Google+ To Φανάρι : Εκλογές…”πραξικόπημα” στο Κόσοβο, βάζουν φωτιά στα Βαλκάνια

Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017

Εκλογές…”πραξικόπημα” στο Κόσοβο, βάζουν φωτιά στα Βαλκάνια

Μετά από χρόνια φαινομενικής -έστω- ύφεσης των εντάσεων στα δυτικά Βαλκάνια όλα δείχνουν πως η ανάφλεξη είναι πλέον αναπόφευκτη.
Η εξαιρετικά δυσχερής οικονομικής και κοινωνική κατάσταση στο Κόσοβο ωθεί πολλούς στους κόλπους εγκληματικών δικτύων,...
αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να κλιμακώσουν εκ νέου τη διαρκή κρίση γύρω από το Κοσσυφοπέδιο, διότι θα έθετε υπό αίρεση τους ελάχιστους συμβιβασμούς που έχουν γίνει μέχρι σήμερα μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας.

Μέχρι πριν από λίγο οι πρόωρες εκλογές στο Κόσοβο δεν θα τραβούσαν την προσοχή κανενός, καθώς πρόκειται για ένα συνηθισμένο γεγονός, όχι όμως αυτή τη φορά.
Η κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού του Δημοκρατικού Κόμματος (PDK) και της Δημοκρατικής Λίγκας (LDK) σε συνδυασμό με μια παράξενη ερμηνεία του εκλογικού νόμου συνεργασιών από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας δημιούργησαν εκλογικό σκηνικό “Φράνκεστάιν”, καθώς με βάσει τα αποτελέσματα το Κόσοβο θα κυβερνηθεί από τρεις μέχρι πρότινος αρχηγούς του εθνικιστικού στρατού UCK, ο ένας εκ των οποίων καταζητείται από τη Σερβία για εγκλήματα πολέμου.
Συνεπώς οι εκλογές εξέλεξαν μια στρατιωτική κυβέρνηση με τους πλέον ακραίους εθνικιστές-εγκληματίες που όχι μόνο δεν έχουν λογοδοτήσει αλλά ζούσαν για χρόνια στις σκιές, ελίσσονταν στον υπόκοσμο και εδραίωναν εγκληματικά και τρομοκρατικά δίκτυα. Το ερώτημα όμως, όπως το θέτουν και Γερμανοί βουλευτές, είναι πως μια χώρα την άμυνα και εσωτερική ασφάλεια της οποίας είναι υπεύθυνο το NATO, μέσω της KFOR, εξελίχθηκε σε προπύργιο της ακραίας ισλαμικής προπαγάνδας και τζιχαντιστικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη και πως τρεις πρώην ηγέτες του UCK (απελευθερωτικός στρατός του Κοσσυφοπεδίου) αναρριχήθηκαν στην εξουσία μιας νεοσύστατης Δημοκρατίας.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για τα φαντάσματα και τους σκελετούς των Βαλκανίων, της πιο πιο αιματοβαμμένης περιόδου της σύγχρονης ιστορίας της περιοχής που κάποιοι αποφάσισαν να τα χρησιμοποιήσουν. Μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν σήμερα τα φαντάσματα, μπορούν οι σκελετοί να αποτελέσουν λύση;
Αν στο σκηνικό συμπεριληφθούν οι διαρκείς κινήσεις Ρώσων και NATO στη Βαλκανική σκακιέρα, που περιλαμβάνει την ένταξη του Μαυροβουνίου στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, τις πρόωρες εκλογές σε Κροατία, Μαυροβούνιο και Αλβανία καθώς και την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στην πΓΔΜ μετά από 13 χρόνια τότε σκιαγραφείται μια ιδιαίτερα ζοφερή εικόνα. Το κάδρο ολοκληρώνεται και οι τελείες συνδέονται από την παράλληλη έξαρση του αλβανικού εθνικισμού σε όλες τις εκφάνσεις του από το Κόσοβο μέχρι την Αλβανία και την πΓΔΜ.
Μετά από χρόνια φαινομενικής -έστω- ύφεσης των εντάσεων στα δυτικά Βαλκάνια όλα δείχνουν πως η ανάφλεξη είναι πλέον αναπόφευκτη. Η εξαιρετικά δυσχερής οικονομικής και κοινωνική κατάσταση στο Κόσοβο ωθεί πολλούς στους κόλπους εγκληματικών δικτύων, αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να κλιμακώσουν εκ νέου τη διαρκή κρίση γύρω από το Κοσσυφοπέδιο, διότι θα έθετε υπό αίρεση τους ελάχιστους συμβιβασμούς που έχουν γίνει μέχρι σήμερα μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας.
Το PDK, που ξεπήδησε από τις τάξεις του παλαιότερου αντάρτικου «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» (UCK) του Κοσόβου, συνασπίστηκε με δύο πρώην ηγέτες των ανταρτών από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Αυτή η συμμαχία εξτρεμιστών κέρδισε τις εκλογές στο Κόσοβο, καθώς με καταμετρημένο το 87,31% των ψήφων λαμβάνουν 33%. Ακολουθεί το Vetevendosje που διπλασίασε τη δύναμή του φτάνοντας το 26,6% και τελευταίο έρχεται το μέχρι πρότινος κυβερνών κόμμα LDK με 25,3%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ηγέτες της συμμαχίας που κέρδισε τις εκλογές στο Κόσοβο αντιτίθενται σε μια σειρά συμφωνίες της προηγούμενης κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες και το NATO, γεγονός που προκαλεί ανησυχία. Παράλληλα η ίδια συμμαχία προσπαθεί επί μακρόν να επιβάλλει τη ντε φάκτο μετεξέλιξη της Kossovo Security Force σε εθνικό στρατό, θέση με την οποία διαφωνεί και το NATO.
Ποιοί είναι οι νέοι κυβερνήτες του Κοσόβου
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της χώρας και επικεφαλής του PDK Κάντρι Βέσελι διετέλεσε επί μακρόν αρχηγός της ισχυρής μυστικής υπηρεσίας του Κοσσυφοπεδίου (SHIK). Τώρα είναι σύμμαχος του πρώην πρωθυπουργού και αλλοτινού διοικητή του UCK Ραμούς Χαραντινάι, που ηγείται της αντιπολιτευόμενης Συμμαχίας για το Μέλλον (ΑΑΚ). Ο Χαραντινάι κρατείτο μέχρι το τέλος Απριλίου επί μήνες στη Γαλλία, έως ότου απορριφθεί τελικά από τη γαλλική δικαιοσύνη το αίτημα της Σερβίας για έκδοσή του με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου κατά τον πόλεμο του Κοσόβου.
Ο τρίτος της νεότευκτης συμμαχίας είναι ο Φατμίρ Λιμάι από το κόμμα NISMA, επίσης πρώην κορυφαίο στέλεχος του UCK. Αυτά τα ακραιφνή στοιχεία ενισχύονται και από το ακραία εθνικιστικό κόμμα VV, που είναι ήδη τρίτη δύναμη και εκτιμάται ότι θα αυξήσει το εκλογικό του ποσοστό στις εκλογές της Κυριακής. Παρά τις επιμέρους διαφορές τους, όλες οι παραπάνω δυνάμεις συγκλίνουν σε ορισμένους ακραίους στόχους.
Για παράδειγμα, εξήγγειλαν ότι προτίθενται να ακυρώσουν τη συμφωνηθείσα κατόπιν μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ αυτονομία της σερβικής μειονότητας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Σε γενικότερο πλαίσιο σκοπεύουν να σκληρύνουν σαφώς τη στάση τους απέναντι στον μεγάλο αντιπαθητικό για τους ίδιους γείτονα, τη Σερβία.
Με το δάκτυλο στη σκανδάλη οι Σέρβοι
Το Κοσσυφοπέδιο είναι η μοναδική βαλκανική χώρα, οι πολίτες της οποίας δεν μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα προς τη δυτική Ευρώπη. Αιτία γι’ αυτό είναι ότι η Πρίστινα δεν έχει εκπληρώσει βασικές δεσμεύσεις της έναντι των Βρυξελλών.
Τα «αγκάθια» είναι μεταξύ άλλων η μη εφαρμοσθείσα ευρύτερη αυτονομία των Σέρβων στο Κόσοβο και η επίμαχη οριοθέτηση των συνόρων της χώρας με το γειτονικό Μαυροβούνιο. Εκτός αυτών, το Κοσσυφοπέδιο παραμένει ένα από τα κράτη με τα υψηλότερα επίπεδα διαφθοράς και εγκληματικότητας στην Ευρώπη, ενώ στο έδαφός του γίνεται εκτεταμένο εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, καθώς και εμπορία ανθρώπων. Ακόμη, η δικαιοσύνη θεωρείται ανίκανη, διεφθαρμένη και μακρύ χέρι της πολιτικής ηγεσίας. Η οικονομική και κοινωνική κατάπτωση, σε συνδυασμό με την ανεργία-ρεκόρ, ειδικά μεταξύ των νέων, ωθεί πολλούς ανθρώπους στους κόλπους εγκληματικών δικτύων.

Ένας από τους προφανείς στόχους των ακραίων δυνάμεων που φιλοδοξούν να αναλάβουν τα κυβερνητικά ηνία στο Κοσσυφοπέδιο είναι ακόμη να μπλοκάρουν την πιθανή δίωξη κορυφαίων στελεχών τους για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Πηγή