Google+ To Φανάρι : Χωρίς ΕΚΑΣ κι άλλοι 100.000 συνταξιούχοι

Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017

Χωρίς ΕΚΑΣ κι άλλοι 100.000 συνταξιούχοι

Ερχεται η «λυπητερή» με δραματικές περικοπές από τον επόμενο μήνα. Ποιους αφορά
Αναλγησία και ανατροπές-σοκ στα ψιλά γράμματα του Μνημονίου 4

 Κι άλλο «ψαλίδι» στις αναπηρικές  Σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά ■ Βροχή κατασχέσεων για οσους χρωστουν
Ερχεται το μεγάλο σοκ με το ΕΚΑΣ!
Το καταργούν άμεσα από 100.000 δικαιούχους, που καλούνται να το επιστρέψουν αναδρομικά!...

Aντιμέτωποι με την απαίτηση των δανειστών να κοπεί το ΕΚΑΣ κινδυνεύουν να βρεθούν από τον επόμενο μήνα 100.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι θα κληθούν να το επιστρέψουν, και μάλιστα αναδρομικά (από 1/1/2017). Στον κατάλογο με τις «προαπαιτούμενες δράσεις», στο νούμερο 36 αναφέρεται πως «με στόχο να καταργηθεί το ΕΚΑΣ, θα υιοθετήσει (η κυβέρνηση) τις υπουργικές αποφάσεις για τους κανόνες χορήγησης για το 2017».

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση καλείται να αναιρέσει το «μεσοβέζικο» σχέδιο που είχε εφαρμόσει για το 2017, φοβούμενη το πολιτικό κόστος μιας οριζόντιας περικοπής του ΕΚΑΣ που προέβλεπε το τρίτο Μνημόνιο. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει στην κατάργηση του επιδόματος, επέλεξε τη μείωσή του κατά 50% στους 250.000 δικαιούχους του.

Με τα εισοδηματικά κριτήρια αμετάβλητα, μειώθηκαν οι κλίμακες των καταβαλλόμενων ποσών, που ξεκινούσαν από τα 230 ευρώ το 2016 και έφταναν τα 57,5 ευρώ. Ετσι, για το 2017 το ΕΚΑΣ μειώθηκε στο μισό, δηλαδή όσοι έπαιρναν 230 ευρώ τον μήνα «έπεσαν» στα 115 ευρώ, όσοι έπαιρναν 172,5 ευρώ στα 86,2 ευρώ, όσοι έπαιρναν 115 ευρώ στα 57,5 ευρώ και όσοι εισέπρατταν 57,5 ευρώ τον μήνα λαμβάνουν φέτος μόλις 28,8 ευρώ.
Σε σχέση με τα εισοδηματικά κριτήρια, το συνολικό ατομικό εισόδημα από συντάξεις για την κάθε κατηγορία, μαζί με τα έσοδα από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια), δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 8.884 ευρώ τον χρόνο, ενώ αν πρόκειται για ζευγάρι συνταξιούχων τότε λαμβάνεται υπόψη το συνολικό οικογενειακό εισόδημα από σύνταξη και άλλες πηγές, το οποίο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 11.000 ευρώ.

Αν για οποιονδήποτε λόγο οι δικαιούχοι υπερέβησαν κάποιο από τα κριτήρια, είτε αποκλείονται από το επίδομα είτε εισπράττουν πολύ λιγότερα μετά τη μετάπτωσή τους σε χαμηλότερη κλίμακα ΕΚΑΣ. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης δεν άρεσε στους δανειστές, οι οποίοι απαιτούν στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης την κατάργηση του ΕΚΑΣ, και μάλιστα αναδρομικά, από 100.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Η Ενωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) καλεί την κυβέρνηση «να μη νομοθετήσει αυτή την ακραίας βαρβαρότητας προαπαιτούμενη δράση».
Σφαγή για 900.000 απόμαχους χωρίς το «μαξιλάρι» του 18%!
Χωρίς «ταβάνι» θα είναι οι περικοπές σε 900.000 κύριες και 200.000 επικουρικές συντάξεις από το 2019, καθώς στο «σχέδιο συμφωνίας» στο οποίο κατέληξαν κυβέρνηση και δανειστές δεν περιλαμβάνεται πουθενά ο «κόφτης» του 18%. Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι οι μειώσεις δεν θα ξεπεράσουν το 18%, στο αρχικό κείμενο του ΔΝΤ υπήρχε πρόβλεψη και για υψηλότερο ποσοστό απωλειών (στο 22%), όμως στο κείμενο των Ευρωπαίων (sMoU) δεν αναφέρεται κανένα ποσοστό, παρά μόνο η μείωση κατά 1% της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Συνεπώς είναι ορατός ο κίνδυνος οι περικοπές στις συντάξεις που εμφανίζουν «προσωπική διαφορά» να φτάσουν ακόμα και τα επίπεδα-ρεκόρ του 40%, ειδικά για τους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ και τα ειδικά μισθολόγια, όπου οι νέες επανυπολογισμένες συντάξεις υπολείπονταν κατά πολύ των παλαιών. Η ανησυχία των δανειστών αφορά όχι τη νομοθέτηση των νέων περικοπών στις συντάξεις, αλλά την πιθανότητα να κριθούν αντισυνταγματικές. Αλλωστε είναι νωπές οι μνήμες από την απόφαση του ΣτΕ (το 2014), που έκρινε άκυρες τις περικοπές συντάξεων μετά το 2012. Για τον λόγο αυτόν ζητούν από την κυβέρνηση νομικές και πολιτικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα καταπέσουν!

Παράλληλα η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει τον επανυπολογισμό κύριων και επικουρικών συντάξεων ως εξής: τουλάχιστον το 10% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μεταξύ 13 Μαΐου και Δεκεμβρίου 2016 πρέπει να υπολογιστεί εκ νέου, ενώ ένα επιπλέον 20% θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2017.
Ελ. Συνέδριο: Κόντρα στα ανθρώπινα δικαιώματα οι μειώσεις
Γνωμοδότηση -χωρίς άμεση επίπτωση, όμως, αφού δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα-, με την οποία θεωρεί αντίθετες στα ανθρώπινα δικαιώματα τις νέες περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων κατά 18% από το 2019, που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, εξέδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, πριν κατατεθεί στη Βουλή, όπως επιβάλλει ο νόμος, κατατέθηκε προς έγκριση στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπως είχε γίνει και στις προηγούμενες περικοπές.

Ετσι, η Ολομέλειά του, σύμφωνα με πληροφορίες, γνωμοδότησε ότι είναι αντίθετες στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) οι περικοπές, προσπερνώντας όμως το ζήτημα της συνταγματικότητας ή μη συνταγματικότητας. Ουσιαστικά, η απόφαση αποτελεί μια μικρή υποχώρηση του ίδιου δικαστηρίου, το οποίο είχε κρίνει τις προηγούμενες περικοπές συντάξεων αντισυνταγματικές, ενώ τώρα προσπάθησε να «στρογγυλέψει» τη θέση του αναφέροντας ότι «ενδεχομένως» να προσκρούουν στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ. Αναφέρει όμως ότι δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο σχετική αναλογιστική μελέτη, όπως προβλέπουν η νομοθεσία και η νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων.
Αναλγησία: Ψαλίδι στις συντάξεις και των ΑμεΑ!
Δεν έφτανε ο νόμος Κατρούγκαλου, ήρθε και το επικαιροποιημένο Μνημόνιο να αποτελειώσει όσους λαμβάνουν αναπηρικές συντάξεις. Οι δανειστές έδειξαν το «σκληρό πρόσωπό τους» ακόμη και σε ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων, όπως είναι τα ΑμεΑ, απαιτώντας περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες αναπηρικές συντάξεις, που θα αγγίξουν και τις «προσωπικές διαφορές» τους.

Βαρύς θα είναι ο «πέλεκυς» για όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την ψήφιση του νόμου, δηλαδή μετά τις 13 Μαΐου του 2016, ενώ στους χαμένους συγκαταλέγονται και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας μικρότερο του 80%. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το 100% της εθνικής σύνταξης, δηλαδή τα 384 ευρώ τον μήνα, παίρνουν μόνο οι βαριά ανάπηροι (με ποσοστό από 80% και άνω), ενώ όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες αναγκάζονται να ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, με επιδόματα της τάξης των 200 ευρώ. Ανήμποροι να δουλέψουν, οι περισσότεροι ανάπηροι μένουν και εκτός ΚΕΑ, καθώς το πενιχρό επίδομα που εισπράττουν τους βγάζει εκτός συστήματος απονομής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Ταυτόχρονα η χώρα μας καλείται να νομοθετήσει και να εφαρμόσει ακραίες μεταρρυθμίσεις των παροχών αναπηρίας από 1ης Ιουλίου 2018. Συγκεκριμένα εντός του 2017 θα πρέπει να υπάρξει νέος νόμος, που θα προβλέπει νέες διαδικασίες και κριτήρια για την πιστοποίηση της αναπηρίας.
Από Ιανουάριο
Το πλαίσιο χορήγησης παροχών θα αλλάξει από τον επόμενο Ιανουάριο, προκειμένου να μπορεί να διαπιστωθεί μέσα από αξιολόγηση εάν ο ανάπηρος έχει την ικανότητα να ασκεί δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Σε εθνικό επίπεδο η νέα νομοθεσία θα πρέπει να εφαρμοστεί έως τον Μάιο του 2018, ενώ από την 1η Ιουλίου 2018 «τα οφέλη αναπηρίας για όλους τους δικαιούχους σε εθνικό επίπεδο θα καθοριστούν σταδιακά και θα χορηγηθούν με βάση τη νέα λειτουργική εκτίμηση», κατά την κρίση των δανειστών.
Ως το ίδιο διάστημα θα πρέπει η εθνική νομοθεσία να εναρμονίσει όλους τους κανόνες εισφορών αναπηρίας και κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβαν
ομένου του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016).