κατάσβεσή της.


Το πρώτο αναγνωρισμένο θύμα είναι ο 4χρονος Ροντρίγκο Ροζάριο. Η γιαγιά του είπε στην κρατική τηλεόραση ότι το πτώμα του μικρού παιδιού βρέθηκε δίπλα στο αυτοκίνητο του θείου του. Οι γονείς του έλειπαν στο ταξίδι του μέλιτος και εκεί έμαθαν για τον θάνατο του άτυχου αγοριού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη τρία παιδιά, ηλικίας από 3 έως 6 ετών, είναι μεταξύ των νεκρών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Correio do Manhã, μεταξύ των τραυματιών είναι και μια οκτάχρονη, η οποία βρέθηκε να περιπλανιέται μόνη της κοντά στην εστία της πυρκαγιάς και έχει υποστεί εγκαύματα.


Στην Πορτογαλία επικρατούν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές.

«Οι θάνατοι σημειώθηκαν στην περιοχή του δήμου Pedrogao Grande, περίπου 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Λισαβόνας, όπου περίπου 600 πυροσβέστες προσπαθούν να ελέγξουν  τις πυρκαγιές από το Σάββατο» είπε ο αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, Ζόρζε Γκόμεζ.

Ο Γκόμεζ ενημέρωσε, επίσης, ότι τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν τα οχήματά τους τυλίχτηκαν από φλόγες σε ένα δρόμο ανάμεσα στις πόλεις Φιγκέιρο ντος Βίνιος και Καστανιέιρα ντε Πέρα και 3 άλλοι πέθαναν, από την εισπνοή καπνού στο Φιγκέιρο ντος Βίνιος. Για τους υπόλοιπους δεν υπάρχουν πληροφορίες.

Ο Πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα δήλωσε, μεταξύ άλλων, σήμερα ότι: «Δυστυχώς είναι η μεγαλύτερη τραγωδία που έχουμε βιώσει εδώ και χρόνια, όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές», κηρύσσοντας τριήμερο εθνικό πενθος για την τραγωδία.

Συλλυπητήρια από Παυλόπουλο – Τσίπρα

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πορτογάλο ομόλογο του Αντόνιο Κοστα, προκειμένου να του εκφράσει τα συλλυπητήρια του για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσιπρας εξέφρασε επίσης τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στις δύσκολες ώρες που βιώνει ο πορτογαλικός λαός. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στη συνομιλία του με τον κ. Κοστα ότι η Ελλάδα θα προσφέρει κάθε αναγκαία βοήθεια για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Ο κ. Παυλόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του της Πορτογαλίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού στη δοκιμασία που περνάει η Πορτογαλία.







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου